Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Elma Örtemark inför avgörandet i ATG Svenska cupen

På lördag klockan 18.00 väntar returmöte i kvartsfinalen mellan Skövde HF och VästeråsIrsta HF i ATG Svenska cupen. Efter förlust 29-35 i det första mötet väntar en svår utmaning för Skövde HF, men Elma Örtemark håller tron uppe. – Det blir tufft, men inget är omöjligt, säger hon. 

Under onsdagen vann Skövde med 24-21 borta mot IF Hallby i SHE. En till synes perfekt uppladdning inför lördagens tuffa uppgift.

– Det blev lite tight, men skönt att knipa två poäng. Hallby är roliga att möta, det blir nästan som ett derby. Några av spelarna har jag spelat länge med dessutom, säger en nöjd Elma Örtemark.

Nu gäller det emellertid att ladda om snabbt för Skövde, då man har en tuff uppgift framför sig på lördag, alltså att ta ikapp sex mål mot VästeråsIrsta. Lagen har mötts ett antal gånger de senaste säsongerna, bland annat slog VästeråsIrsta ut Skövde ur cupspelet förra säsongen. Elma Örtemark är en av spelarna som är van vid motståndet.

– Det är ett bra lag, de springer väldigt mycket, säger hon.

Man har också stött på varandra två gånger under de senaste veckorna, med varsin seger som facit, och segern i SHE i slutet av november kommer säkerligen användas som tändvätska hos Skövde.

– Vi har alltid haft svårt för dem. Det var skönt att slå dem i serien och knäcka det, säger Örtemark.

– Förra matchen mot dem slarvade vi väldigt mycket, och spelade inte riktigt som ett lag. Det blev för individuellt och då gick det inte riktigt, fortsätter hon.

Skulle det gå vägen för Skövde pekar det mesta på att Elma Örtemark får en stor roll. 21-åringen gör redan sin femte säsong i högsta serien och hon är, tillsammans med Matilda Forsberg, Skövdes poängbästa spelare i årets SHE. Hon har även belönats med en plats på Ligalandslagets läger i höstas.

– Det var väldigt lärorikt och spännande. Vi körde både fys- och löptester samt handbollspass, men även teorin var väldigt lärorik. Det var väldigt kul att få vara med där, säger Örtemark.

Damlandslagets tränare Tomas Axnér var med och tog ut truppen. Örtemark, som tidigare noterats för 15 U-landskamper, drömmer om att få spela för Sverige fler gånger.

– Det är ett mål, att vara med i landslaget. Jag vet att det är en tuff väg dit och hårt jobb som krävs, men jag ska kämpa. Det hade varit jäkligt coolt att få representera Sverige i framtiden, säger hon.

Avkast mellan Skövde och VästeråsIrsta sker klockan 18.00 på lördag i Skövde Idrottshall. De regerande cupmästarna Skuru IK har redan säkrat sin semifinalplats efter dubbla segrar mot Önnereds HK. I de övriga kvartsfinalerna leder IK Sävehof och Höörs HK H 65 efter en spelad match.

Damernas semifinaler lottas nästa vecka den 22 december. Du ser både kvartsfinaler och semifinaler i Handboll Play.

ATG Svenska cupen, kvartsfinaler, möte 1:2

18 nov, 19.00: Skuru IK–Önnereds HK 26–25
27 nov, 15.00: VästeråsIrsta HF–Skövde HF 35–29
27 nov, 16.00: Höörs HK H 65–Skara HF 35–25
27 nov, 17.45: IK Sävehof–HK Aranäs 32–22

ATG Svenska cupen, kvartsfinaler, möte 2:2

30 nov, 19.00: Skuru IK–Önnereds HK 24–28
17 dec, 14.00: Skara HF–Höörs HK H 65
17 dec, 18.00: Skövde HF–VästeråsIrsta HF
18 dec, 14.00: HK Aranäs–IK Sävehof


Oavgjort resultat i match av utslagskaraktär

Om en match av utslagskaraktär slutar oavgjort avgörs den direkt genom shoot-out enligt regelboken. Inga förlängningar genomförs. Observera att den första matchen i matchserier som spelas bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se § 2:9 i SHF:s tävlingshandbok) kan sluta oavgjort och det därför inte är en match av utslagskaraktär.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Bild: Elma Örtemark, Skövde HF

Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2022-12-15

Författare: Jonathan Tedeborg

Intressant? Dela gärna!