Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Ordförande Mattias funderar kring junioråldrarna och hur vi ska få fler att stanna kvar

Mattias tankebanor uppehåller sig just nu kring junioråldrarna och hur vi ska få fler att stanna kvar och behålla sitt handbollsengagemang in i junioråldern och sedan vidare in i seniorspelet. Hoten från omvärlden är många, och lockelserna från andra intressen är ännu fler, men visst är det utmaningar som vi vill bemästra?

Bästa handbollare,

Skriver dessa mödosamt nedplitade rader när almanackan signalerar den sista november, och vi står inför det fantastiska faktumet att VM ska blåsas igång här på vår hemmaplan. I förra krönikan ägnade jag tillräckligt mycket fokus åt VM för att inte uppta er tid med mer av den varan, men tankarna på handbollsengagemang, spelare på allra högsta elitnivå och en maximerad dos av inspiration gör ändå att jag väljer att tangera det lite.

På vägen till landslag och blågula tröjor är det mycket som ska klaffa och många pusselbitar falla på plats för att talangfulla spelare ska gå hela vägen. Under månaden som har gått har vi sett årets upplaga av Sverigecupen arrangeras och i sociala medier går debatten hög om cupens vara eller icke vara tillsammans med ekot från de senaste åren om att det var bättre förr när lagen hade namn från landskap eller specifika distrikt. På temat debatt så har även Handbollskanalen publicerat en artikelserie om svensk ungdomshandboll.

Oaktat vad man tycker eller vilka åsikter man står för, så är min uppfattning att både debatt och publicitet är viktigt för att vi ska driva utvecklingen framåt. Vi älskar ju vår sport och många av oss har tydliga åsikter om hur utbildning och utveckling ska drivas, och hur vi fortsätter att sträva mot handboll i världsklass.

Mina egna tankebanor uppehåller sig just nu kring junioråldrarna och hur vi ska få fler att stanna kvar och behålla sitt handbollsengagemang in i junioråldern och sedan vidare in i seniorspelet. Hoten från omvärlden är många, och lockelserna från andra intressen är ännu fler, men visst är det utmaningar som vi vill bemästra? Hur kan vi som förbund, hur kan du som ledare och hur kan ni som förening hitta nya vägar som inspirerar fler ungdomar i de äldre tonåren att välja tid i hallen istället för något annat? Kan vi behöva tänka nytt kring tävlingsformerna för juniorklasserna? Är det de som behöver handbollsfestival och sammandrag istället för enstaka bortamatcher 20 mil bort? Finns det vägar att erbjuda central eller regional spelarutbildning under gymnasieåren för de som inte går NIU eller spelar i en klubb med elitambitioner, så att vi kan ge rätt kunskaper och sälja drömmar till late bloomers och de som valde att stanna kvar för att plugga på hemorten?

Har du tips och tankar om vad vi kan göra för att behålla äldre ungdomar, så hör gärna av dig via mail. Jag uppskattar alla idéer.

Jag tror på fullaste allvar att det finns ganska mycket vi kan göra med relativt enkla medel, och får vi fler aktiva att känna att det roligaste som finns är att gå in på en handbollsplan och kasta boll, så kommer vi att lyckas. Glädjen är central, bekräftelse och tillhörighet likaså och vår sport har alla ingredienser för ett framgångsrecept.

Mattias Nord, Ordförande Handbollförbundet Väst

Publicerad: 2023-12-04

Senast uppdaterad: 2023-12-04

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!