Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

ATG Svenska cupen 2024/2025 är igång!

Nu är ATG Svenska cupen säsongen 2024/2025 igång. Från Väst har 24 damlag och 31 herrlag anmält sig. Först ut är omgång 1-3 som administreras av distrikten.

Under våren 2024 spelas omgång 1 till ATG Svenska cupen. De 22 högst rangordnade av de anmälda lagen är direktkvalificerade till Gruppspelet som spelas i augusti 2024. Resterande lag deltar i omgång 1-3 som administreras av distriktsförbunden och spelas inom respektive distrikt.

Från Handbollförbundet Väst (HFV) har 24 damlag och 31 herrlag anmält sig. Av dessa så är 11 damlag och 8 herrlag rangordnade bland de 22 högst rankade i landet i landet och kliver därmed in i tävlingen först i Gruppspelet med start i augusti. Det innebär att i omgång 1-3 – som administreras som ett distriktskval i HFV - innehåller 13 damlag och 23 herrlag.

Upplägg omgång 1-3

Omgång 1-3 spelas med separata spelperioder mellan 8 jan - 19 maj 2023.
Upplägget följer tävlingsreglementet för ATG Svenska cupen 2024-2025. Till tävlingsreglementet >> Länk till annan webbplats.

De tre högst rakande lagen inom HFV som inte placerade sig bland topp 22 i Sverige är direktkvalificerade till omgång 3 på både dam- och herrsidan.

Omgång 1 och Omgång 2 spelas med rak utslagning i en avgörande match. Rangordning av lagen sker utifrån serienivå för lagen under den pågående säsongen. Lag från lägre division har fördel av hemmaplan. Om lagen kommer från samma division avgör lottning vilket lag som spelar hemma. Om vidarespel sker inom omgång 1 och 2 kommer det att vara låst i ett träd, vilket innebär att om ett lägre rangordnat lag slår ut ett högre så övertar det även det högre rangordnade lagets eventuella fördel i lottningen. Överflyttningen av lag från omgång 1 och Omgång 2 sker dock inte i ett låst träd. Lag som tar sig vidare från omgång 1 rangordnas utifrån de principer som anges i tävlingsreglementet.

Inom HFV är Omgång 1 uppdelat i två Rundor både på dam- och herrsidan. Dessa spelomgångar kallas då ”Omgång 1 Runda 1” och ”Omgång 1 Runda 2”. Vinnande lag i matcherna i ”Omgång 1 Runda 1” går vidare till ”Omgång 1 Runda 2”.

Omgång 1 Runda 1 (enkelmöte)
Spelas 7 jan - 17 jan

Omgång 1 Runda 2 (enkelmöte)
Spelas 18 jan - 28 jan

På damsidan inom HFV spelas Omgång 2 endast med en runda. Denna spelas då enligt följande:

Omgång 2 (enkelmöte)
Spelas 5 feb - 10 mars

På herrsidan inom HFV spelas Omgång 2 med tre olika Rundor (vinnande lag i respektive match i varje runda går vidare till nästa runda). Dessa spelas enligt följande:

Omgång 2 Runda 1 (enkelmöte)
Spelas 5 feb – 12 feb

Omgång 2 Runda 2 (enkelmöte)
Spelas 17– 26 feb

Omgång 2 Runda 3 (enkelmöte)
Spelas 1 – 10 mars

Omgång 3 spelas med en Runda för både damerna och herrarna och spelas i form av ”Modifierad Europacupmodel” vilket innebär bäst resultat av två matcher (se § 2:9 i SHF:s Tävlingshandbok)..
Rangordning av lagen görs utifrån placering i det avslutade seriespelet för säsongen. Lägst rankat lag börjar på hemmaplan i omgång 3.

Omgång 3 (dubbelmöte, sammanlagt resultat över 2 matcher)
Spelas 1 maj - 19 maj.

Datumen för rundorna är preliminära och matcher kan gå att lägga utanför dessa datum på godkännande av administrerande förbund (HFV).

Kom ihåg!

Shoot-out inför match
Regelverket för shoot-out är under översyn. Det kan komma att ske revideringar.

I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem där lag från lägre divisioner får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex shoot-out före match. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat. Första shoot-out ska ske på utsatt tid för matchstart.

Representation
Spelare får genom samarbetsavtal delta i annan förening i ATG Svenska cupen. Spelare får dock endast representera en förening i tävlingen så § 9:8 i tävlingsbestämmelserna är inte tillämpligt. Se dock nedan för specificerat undantag. Spelare kan inte heller genom att stå över match i ATG Svenska cupen bli spelklar i seriespel för samarbetsförening (se § 9:8 b)
Då ATG Svenska cupen genomförs under en period som täcker två tävlingsår gäller följande undantag för spelares rätt att representera mer än ett lag i tävlingen.

- Spelare får endast representera en förening i ATG Svenska cupens omgång 1 och 2.
- Spelare får endast representera en förening i ATG Svenska cupens omgång 3, 4 och 5.

Ovanstående innebär att en spelare som har deltagit för en förening i omgång 1 och 2 genom samarbetsavtal eller genom övergång kan delta för ny förening i omgång 3 och framåt

Publicerad: 2024-01-18

Senast uppdaterad: 2024-04-08

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!