Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Ordförande Mattias Nord summerar 2023

I den här månadens krönika blickar Mattias både bakåt och framåt samt imponeras av engagemanget kring VM för damer. Han betonar också vikten av ett bra ledarskap, framförallt för våra unga handbollsspelare.

Bästa handbollare,

Så lämnar vi ett intensivt handbollsår bakom oss och kliver förväntansfullt in i året 2024 vars energigivande möjligheter och inspirerande utmaningar vi sannolikt bara anar än så länge.

Som ordförande är det dags att stänga det gamla året, summera ner det i siffror och verksamhetsberättelse och sedermera under vårkanten lägga det till handlingarna när det är dags för årsmöte. Från mitt perspektiv så är just årsmötet eller stämman en av de stora händelserna i en verksamhet under året, och jag tycker för egen del att stämmans administrativa och juridiska betydelse också avspeglas i hur vi gemensamt genomför den. Inget högtidligt eller pretentiöst jippo, men kanske gå i riktningen att det blir en samling som ger mervärden åt alla som är medlemmar och engagerade i Handbollförbundet Väst. Jag har en del tankar och om de visar sig rimliga att genomföra, så ska vi snart återkomma till dessa så snart de tagit fastare form.

När det gäller ordet genomföra, så vill jag rikta ett stort och varmt tack till alla som på olika sätt engagerat sig för att göra vårt VM för damer till en framgång. Flera gånger sattes publikrekord för damhandboll och för egen del ger det rysningar av välbehag och värme i hjärtat varje gång jag ser gulklädda barn på läktaren som dansar, hejar, klappar och sjunger medan de följer sina idolers framfart på planen. Magiskt på alla sätt och i nyhetsbrevet kan ni läsa mer om t ex ungdomarnas dag under VM. Jag är verkligen övertygad om att vi kommer att se effekterna av 2023 års båda mästerskap under lång tid framåt, men är lika säker på att det inte sker per automatik. Nu gäller det att dra nytta av de positiva effekterna och använda den kicken till att motverka alla tuffa vindar som trots allt blåser omkring oss på olika sätt. Det ekonomiska läget är utan tvekan en sådan bit, men ju fler vi förmår engagera i vår idrott, ju större blir den samhällsnytta vi genererar och därmed ökar möjligheterna till nya ekonomiska inflöden i sporten vilket i sin tur gynnar både barn och äldre såväl som bredd och elit.

Rekord är det även på utbildningssidan när det gäller föreningsbeställda Tränarutbildningar 1 (TU1) och det glädjer mig oerhört mycket. Välutbildade ledare är en grundbult för att ge våra aktiva den utveckling de förtjänar, och där ligger ju TU1 som ett första steg i vår utbildningstrappa. Med rekordmånga TU1-utbildade så får vi ökade möjligheter att på bästa sätt ta hand om barnens första träningsår och den första tiden inom handbollen.

En av de klokaste ledare jag träffat inom handbollen sa vid ett tillfälle till mig att ”om man samlar 50 barn i en träningsgrupp, så skiljer det i stort sett ingenting på dem som grupp om man jämför mellan olika klubbar, städer eller årskullar. De fysiska förutsättningarna är sammantaget i stort sett likvärdiga och likaså förmågan att ta in lärandet. Det enda som skiljer dem är vem som leder dem och förmågan att kombinera glädje med utbildning”. Jag tycker det är så snyggt formulerat, och det är väl värt att tänka på när vi jobbar med rekryteringsarbetet av ledare. Från början är helheten av en barnkull väldigt likvärdiga, och den viktigaste frågan är ledarskapet av barnen genom åren de tillbringar i handbollen. Just på den punkten kanske vi i Handbollförbundet Väst kan göra störst skillnad genom att alltid erbjuda högklassig utbildning och fortbildning.

Jag ser fram emot ett spännande 2024 med många höjdpunkter i vårt distrikt, inte minst det första Final4 där damerna gästar Alingsås. Kika in på möjligheterna att köpa föreningsbiljetter dit, så kanske vi kan göra ävendet till en riktig publikfest.

Allt gott!

//Mattias Nord, Ordförande Handbollförbundet Väst

Publicerad: 2024-01-08

Senast uppdaterad: 2024-01-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!