Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Nu aktiveras inloggning med Freja+ i IdrottOnline

Först ut att börja använda Freja+ vid inloggning är rollerna huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör. Se till att skaffa ditt Freja+ i redan idag.

Riksidrottsförbundet meddelar att:

Riksidrottsförbundets ambition är att mobil e-legitimation för identifiering vid inloggning ska bli tillgängligt för samtliga applikationer och tjänster inom idrottsrörelsen. Att RF inför Freja+ i IdrottOnline är för att förstärka säkerheten kopplat till att det där finns en stor mängd personuppgifter och att idrottens stöd fördelas där.

Valet av Freja+ baseras på att tjänsten ger samma säkerhet som BankID och fungerar på samma sätt för användaren. Freja+ är kostnadsfritt till skillnad från BankID som driver kostnader.

Freja+ har Frejas högsta säkerhetsnivå och är en statligt godkänd e-legitimation som även kan användas som en fysisk legitimation i mobilen.

Först ut är huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör
Under oktober aktiveras Freja+ för de som har rollerna huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör i IdrottOnline. I förlängningen kommer alla roller som kommer åt och kan ändra personuppgifter i IdrottOnline att omfattas.

Hur påverkar det mig?

Om Freja+ aktiveras för dig kommer du istället för att logga in med e-postadress och lösenord, eller med Freja bas, bli hänvisad till en sida med ytterligare instruktioner för hur du loggar in med Freja+. Du behöver appen Freja för att kunna logga in så ladda gärna ner den redan nu så du är redo inför lanseringen.

Skaffa Freja+

För att kunna använda Freja+ behöver du en giltig svensk ID-handling.

Det enklaste sättet att skaffa Freja+ är att slutföra din registrering digitalt i appen Freja med ditt svenska pass eller ditt nationella ID-kort. När Freja har godkänt din registrering beviljas du automatiskt Freja+.

Om du istället för pass vill använda en annan typ av ID-handling, t ex ditt körkort, måste du vända dig till ett ombud då det krävs ett fysiskt möte för att verifiera din identitet. Via hemskärmen i appen kan du hitta ditt närmaste ombud.

Registrera dig via appen och ta därefter med din telefon och samma ID-handling som du använde när du registrerade dig till ett ombud. Ombudet kontrollerar din ID-handling och skannar QR-koden som du hittar i din app. Av säkerhetsskäl tar det sedan upp till 3 timmar för registreringen att träda i kraft. Du får en notis i appen när du har tillgång till Freja+ och kan logga in.

Har du Freja bas idag?

Du som tidigare har aktiverat Freja bas måste uppgradera till Freja+. Det gör du precis på samma sätt som tidigare nämnts, med pass/nationellt ID-kort eller via ett ombud.

Support

Publicerad: 2023-10-26

Senast uppdaterad: 2023-11-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!