Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Foto: Stefan Svensson

Det ska vara roligt att tävla!

Det ska vara roligt att tävla – det är nog alla överens om. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna sätter nu fokus på frågan för att öka vuxnas förståelse för sin roll och för vad som är tävling på rätt sätt för barn och unga.

Det händer mycket inom svensk barn- och ungdomsidrott. Det senaste decenniet har regler moderniserats, storlek på ytor och utrustning anpassats och synen på utveckling omvärderats. Med förändring följer diskussion och behovet av att kunna besvara frågan varför? I vår lyfter Riksidrottsförbundet frågor som rör barn och ungdomars tävlande.

– Tävlingsmomentet är en viktig del av idrotten för att ha roligt och utvecklas. Vi vill prata mer om både missförstånd och möjligheter när det kommer till barn och ungdomars tävlande, säger Malin Träff, talesperson inom barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Tävlingsmomentet är viktigt för många barn och ungdomar oavsett ålder och idrott, men det handlar mycket om tävlandet i stunden. Som att kämpa hårt, använda kroppen, utmana och utmanas och att uppleva spänning tillsammans med andra.

Bra sätt att tävla är alltså en viktig och central del av idrotten där tävlandet ska ge positiva upplevelser från idrotten oavsett vilken nivå de tävlar på. Tävlande på fel sätt kan däremot påverka barn negativt och kan bidra till att barn och ungdomar far illa eller att de slutar idrotta.

– Svenska Handbollförbundets uppgift är bland annat att fortsätta att utveckla sporten och att hitta anpassningar för att fler ska kunna utvecklas genom tävling och träning, och i arbetet med att anpassa handboll för barn- och unga har vi kommit långt inom svensk handboll, även om vi har mer kvar att göra, säger Robert Wedberg, generalsekreterare Svenska Handbollförbundet.

Här kan du läsa mer om kampanjen "Det ska vara roligt att tävla" >> Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om hur Svenska Handbollförbundet ser på "Det ska vara roligt att tävla" >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2024-05-06

Senast uppdaterad: 2024-05-07

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!