Gå till innehåll

Svensk handboll

Svensk handboll

Foto: EHF

Månadens profil beachhandboll: Elin Nilsson

Beachhandbollssäsongen närmar sig och från nu kommer ni få lära känna några beachhandbollsprofiler lite mer i vår artikelserie "Månadens profil beachhandboll". Först ut är den unga lovande spelaren Elin Nilsson.

Elin Nilsson spelade som junior handboll i KFUM Trollhättan och testade på beachhandboll första gången 2021 när föreningen anordnade en prova på-dag. Efter det blev hon uttagen till Svenska Handbollförbundets riksläger och tog sig hela vägen till landslagstruppen som tog en historisk bronsmedalj på ungdoms-EM i Turkiet 2023. Idag kombinerar hon handboll i GF Kroppskultur och beachhandboll i Göteborg Beach Handboll Club och har etablerat sig även i damlandslaget, som samlas för nästa läger den 12 april i Falköping.

Hur minns du beachhandbollssommaren 2024?

Min beachhandbollssommar var otroligt rolig och lärorik. Jag hade förmånen att spela med både mitt klubblag Göteborg BHC och landslaget. Säsongen började i Kroatien på Jarun Cup, en uppstartscup med tufft internationellt motstånd som gav oss värdefull erfarenhet. Därefter följde flera andra spännande helger, bland annat en träningshelg i Danmark med landslaget och SM i Trollhättan. Danmark var särskilt lärorikt då vi fick möta danska lag för första gången, vilket även var en viktig förberedelse inför EM-kvalet i Bulgarien.

EM-kvalet i Bulgarien var en utmaning eftersom Sverige inte haft ett damlandslag på sju år, vårt mål var att nå så långt som möjligt och framförallt kvalificera oss för EM 2025. Glädjande nog lyckades vi med detta, vi tog oss till semifinal, vann brons och säkrade en plats till EM i Turkiet i sommar. Veckan i Bulgarien var fantastisk och jag ser fram emot kommande säsong med förväntan.

Några veckor senare deltog vi i EBT Bielsko-Biala i Polen med Göteborg BHC, där vi spelade både i U18-klassen och seniorklassen. Vi vann U18-klassen och slutade trea i seniorklassen.

Sammanfattningsvis var min sommar intensiv men otroligt givande. Jag har inte bara fått mer erfarenhet, utan också fått chansen att bli en del av det nya damlandslaget, något jag är väldigt stolt över.

Du har redan deltagit i tre internationella mästerskap, trots att du är född 2006. Hur har den erfarenheten varit för dig och hur ser du på din roll i kommande mästerskap? Känner du dig som en av de mer rutinerade spelarna, trots din unga ålder?

Att ha fått representera Sverige internationellt tre gånger är något jag är oerhört stolt över. Trots min unga ålder har jag kunnat luta mig tillbaka på mina tidigare erfarenheter, vilket gett mig ett visst mått av rutin. När jag först klev upp på seniornivå kände jag av att jag var en av de yngre, men jag visste också att mina två juniormästerskap skulle vara till hjälp. Under EM-kvalet, där vi var ett av de yngsta landslagen, blev detta särskilt viktigt.

Min roll i kommande mästerskap är något jag fortfarande växer in i, och jag känner att ju mer förtroende jag får, desto mer kommer jag kunna bidra. Det känns spännande att vara en del av detta unga lag och jag ser fram emot att utvecklas vidare.

I landslaget har du främst fokuserat på försvarsspelet, men din tränare i Göteborg BHC har börjat använda dig mer i offensiva situationer. Hur känns det att utveckla den delen av ditt spel och vad tror du att det kan tillföra till ditt spel i landslaget?

Jag har alltid tyckt att försvarsspelet är väldigt roligt, och det har varit en naturlig roll för mig i beachhandbollen. Samtidigt har jag tränat på mitt offensiva spel, eftersom jag ofta lägger shootouts under mästerskap. Nu när jag klivit upp på seniornivå blir det extra viktigt att ha en säker shootout, då motståndet är allt tuffare.

Det blir alltmer betydelsefullt för en beachhandbollsspelare att kunna ta flera roller på planen. Därför är jag glad att mina tränare i Göteborg BHC stöttar mig i att utveckla även mitt offensiva spel. Det ger mig inte bara en djupare förståelse för spelet utan också ett större självförtroende, eftersom jag känner mig trygg på flera positioner. Dessutom är det såklart kul att få göra mål ibland också!

Det pratas om att ett nationellt seriespel i beachhandboll kan bli verklighet i framtiden. Hur skulle du ställa dig till det och tror du att det skulle kunna utveckla sporten i Sverige?

Jag är mycket positiv till tanken på ett svenskt seriespel i beachhandboll. Jag tror att det är precis vad som behövs för att Sverige ska kunna konkurrera med de ledande nationerna. Beachhandbollssäsongen är väldigt kort, och för att möta tillräckligt bra motstånd krävs det ofta att man reser utomlands. Ett nationellt seriespel skulle ge oss fler matcher och bättre förutsättningar att utvecklas.

Förutom att hjälpa oss som redan spelar skulle ett seriespel också bidra till att etablera sporten i Sverige. Det skulle kunna locka fler spelare att stanna kvar inom beachhandbollen, särskilt de som kanske inte blir uttagna till landslaget. Just nu är det lätt att man väljer att sluta eftersom det finns så få möjligheter att spela på hög nivå inom landet.

Beachhandboll skiljer sig mycket från traditionell handboll, både i spelstil och tempo. Vad är det med beachhandboll som du tycker är mest utmanande och vad är det som gör sporten så rolig för dig?

Det jag älskar mest med beachhandboll är energin och glädjen i sporten. Som försvarsspelare tycker jag att den taktiska delen är särskilt spännande. Eftersom man alltid är en spelare mindre i försvaret krävs det konstant kommunikation både mellan spelarna och med målvakten för att styra motståndarna på rätt sätt.

Du har representerat Sverige på flera internationella turneringar. Vilket av dessa tillfällen har varit ditt mest minnesvärda hittills och varför?

Jag är otroligt tacksam för alla internationella turneringar jag har fått chansen att delta i, men om jag måste välja en höjdpunkt skulle jag säga junior-EM i Turkiet 2023. Vi lyckades med en historisk prestation och vann brons, något som aldrig tidigare har gjorts på ungdomssidan. Det var också mitt sista mästerskap med tjejerna som jag först lärde känna under första rikslägret i Bankeryd, och det gjorde upplevelsen extra speciell.

Att balansera skola, fritidsintressen och en elitsatsning kan vara tufft. Hur ser din vardag ut och vad tycker du är den största utmaningen med att kombinera beachhandboll med dina andra åtaganden?

Till vardags spelar jag handboll i GF Kroppskultur, och eftersom beachhandbollssäsongen tar slut när inomhussäsongen börjar, fungerar det bra att kombinera just nu. Dock är det synd att det blir ett långt uppehåll, eftersom mycket av det vi bygger upp under sommaren lätt försvinner under vintern. Jag skulle gärna vilja träna mer beachhandboll året runt.

Jag har haft turen att ha tränare som är förstående och stöttande när det gäller att kombinera inomhushandboll med beachhandboll, vilket har gjort det lättare. Men jag är medveten om att inte alla spelare får samma bemötande.

Om du blickar framåt – hur ser du på utvecklingen av beachhandboll både i Sverige och internationellt? Finns det några specifika förändringar eller förbättringar du skulle vilja se inom sporten?

För att kunna spela mycket och få den erfarenhet som krävs måste man som satsande beachhandbollsspelare idag lägga en hel del egna pengar. Därför skulle jag gärna se en utveckling som möjliggör nationellt matchspel på hög nivå. En annan spännande utveckling vore om beachhandboll en dag blev en OS-gren.

När det gäller spelets utveckling i sig kan jag inte komma på några stora förändringar just nu. Men en sak som skulle vara kul att se är fler inflights bland damlagen. Inflights är spektakulära att se och framförallt svåra att försvara sig mot.

Publicerad: 2025-02-17

Senast uppdaterad: 2025-02-17

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!