Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Föreningsträffar i Väst - Hallar, rekrytering och matchklimat vanliga utmaningar

Föreningsträffar har inte varit aktivt inom Handboll Väst på några år. Men med start hösten 2022 har 20 av förbundets största föreningar och förbundet träffats enskilt för att diskutera föreningens mående, utmaningar och framtidsutsikter. Tobias Küller, föreningsutvecklare på Handbollförbundet Väst, har varit och träffat föreningarna och nu reflekterar han kring besöken och dess likheter.

Under säsongen 2022-2023 har förbundet gjort föreningsträffar ute hos förbundets 20 största föreningar. Med föreningsträffarna hoppas förbundet på ett gynnsamt samarbete mellan förening och förbund. Tobias Küller, föreningsutvecklare på Handbollförbundet Väst, har varit ute på föreningsträffarna tillsammans med annan representant från Föreningsutveckling- och rekryteringskommittén.

- Föreningsträffar har under många år legat nere från Handboll Västs sida, det har tyvärr inte funnits tid eller resurser att hinna med dessa. Men vi har kommit i gång med det under hösten 2022 och ska fortsätta med det under kommande säsong, säger Tobias Küller.

En bild av föreningens mående

Tillsammans har de träffat föreningar, dess anställda eller ideella representanter för att få en bild av hur de mår, deras styrkor och förbättringsområden. Dessutom har de berättat hur förbundet kan stötta föreningar med deras utveckling om det rör sig om föreningsutveckling, sökbara bidrag eller projekt, utbildning av spelare och domare eller rekrytering av ledare. Föreningsutvecklingsprojektet ”Grundstenen” presenteras också, som vi vill att alla föreningar ska veta om finns och även genomföra. Till mer information om Grundstenen >> Länk till annan webbplats.

Föreningsträffarna har varit uppskattade av föreningarna, men även av förbundet. Tobias berättar mer om detta.

- Den spontana känslan är att denna typ att besök behövs för oss alla. Det var några år sedan Handboll Väst gjorde denna typ av besök och alla möjliga frågor dyker upp som både vi och föreningen kan ta med oss tillbaka och jobba med. Vi har otroligt fina föreningar som är väldigt välskötta, har en tydlig plan framåt och har en genuin struktur hur de jobbar. Men vi ser också många föreningar som kämpar med det dagliga arbetet eller hur de ska klara säsongen, berättar Tobias Küller.

Vanliga utmaningar och frågor

Vad är det då som kommit upp under föreningsträffarna? Såklart har varje förening sina bekymmer men några punkter finns som sticker ut. Gällande dessa punkter stöttar förbundet med information, arbetssätt eller resurser för att förenkla föreningarnas vardag.   

Hallarna
Den största utmaningen som är just nu är att det finns för få hallar i distriktet, vilket gör att föreningar får för få tider att träna handboll på. Här konkurreras det ju också med andra idrotter som också behöver en hall för att bedriva verksamhet. Det finns tyvärr barn som kan få ett nej till att börja med handboll på grund av att träningstrupperna blir för stora för en hall. Trenden är också att fler barn vill börja med handboll, så detta problem kommer bara bli större tyvärr.

Rekrytering
En annan punkt är också att det behövs fler engagerade personer till föreningar. Idag lever många föreningar på få, väldigt engagerade personer som gör väldigt mycket jobb för föreningen. Skulle vi kunna få fler personer som gör litegrann för föreningen så skulle det hjälpa massor. Här kan föreningar också bli bättre på att ställa frågan om att be om hjälp av föräldrar eller engagerade, det finns massor av personer som kan stötta i olika uppgifter men som förening kan man alltid bli bättre på att ställa frågan och berätta vad man söker efter.

Domare/Matchklimat
En annan viktig punkt som ofta diskuteras är hur vi kan behålla våra föreningsdomare, för utan dessa kan vi inte spela matcher! Oftast är det inte svårt att få ungdomar att prova på att döma matcher och gå utbildning för att bli domare, det svåra är att få domare att tycka det är kul att döma och fortsätta. Detta på grund av att matchklimatet tyvärr har blivit hårdare där ledare, föräldrar och spelare klankar ner, skäller och klagar på våra domare så att de tappar intresset och inte vill fortsätta döma, och då kommer snart större problem att när vi inte kan få domare till våra matcher.

- Sen kan vi på förbundet hjälpa till med att stötta på andra sätt. Jag hade nyss kontakt med en kommun för att installera minihandbollsmål i deras hallar för att kunna bedriva minihandbollsträningar och turneringar. Efter lite samtal och offerter så ska det nu installeras mål och linjer till hösten, fortsätter Tobias.

Kommande aktiviteter gällande föreningsträffar

Under säsongen 2022-2023 har fokus för träffarna varit de största föreningarna sett till bland annat antal lag, anställda i föreningen och så vidare. Fortfarande finns det föreningar kvar som förbundet önskar att träffa under hösten enskilt men även i regionträffar. Under säsongen har regionträffar i Värmland, Bohuslän-Dal och Småland/Halland genomförts, där återstår det regionträffar i Göteborg och Västergötland. Efter detta planeras det områdesträffar där lag samlas i en mindre region för att få till diskussioner om samarbete och stöttning.

Även fler projekt är igång och kommer fortsätta under kommande säsong. Ett projekt som vi arbetar mycket med just nu är ”Handboll på offensiven” (HPO), där vi försöker få i gång handboll på platser som inte har handboll idag. Det kan vara en stadsdel, en ort eller en förening som vill få fler lag och växa. Detta finns att läsa om på vår hemsida.
Till mer information om Handboll på offensiven >> Länk till annan webbplats.

En annat stort projekt mellan RF/SISU och SHF som drar i gång till hösten är ”Framtidens handbollsförening”. SISU kommer besöka alla våra föreningar för att göra en nulägesanalys hur våra föreningar mår. Här är vi såklart delaktiga och vill följa med ut på dessa träffar.
Till mer information om Framtidens handbollsförening >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-07-07

Senast uppdaterad: 2023-07-04

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!