Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Flera personer uppradade finklädda bredvid kungen av sverige. ett foto.

Foto: Lo Birgersson

HP Warta inbjudna av kungen - berättade om engagemanget i Biskopsgården

I måndags var kungen på besök i Göteborg. Han besökte bland annat Biskopsgården för att höra om Medborgarlöftet som Polisen organiserar tillsammans med Socialförvaltningen. HP Warta är en av aktörerna från föreningslivet och Jimmy Grandin fick möjlighet att berätta om HP Wartas arbete.

I måndags var Sveriges kung på besök i Göteborg och bland annat i Biskopsgården. En som var inbjuden för att träffa kungen var Jimmy Grandin från HP Warta. Vi ställde några frågor till Jimmy om mötet och deras arbete.

Du blev inbjuden att prata om föreningens arbete i området, vill du kort beskriva vad ni gör i området?

HP Warta arbetar i området på flera sätt för att nå ut till så många som möjligt. Det är bland annat:

  • Erbjuder gratis handbollsträningar på kvällar och helger, flera gånger i veckan, på flera olika skolor i området
  • Genomför skolbesök på alla skolor i området och visar upp handboll på idrottslektionerna
  • Jobbar med ledarrekrytering lokalt i området
  • Placerar ordinarie verksamhet som träningar för ungdomslagen, minihandbollssammandrag och ungdomsmatcher i hallar i området
  • Deltar i lovverksamheter som Street Games tillsammans med RF-SISU

Anledningen till Kungens besök i Biskopsgården var för att höra mer om det Medborgarlöfte som Polisen organiserar tillsammans med Socialförvaltningen. I löftet är det ett antal aktörer och organisationer som är med och bidrar med aktiviteter. Där ingår HP Warta som en part från föreningslivet och det var så vi fick möjlighet att berätta om vår förening och arbetet vi gör.

Till mer information om Medborgarlöftet >> Länk till annan webbplats.

Hur kände du när du fick inbjudan?

Det var såklart en bra känsla, att få möjlighet att berätta om det arbete hela föreningen lägger mycket kärlek och energi på. Vad som också var bra med mötet var ju att det inte bara var Kungen som var där. Landshövdingen, Förvaltningsdirektören på Socialförvaltningen, Distriktschef på ett av fastighetsbolagen och flera andra var där som också fick höra om HP Wartas engagemang.

Hur var det att möta kungen?

Det låg en anspänning i luften såklart innan han var på plats. Det ska ju gå lugnt och tryggt för Kungen att promenera på gatorna. Väl på plats var det en avslappnad stämning där Kungen visade intresse för frågorna och vi kunde ha dialog. Och till och med skoja till det!

 

ett foto. till vänster och höger ser man två bakhuvuden och i mitten ser man kungen av sverige glad.

Foto: Lo Birgersson

 

Vad sa han/hur reagerade han på er verksamhet?

Kungen tyckte det var mycket bra, det var han först tydlig med. Men det var också roligt att han följde upp med att det "alltid är handboll i de här sammanhangen". Så Kungen har tydligen fångat upp svensk handbolls arbete att försöka göra skillnad. Han tyckte också det var en svår sport för personer i hans ålder i och med att det är så fysiskt. Men vi lugnade Kungen med att man kan bidra på fler sätt och att vi i HP Warta har medlemmar mellan 3 och 82 år.

Vad har ni som förening för reflekteringar kring er satsning i området? Hur ser intresset ut i området?

Det första man ser och det som inspirerar är vilket socialt engagemang som finns i Biskopsgården. Det finns en grupp som kvällsvandrar på fredagar och lördagar mellan 18.00 och 00.00. I gruppen finns 90 frivilliga som bemannar detta. Det är en otrolig kraft.

Så vi i HP Warta försöker samverka och skapa ännu mer energi i det sociala drivet. Vi ser också såklart en utmaning att nå ut till alla och få kännedom om verksamheten vi erbjuder och locka barn och ungdomar till hallarna. Men det ser vi som en långsiktig process och man behöver ha tålamod och försöka utveckla, ha dialog med andra och jobba på. Vår verktygslåda växer hela tiden och vi får mycket kunskap som vi sen försöker dela med oss till andra föreningar i handbollssverige.

Någon annan reflektion kring mötet eller annat du vill tillägga?

Jag hoppas en sådan här uppvaktning kan inspirera andra föreningar till att hitta samverkanspartners i det sociala arbetet. HP Warta har på två år gått från 30 till 800 aktiva och en stor del i att vi engagerar är just det sociala engagemanget. Det lockar ännu fler till vår verksamhet och de som annars kanske inte ser sig som "idrottsmänniskor" kan tänka sig ställa upp för organisationen.

ett foto. många personer sitter runt ett bord och pratar.

Foto: Lo Birgersson

Publicerad: 2023-11-23

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!