Gå till innehåll

HANDBOLL MITT

HANDBOLL MITT

Domare

Steg 1-2
Denna utbildning inriktar sig till dig som vill starta din domarkarriär eller tidigare genomfört steg 1–2 utbildning. (domare skall genomföra utbildning varje år.) Du bör fylla minst 15 år under kommande säsong (-09). Utbildningens 6 timmar genomförs antingen på en helgdag eller uppdelat på två vardagskvällar med 3 timmars utbildning/kväll.
För att bli godkänd krävs 100% närvaro på kursen.
Utbildningens innehåll omfattar de grundläggande färdigheter en domare behöver, vi benämner det ”domarskap”. Grunder i regelkunskap och spelförståelse är som du förstår en viktig egenskap som vi lägger stor vikt vid under utbildningen. Även spel på liten plan, ”minihandboll”, ingår i utbildningen. Efter godkänd utbildning har du behörighet att döma från minihandboll till U14 (ej USM)

Steg 3
Denna utbildning inriktar sig till dig som genomfört steg 1–2 och dömt minst 1 säsong. Du fyller 17 år under kommande säsong (-07) och det krävs 100% deltagande på kursen för att bli godkänd.
Du kan efter denna utbildning (4h) nu ta steget från att leda matcher, utan fokus på resultat, till att börja leda matcher av tävlingskaraktär så som USM.
Vi ”gräver” under denna utbildning djupare i regler samt spelförståelse.
Efter genomförd utbildning har du behörighet att döma från minihandboll till U19. Du kommer nu att tillsättas på lämpliga matcher, och var inte förvånad om det kommer någon instruktör och följer något av dina uppdrag, allt för att hjälpa/stötta/utveckla dig.

Steg 4-5
Denna utbildning inriktar sig till dig som genomfört steg 3–5 utbildning tidigare och dömt minst en säsong. Vi välkomnar även steg 1–2 domare som dömt minst 4 år. Under denna utbildning blandar vi yngre domare med våra äldre som dömt flera år som säkert kommer ge dig många tips. Denna utbildning ger dig behörighet att döma från minihandboll till D2/H3. Efter genomförd utbildning kommer du i dialog med tillsättare/instruktör ges lämpliga uppdrag.

Regelkunskap
Vi erbjuder även kurs (2h) i regelkunskap där vi går igenom de viktigaste reglerna samt de riktlinjer som domare är lärda att följa.
Detta är en kurs som spelare har stor nytta av. Kursen ökar spelarens förståelse för de beslut domare tar under en match.
På denna kurs kan det vara upp till 40 deltagare, förening ansvarar för kurslokal. Denna kurs ger ingen behörighet att döma.

Kurskostnader
Steg 1-2  450 kr/deltagare
Steg 3 650 kr/deltagare (Nya 700 kr inkl. domartröja)
Steg 4-5 650 kr/deltagare (Nya 700 kr inkl. domartröja)
Steg 4-5 i Falun 800 kr/deltagare (Nya 850 kr inkl. domartröja)
Regelkunskap 2000kr/tillfälle

Våra instruktörer
Tommy Scott, Eskilstuna 070–2680340 kapten.scott@telia.com
Hans Nilsson, Ludvika
Anders Magnusson, Ljusne
Veronica Forslund, Falun
Peter Jansson, Västerås
Emrik Svensson, Örebro
Emelie Wallin, Eskilstuna
Christian Nyberg, Nyköping
Linn Johansson, Linköping

Publicerad: 2022-12-19

Senast uppdaterad: 2023-06-02

Författare: Patrick Eriksson

Intressant? Dela gärna!