Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Snart dags för nästa omgång av ATG Svenska cupen

Cupens första omgång spelas redan i januari och sker lokalt i de respektive distrikten. Från Handbollförbundet Väst deltar 22 damlag och 29 herrlag.

* Den här nyheten har uppdaterats. Se stycke märkt med * där antalet korrigerats uppåt med ett (herr)lag.

Förberedelserna inför nästa säsong av ATG Svenska cupen är i full gång. Redan nu kan vi presentera vilka dam- respektive herrlag som är direktkvalificerade till gruppspelet.

Herrar
Enligt ATG Svenska cupens reglemente är de 22 främsta dam- respektive herrlagen direktkvalificerade för omgång 4 i tävlingen. Omgång 4 spelas som ett gruppspel i säsongsupptakten.

Gränsen för 22 herrlag går efter lag åtta i herrallsvenskan. Efter helgens omgång står det klart att Amo HK, HF Karlskrona, Skånela IF, Kungälvs HK, HK Varberg, Vinslövs HK, Tyresö Handboll och VästeråsIrsta HF gör de 14 Handbollsligalagen sällskap till gruppspelet.

Damer
På damsidan är de åtta främsta i damallsvenskan tillsammans med de tolv SHE-lagen direktkvalificerade till omgång 4. De åtta främsta i allsvenskan efter halv spelad serie är: Boden Handboll IF, Kärra HF, HK Aranäs, GF Kroppskultur, Eskilstuna Guif IF, Ystads IF HF, Tyresö Handboll och Skånela IF. De sista två platserna ska delas ut bland lag i botten av allsvenskan och toppen av division 1-serierna. Serieledare i division 1 rangordnas då före damallsvenskans lag på negativt kval. I Division 1 Norra leder Huddinge HK serien och går därför direkt till gruppspelet. I Division 1 Södra är det dock en serieledare som inte är anmäld till cupen och därför går i stället allsvenska nian AIK direkt till gruppspelet.

Utöver dessa 22 lag har även Bodens BK HF kvalificerat sig till gruppspelet. Det är endast Boden Handboll IF och Bodens BK HF som är anmälda från HF Norr och då Boden Handboll IF är placerad bland de 22 främsta så ställs damernas omgång 1-3 i Norr in.

* Det totala antalet anmälda lag till ATG Svenska cupen säsongen 2023-2024 är 167: 73 damlag och 94 herrlag. Det är en ökning med sju lag jämfört med säsongen 2022–2023.

Cupens första omgång spelas redan i januari och sker lokalt i de respektive distrikten. Distriktsförbunden ansvarar för lottningen av denna omgång och kommer att delge lottningar till sina deltagande lag.

Till helgen inleds herrarnas semifinaler i ATG Svenska cupen säsongen 2022-2023. Alingsås HK och IFK Kristianstad samt Hammarby IF HF och Ystads IF HF gör upp om de två finalplatserna. Dessutom ska damernas kvartsfinaler avgöras på lördag och söndag. De regerande cupmästarna Skuru IK är sedan tidigare klara för semifinal.

De 166 anmälda lagen till ATG Svenska cupen 2023-2024:

Damer

Herrar

Publicerad: 2022-12-14

Senast uppdaterad: 2022-12-21

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!