Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Ordförande Mattias vill att fler hittar till handbollshallarna och tillbringar tid där

"Jag tänker att så oerhört många skulle bli än mer motiverade att gå till handbollshallarna om vi lyckas se dem, bekräfta dem och visa att vi tror på dem"

Bästa handbollare,

Jag återkommer då och då till glädje, och den senaste veckan har jag fyllt på rejält av den varan och skapat sköna, känslomässiga energidepåer inombords. Jag har fastnat för miniserien Mannen utan filter som finns i fyra delar på Youtube och är producerad av Joel Segerdahl som gjort mycket annat som också värmer hjärtat. I denna serie får vi följa en färgstark personlighet vid namn Christoffer Skåån och ta del av hans stora intressen i livet som folkrace, brandbilar men framför allt ishockey och då i synnerhet laget i hans hjärta - Grums IK Hockey.

Det är verkligen filterlöst i många avseenden. Det är mustigt språk, det är rejält tilltaget med svordomar, det är hårda åsikter om domare och motståndare, men framför allt är det en berättelse med extremt mycket kärlek och värme om behovet av tillhörighet, att bli sedd och att sprida glädje. Även om det handlar mycket om hockey i de fyra avsnitten, så kan man utan minsta friktion översätta det direkt till handbollen och vår egen lilla idrottsvärld. Efter att ha sett alla avsnitt så inser jag att det här är verkligen idrottens kärna för mig. Det är ingen som helst tvekan om att idrott och sport går ut på att vinna och att hela grundpoängen är att få jämföra sin kapacitet med en motståndare. Utan den så går i mina ögon hela tanken förlorad, men det som faktiskt är än viktigare är att vi aldrig tappar bort att sprida glädjen och visa respekt för varandra. Jag känner inte seriens huvudperson alls, men sett till kombinationen att sprida glädje och visa respekt samtidigt som viljan att vinna brinner starkt, så är Christoffer Skåån en mästare. Ord som i stunden kan låta hårda är som bortflugna i nästa sekund när han möter en människa. Starka åsikter om ett domslut byts till ett glatt vinkande när han får kontakt med den aktuella domaren. Jag tänker att hela idrottsvärlden skulle må oerhört bra om vi kunde ha honom som förebild. Jag tänker att så oerhört många skulle bli än mer motiverade att gå till handbollshallarna om vi lyckas se dem, bekräfta dem och visa att vi tror på dem.

Jag tänker att känsloyttringar och engagemang hör till när passion och drömmen om framgång tänder en gnista, men att oavsett hur det yttrar sig kan respekten för medmänniskan finnas kvar och användas till en varm, vänskaplig gest. Det pratas ofta om klimatet i våra hallar och sannolikt kan Christoffer Skåån lära oss mycket i det avseendet. Jag tänker även att serien i alla avseenden är berättelsen om idrottens betydelse för en människa som i hallen får en identitet, blir sedd, bekräftad och uppskattad. Kanske är du föräldern som möter domaren i dörren efter en match och passar på att ge dem ett tack för insatsen de nyss gjorde, dvs gjorde det möjligt för ditt barn att spela match. Kanske är du ledaren som avslutar en sen kvällsträning med att ge en high five och ett uppmuntrande, personligt ord till alla spelare som var där, för att det sista som händer ska vara att bli sedd och bekräftad. Kanske är du motståndaren som stannar till en tiondel extra vid varje spelare du möter i tacket efter match, och med blicken, gesten och ett väl valt ord visar att du uppskattade en hård match mot just dem. Det vi alla vill är att fler hittar till handbollshallarna och tillbringar tid där, oavsett om det är på läktaren, vid eller på planen. Den snabbaste vägen dit går sannolikt via tillhörighet, värme och delaktighet.

Från ovanstående tema och tankar hittar du några olika bitar i vårt nyhetsbrevet som knyter an till mitt budskap, varav jag vill lyfta fram föreningslyftskonferensen vars tema är klimatet i hallarna där vi oförtrutet jobbar vidare. Oerhört viktigt på alla sätt. Vill även slå ett slag för vår egen årsstämma som går av stapeln på Partille Arena lördagen den 23 mars, där klassiskt årsmötesinnehåll som verksamhetsberättelse och verksamhetsplaner kryddas av matchen mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad i Handbollsligan. Jag hoppas på fin uppslutning från föreningarna och att vi får en bra dag tillsammans.

Allt gott!

Mattias Nord, Ordförande Handbollförbundet Väst

Publicerad: 2024-03-01

Senast uppdaterad: 2024-03-01

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!