Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Anmälan öppen till säsongen 2024-2025

Varmt välkomna att anmäla er till seriespel och tävlingar säsongen 2024-2025.

Handbollförbundet Öst (HF Öst) bjuder in till Höstens Spel för U9 och U10, samt till seriespel för åldersklasserna U11-U19 och seniorer samt parahandboll.

Utöver seriespelet är anmälan också öppen till tävlingarna;

  • Pre Season för U16, U19 och seniorer
  • Bäst i Öst för U16 och U19
  • Östbollen för U12 och U13.

Handbollfestivalen för U7 och U8 har till kommande säsong ett nytt anmälningsförfarande. Läs mer om det i inbjudan 2024-2025.

Läs inbjudan 2024-2025 i sin helhet. Pdf, 679.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Sista anmälningsdag och hur anmäler ni er?

Sista anmälningsdag för Höstens Spel, Seriespel, Pre Season, Bäst i Öst och Östbollen är 1 maj, 2024.
Anmälan sker i det nya tävlings- och domarssyetmet Profixio. Tävlingsansvariga i föreningarna har fått inbjudan via mail med information om tävlingarna samt hur föreningen anmäler sina lag till säsongen 2024-2025.

Utvalda nyheter inför säsongen 2024-2025

Nya lottningsmöjligheter för seniorserierna
Profixio erbjuder oss nya möjligheter och typer av lösningar för hur vi kan lotta seniorserierna. I tidigare system har vi utgått från standardmallar, men i Profixio kan vi ange olika önskemål som vi ”ger” systemet. Alla önskemål kan och kommer dock inte alltid att kunna beviljas, men det ger oss betydligt fler möjligheter att anpassa respektive serie var för sig och på så sätt även föreningars önskemål. Handbollförbundet Öst testade ett par funktioner inför säsongen 2023-2024, men då utan samråd med föreningarna eftersom vi var osäkra på hur utfallet skulle bli och ville inte lova föreningarna allt för mycket. Men nu när vi haft möjlighet att testa och även under tävlingsmötet den 5 februari frågade föreningarna hur dom hade upplevt lottningen, var det en positiv feedback. Det innebär att vi till kommande lottning av seniorserierna kommer att arbeta utifrån ett par punkter och önskemål som ni kommer att ha möjlighet att skicka in. Hur ni som förening anger era önskemål kommer att mailas ut separat till tävlingsansvariga i respektive förening.

Läs mer om de nya lottningsmöjligheterna i vår tidigare nyhet; "Seniorernas seriestruktur och nya lottningsmöjligheter" Öppnas i nytt fönster.

Tävlingskommittén hämtar hem serieindelningen för U11-U19
Innan pandemin och organisationsförändringen i Svensk handboll hade tävlingskommittén (TK) i Stockholms Handbollförbund i uppdrag att skapa serieindelningen för U11-U19. Föreningarna angav i sin anmälan önskad nivå, och därefter hade TK uppdraget att se till att serierna innehöll de antal lag som gjorde det möjligt för åldersklassen att spela dubbelmöten alt trippelmöten under säsongen. Fokuset var att skapa serier där alla fick spela lika många matcher och möta varandra lika många gånger, men utfallet kunde ibland resultera i att föreningar inte fick spela i den serie de hade önskat eller serier som behövde innehålla färre lag för att få plats med dubbelmöten under säsongen.
Under de senare åren har TK i Handbollförbundet Öst testat ett annat arbetssätt där föreningarna till hundra procent fått sitt önskemål om nivå och därefter skapat serier utifrån antal lag i de olika serierna. Ambitionen var att nyttja de helger som gick att använda för seriematcher under säsongen och prioriterade önskad nivå och antal matcher mer än att alla lag i serien spelade mot varandra lika många gånger. Inför säsongen 2023-2024 bjöds dessutom tränare/ledare in till digitalt serieindelningsmöte i maj för att kunna vara med och påverka serieindelningen och lottningen.

TK har lyssnats på de synpunkter som inkommit under året och väljer nu till kommande säsong att hämta hem serieindelningen och tidigare arbetssätt som Stockholm Handbollförbund tillämpade. Det innebär att föreningen vid anmälan kommer att ange ett önskemål om nivå för sina anmälda lag i U11-U19, men TK (som enligt Tävlingsbestämmelserna för barn och ungdom) har tillstånd att frångå föreningens önskemål kan så göra för att skapa de serieindelningar och lottningar de anser bli bäst för alla deltagande lag. TKs målsättning till säsongen 2024-2025 är att skapa serier som innehåller dubbelmöten (alt trippelmöten beroende på antal lag), samt i grunden av lottningen använda sig av maximalt antal spelomgångar som är tillgängliga för de olika åldersklasserna. Sista anmälningsdag är 1 maj. Senast den 16 maj kommer TK presentera ett förslag på serieindelningen som tävlingsansvariga sedan har möjlighet att skicka in en önskan om justering fram till 25 maj. Den 1 juni kommer serieindelningen att fastställas.

Påminner om förra årets nyhet; Föreningen får anmäla två lag till Nivå 1
Tävlingskommittén beslutade inför säsongen 2023-2024 att öppna upp möjlighet att anmäla två lag till Nivå 1 (svår). Syftet är att erbjuda föreningarna och lagen möjlighet att spela på den nivå de anses vara på istället för att känna behov av att anmäla sig antingen till åldersklassen över eller Nivå 2 (medel). Däremot finns det vissa förhållningssätt när föreningen anmäler två lag till Nivå 1 i åldersklasserna U14-U19. Läs mer under respektive åldersklass i inbjudan 2024-2025. Pdf, 679.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Rena U11 lag tillåts inte anmäla sig till U12 serien
Enligt Tävlingsbestämmelserna för barn och ungdom (TBBU) §1:10 har svensk handboll ingen resultat- eller tabellvisning på webbplatser eller i skrivna dokument för kategorin ”barn”, vilket är 11 år och yngre. I och med det tillåts inte rena lag innehållandes spelare som är 11 år att anmäla sig till seriespel för U12 (ett år äldre). Om en förening har ett mixat lag med U11 och U12 spelare, tillåts föreningen att anmäla ett lag i U12 serien om majoriteten av spelarna är U12.

Mer och fler Handbollfestivaler
Tävlingskommittén (TK) i HF Öst har beslutat att välkomna åldersklassen U7 in i verksamheten och dessutom utöka antalet tillfällen för U8 från fyra till sex. Under hösten kommer U8 att kunna delta på tre tillfällen och sedan under våren kommer både U7 och U8 erbjudas att delta på tre tillfällen.

Läs mer om nyheterna om barnhandbollen i vår tidigare nyhet; Fler nyheter för barnverksamheten Öppnas i nytt fönster.

Nytt anmälningsförfarande till Handbollfestivalen
Handbollförbundet Öst har beslutat att under säsongen 2024-2025 testa ett nytt anmälningsförfarandet för Handbollfestivalen. Anledningen till ändringen är för att bemöta föreningarnas önskemål om att anmäla sig närmare inpå tillfället och göra det lättare att lägga till, ta bort eller ändra föreningens anmälan. Under hösten öppnar vi upp anmälan, och föreningarna kan då välja att anmäla sig till en eller flera tillfällen. Föreningen kan när som helst under säsongen, fram till tre veckor innan ett tillfälle, av- eller på anmäla lag. Anmäler man sig till ett tillfälle är man garanterad plats och får sedan någon vecka innan speldatumet information om det spelas lördag eller söndag, mellan vilka klockslag arrangemanget är och i vilken hall ni ska infinna er. Föreningarna kommer att anmäla sina lag via Profixio.

Varmt välkomna till säsongen 2024-2025

Publicerad: 2024-04-07

Senast uppdaterad: 2024-04-07

Författare: Maria Casado

Intressant? Dela gärna!