Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

ett foto kollage, till vänster en spelare som får enklapp på axeln, i mitten en man som står och håller i en handboll och tittar rakt in i kameran. till höger en bild på en handboll i en ställning och i bakgrunden pågår en träning.

Ordförande Mattias reflekterar kring EM, utbildning och coachning

I månadens krönika från vår ordförande Mattias Nord reflekterar han kring hur det svenska laget agerade i EM kring energinivå, ledarskap och den psykologiska prestationsmiljön. Han diskuterar även utbildning och utveckling samt nämner vårt stundande årsmöte.

Bästa handbollare,

Vid det mödosamma nedplitandet av dessa rader så har det gått några dagar sedan EM avslutades, men pulsen har knappt gått ner och hela kroppen är fortfarande smått vibrerande av alla känsloströmningar. Vilket fantastiskt EM vi har fått vara med om och vilken extrem propaganda för handbollen. Utslagsmatcher som är ovissa in i slutsekunden, individuella prestationer som går bortom det man tror är möjligt och allt i ett härligt intensivt tempo. Slutet på Frankrikematchen har det skrivits nog om, så just den biten lämnar jag därhän men det är ju också en del av hela känsloregistret och det nervdallrande engagemang som få andra sporter förmår konkurrera med.

Det jag för egen del alltid tänker lite extra kring och försöker betrakta är energinivåerna, ledarskapet och den psykologiska prestationsmiljön. Där måste man ge det svenska laget högsta betyg på alla parametrar, och min tolkning är att det här laget mår lika bra ihop som många andra klassiska landslag. Det finns utrymme för individuella prestationer och informella ledare och det finns en ödmjukhet och prestigelöshet i starkt förbund med viljan att vinna, och det finns ofta ett leende på truppens alla medlemmar när de figurerar runt matchmiljön. Är helt säker på att det är en av de viktiga nycklarna till den fantastiska resultatrad som herrlandslaget radat upp de senaste åren.

Jag har snuddat vid just det här tidigare och kommer sannolikt att återkomma till det, men min stora dröm är verkligen att vi i HF Väst blir ledande på att skapa positiva och glädjebaserade prestationsmiljöer. Vilka lärdomar kan vi exempelvis ta från landslaget in i vårt ledarskap och hur kan vi ge alla våra ledare enkla verktyg och en ökad förståelse för hur man skapar det optimala utvecklingsklimatet? Vilka utbildningar kan HF Väst skapa och tillhandahålla för att stärka ledarskapet i klubbarna? Kan vi höja nivån på matchcoachning genom clinics och erfarenhetsutbyte? Några av alla de frågor som öppet kan ställas till alla er som verkar ute i klubbarna, och där svaren kan bli underlag för kommande utbildningsprogram.

En god vän brukar ofta upprepa orden om att man ska träna med tanken men tävla med känslan, och på det spåret kommer man lätt in på redskap, kunskap och verktyg för coachning. Hur skapar man en känsla hos den aktive så att det man övat på under träningarna, aktivt kan utföras i matchsituation med känslorna direkt påkopplade? Hur skapar man samma trygghet och flow i ett lag och ger dem optimala förutsättningar att prestera på max? Många relevanta frågeställningar för den som är intresserad av förmågan att prestera, och jag hoppas att vi i HF Väst kan ta ett kliv på området under kommande år.

Mycket kan skrivas och nämnas om engagemang, utveckling och utbildning och ännu mer finns att hitta i nyhetsbrevet. Där hittar du några av deltagarna i vårt kvinnliga nätverk och hur de har upplevt nätverket. Likaså hittar du mer information om spelarutbildningen, flera tränarutbildningar och möjligheten att prova på handboll under sportlovet. Häftigt med så många aktiviteter som genomförs i distriktet.

Avslutningsvis återvänder jag till mina ord om årsstämman från förra nyhetsbrevet. Nu har vi spikat datum, och det blir lördag den 23 mars på Partille Arena. Inbjudan kommer att skickas ut till samtliga föreningar, men jag hoppas verkligen på en hög grad av fysisk närvaro. Vi kommer nämligen att krydda årsmötet med Handbollsligamatchen IK Sävehof – IFK Kristianstad, för att ge er förening en extra anledning att delta på plats. Någonstans är det ändå idrotten och kärleken till handboll som förenar oss.

Allt gott!

Mattias Nord, Ordförande Handbollförbundet Väst

Publicerad: 2024-02-01

Senast uppdaterad: 2024-02-01

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!