Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

spelare tackar varandra efter match med high-five

Foto: Viktor Ljungström

IFK Skövde HK – ett av lagen i vårt distrikt vidare till åttondelsfinal i ATG Svenska cupen

I helgen avgjordes gruppspelet i ATG Svenska cupen. En förening som är med i cupen och dessutom gick vidare är IFK Skövde HK. Vi har pratat med Kristian Svensson, huvudtränare i IFK Skövde HK, om ATG Svenska cupen, deras insats hittills och Final4.

IFK Skövde HK tog sig i helgen vidare till åttondelsfinal på herrsidan i ATG Svenska cupen, efter att ha kommit tvåa i sin grupp i omgång 4. Handbollförbundet Väst har pratat med Kristian Svensson, huvudtränare i IFK Skövde HK, som reflekterar kring ATG Svenska cupen och deras insats.

- Svenska Cupen är viktigt framförallt med det nya formatet. Det ersätter dessutom träningsmatcher under perioden och tävlingsmatcher är alltid tävlingsmatcher. Dessutom hjälper det till att sprida elithandboll till föreningar som i vanliga fall inte får besök av elitlag, säger Kristian Svensson.

Förra veckan hade IFK Skövde HK besök av Amo HK, nykomlingar i Handbollsligan inför säsongen. Då landade publiksiffran på 809, vilket Kristian tycker är klart godkänt för att vara tidigt på säsongen. Han belyser även att publikintresset har synts på bortamatcherna som varit välbesökta.

Gruppen avgjord på målskillnad

IFK Skövde HK tog sig alltså vidare till åttondelsfinal som grupptvåa efter Amo HK som vann gruppen. Amo HK, IFK Skövde HK och Tyresö Handboll hamnade alla på samma poäng, vilket gjorde att gruppen fick avgöras på målskillnad. Tyresö Handboll drog det kortaste strået, med ett mål mindre i målskillnad jämfört med IFK Skövde HK. För IFK Skövde väntar nu Ystads IF i åttondelsfinal med första matchen 10 september i Arena Skövde. Kristian tycker att deras insats hittills har varit lite upp och ner.

- Vi har tagit oss vidare vilket var grundmålet, även om det satt långt inne. Att uppleva Final4 vore roligt, för att se hur det konceptet slår i Sverige. I Tyskland och Danmark är det ju stora succéer. Men det är en lång väg dit, vi tar en omgång i taget, säger Kristian.

Final4 avgör ATG Svenska cupen

ATG Svenska cupen kommer från och med innevarande säsong, 2023-2024, att avslutas i ett samlat arrangemang, Final4. Det kommer vara semifinaler, match om 3:e pris samt final under samma helg och i samma arena. För damerna spelas Final4 den 24–25 februari i Estrad Alingsås och för herrarna den 9–10 mars i Halmstad Arena. Köp din biljett redan nu och försäkra dig om en plats i arenan när topplagen i ATG Svenska cupen ska avgöra vilka som tar hem cup-bucklan. Till biljettsidan >> Länk till annan webbplats.

Innan Final4 kvarstår dock en del matcher, först ut är åttondelsfinalerna. De spelas som dubbelmöten och gruppettorna spelar match 2 på hemmaplan. För herrarna inleds åttondelsfinalerna redan till helgen. Returmötena spelas nästa vecka. Damernas åttondelsfinaler spelas i början av oktober.

Lottningen i sin helhet


Dam:
Kristianstad HK–BK Heid
Önnereds HK–HK Aranäs
VästeråsIrsta HF–Skara HF
IK Sävehof–Tyresö Handboll
IF Hallby–Höörs HK H 65
Skuru IK–Kärra HF
Skövde HF–OV Helsingborg HK
Kungälvs HK–Boden Handboll IF
Fetmarkerade lag gick vidare som gruppettor och avslutar dubbelmötet på hemmaplan.

Herr:
IK Sävehof–HK Malmö
Hammarby IF HF–HF Karlskrona
Ystads IF HF–IFK Skövde HK
IFK Kristianstad–Alingsås HK
Önnereds HK–IF Hallby HK
HK Aranäs–HK Varberg
Eskilstuna Guif–Kungälvs HK
Amo HK–Skånela IF
Fetmarkerade lag gick vidare som gruppettor och avslutar dubbelmötet på hemmaplan.

Samtliga matcher i ATG Svenska Cupens gruppspel, inklusive åttondels- och kvartsfinaler, kommer att vara tillgängliga på Handboll Play, där du också kan följa livescore. Livescore kan du även följa på svenskhandboll.se >> Länk till annan webbplats.

Om ATG Svenska cupen

ATG Svenska cupen är hela handbollssveriges gemensamma tävling där samtliga föreningar med representationslag, damer och/eller herrar, kan anmäla sitt deltagande. Via kvalspelet i omgång 1–3 kvalificerar sig tio lag till omgång 4, dit de 22 högst rankade lagen i Sverige redan är direktkvalificerade. Efter omgång 4 spelas åttondelsfinaler och kvartsfinaler. ATG Svenska cupen avgörs under ett samlat slutspel, Final4, med semifinaler, bronsmatch och final under en helg.

Mer om ATG Svenska cupen hittar du på atgsvenskacupen.se >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-09-06

Senast uppdaterad: 2023-09-07

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!