Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

fotomontage av två bilder. totalt fyra personer, två tjejer till vänster och två killar till höger som står med svart träningsoveralljacka där det står craft och svenska handbollförbundets logga.

Domarpresentationer inför Sverigecupen

Under Sverigecupen kommer det att vara två domarpar från Väst på plats. Zain och Nour Elbana samt Moa Andersson och Tilda Kånåhols. Svenska Handbollförbundet har publicerat domarpresentationer inför cupen.

Hur länge har du varit domare?

Zain: Jag har varit domare i lite över 2 år då jag började som en 14 åring.

Nour: Jag har dömt handboll i snart 5 år, min första match någonsin var en F14 match den 28/1-2019

Moa: Jag tror att det är 8 år nu.

Tilda: Jag tror att jag har varit domare i 6 år nu.

Hur kom det sig att du blev domare?

Zain: Det började med tanke på att ställa upp för min klubb först och främst sedan gick det vidare till att ha det som en utmaning att få svårare matcher och utmana sin egna kapacitet och utvecklas som person på och utanför plan genom att våga ta beslut snabbt i det lilla men samtidigt avgörande situationer.

Nour: Borås HK 84 hade brist på domare till en F14 match och de kunde inte lösa det. Då var jag den första som frivilligt ville ta matchen och efter en lång konversation (om att jag är för ung och ej behörig) så fick jag till slut döma den 😎

Moa: Det började som en kul grej, jag och några lagkamrater gick utbildningen tillsammans. Sen insåg jag snabbt att jag tyckte det var väldigt kul och hade intresse för det. Sen va det ju även lite kul att ha en extra veckopeng när man va 14 år haha.

Tilda: Hela mitt lag behövde gå föreningsdomarutbildningen och sen efteråt fick man välja om man ville bli domare eller ej. Jag tyckte att det verkade kul och det var ju trevligt med lite extra veckopeng, och sen har jag bara fortsatt för att det är så kul.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Zain: Att vistas i den underbara miljön där alla är passionerade för sporten och döma oerhört duktiga handbollsspelare med stor framtid.

Nour: Jag är där för att utvecklas och bli bättre och bättre! Ser verkligen fram emot feedbacken som man får av professionella delegater och domare, kunna se mina misstag på video och verkligen förstå hur och vad man ska göra så att det blir PERFEKT nästa gång. Så klart att träffa massa härliga domare, ledare och spelare inom handbollsvärlden är något underbart.. Vi alla är där för att vi ALLA älskar Handboll!!

Moa: Det jag ser mest fram emot är att få viktiga och lärorika tips man kan ta med sig i framtiden. Sen ska det ju självklart bli kul att kolla mycket handboll och umgås med folk som delar samma intresse.

Tilda: Att få dela handbollsglädjen med alla människor på plats och få utvecklas i dömandet. Jag tror att det kommer bli en kul upplevelse och jag ser också väldigt mycket fram emot att träffa de andra domarparen och inspireras av dem.

Vad är din målsättning med dömandet?

Zain: Huvudsakligen att utvecklas för varje match jag dömer och förhoppningsvis framöver döma VM-Final med brorsan skulle vara absoluta drömmen.

Nour: Jag strävar efter att komma så långt som möjligt med dömningen, mitt mål som domare är att nå elitnivån och kunna delta i VM och Champions League för att döma spännande, roliga matcher och förhoppningsvis finaler.

Moa: Jag skulle säga att min målsättning är att hela tiden utvecklas för bli en bättre domare, även såklart att klättra i stegen inom dömandet. En stor dröm för mig är att få döma internationellt i framtiden.

Tilda: Min målsättning är att alltid ha kul när jag dömer och att utvecklas som domare.

Har du några förebilder?

Zain: Brorsan är självklart min nummer 1 där jag ser honom som en mentor och lär mig otroligt mycket av honom för varje situation jag sätts i.

Nour: Klassikern, man ser alltid upp till våra bästa svenska domarpar Mirza och Mattias som presterar i världsklass.Samt Alice Watson och Markus Sandberg som stöttade och var med mig på olika matcher/turneringar för att jag ska kunna utvecklas mer och mer. Jag måste också nämna Rasmus Källerfelt och Eldin Bitic som alltid står bakom mig och ger mig tips och råd för hur jag ska utvecklas. På samma sätt de blev upplärda❤️

Moa: Jag skulle säga att Alice och Line är två stora förebilder inom dömandet, de är extremt duktiga. Men även Mirza och Mattias är några jag ser upp till väldigt mycket.

Tilda: När jag var yngre fanns det en annan Tilda i min förening som var domare och hon var lite av en förebild för mig, men nu skulle jag inte säga att jag har någon förebild.

Vad är det bästa med att vara domare?

Zain: Att träffa nya människor hela tiden som man kan ta lärdom av och döma duktiga spelare vilket får oss att inse hur underbar handboll är egentligen som sport.

Nour: Handboll har alltid varit en stor del av mitt liv, som spelare samt som domare. Att ge spelarna en härlig upplevelse med det de älskar att göra är något som bara gör mig väldigt glad! Att döma med bra kvalitet och sedan bli tillsagd av både ledarna att man gjorde en bra match är en av källorna till min glädje. Jag vill ge spelarna den bästa upplevelsen som gör att de har det kul såsom jag önskar få som spelare med.

Moa: Det bästa med att vara domare är gemenskapen, inte bara mellan andra domarkollegor, utan med alla man möter vid matcher eller cuper som delar samma handbollsintresse. Sen tycker jag det är väldigt roligt att vara domare, men samtidigt väldigt utvecklande personlighetsmässigt.

Tilda: Det bästa med att vara domare är att träffa alla människor som älskar handboll och att utvecklas både som person och domare. Det är också ett sätt att fortsätta vara aktiv inom handbollsvärlden även om man slutat som spelare vilket jag tycker är väldigt kul!

Hur samarbetar ni?

Zain: Headset för underlättar självklart alla situationer vilket gör att vi hinner ta beslut på kort tid och även att vi är syskon vilket gör att vi förstår varandra med endast en blick.

Nour: Eftersom min bror och jag har tränat och spelat tillsammans tidigare, har vi en stark kommunikation och förståelse för varandras domslut. Vår kemi som syskon gör att vi samarbetar på ett stabilt och säkert sätt, vi supportar varandra och pushar oss själva hela tiden att bli bättre.Vi diskuterar regler och beslut tillsammans, vilket hjälper oss att fatta rättvisa bedömningar, både under och efter matcherna. Vårt mål är att säkerställa rättvisa och respektfulla matcher för alla deltagare.

Moa: Vi samarbetar genom att prata mycket innan, under och efter match.

Tilda: Vi har inte dömt tillsammans så länge men redan när vi dömde första matchen ihop kändes det väldigt bra. Vi fick komplimangen att det såg ut som att vi hade dömt tillsammans i ett år, så något gjorde vi väl bra. Vi diskuterar olika situationer och ger varandra feedback samtidigt som vi alltid stöttar varandra till 100%.

Relaterad information

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelchema för gruppspelet >> Länk till annan webbplats.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-08

Senast uppdaterad: 2023-11-08

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!