Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Love Kumlin inför första semifinalen i ATG Svenska cupen

På tisdagskvällen inleds damernas semifinalspel i ATG Svenska cupen säsongen 2022-23. VästeråsIrsta HF gästas av Höörs HK H 65 i den första matchen.

Bild: Love Kumlin, VästeråsIrsta HF. Foto: Andreas Sandström

På vägen till semifinal har VästeråsIrsta HF eliminerat Tyresö Handboll i åttondelsfinal samt Skövde HF i kvartsfinal. Niometersspelaren Love Kumlin pekar på spelargruppens sammanhållning som en av framgångsfaktorerna.

– Det har känts stabilt och bra hela vägen. Vi har vetat i varje match vad vi ska göra. Det känns ganska självklart att vi är i semifinal, säger Kumlin som ligger trea i Västerås interna skytteliga i SHE med 49 mål.

I SHE ligger Västerås på andra plats med 20 inspelade poäng. Totalt har man inkasserat fyra förluster, varav en mot tisdagens semifinalmotstånd Höör.

– Det var en av våra svagaste matcher i serien. Ingen fick till det. Vi kommer revanschsugna nu, fortsätter Kumlin.

En av de mest formstarka spelarna i svensk damhandboll är Västerås-målvakten Elin Lindblom. Lindblom utsågs till Månadens spelare i december och är en nyckelspelare för VI. Höör däremot kommer till semifinalen med sin ordinarie förstamålvakt Josefine Hultberg Dahlgren korsbandsskadad.

– Det är en fördel för oss att Elin är så jäkla bra i mål. Vi har ett bra samarbete mellan försvar och målvakt. Jag och Josefine är väldigt bra vänner utanför handbollen och jag såg den matchen som hon skadade sig i. Det var väldigt tråkigt såklart. Det är inget man önskar någon.

I lördagens seriematch mellan BK Heid och VästeråsIrsta HF gjorde Ulrika Olsson comeback i VI-tröjan. Efter flera månaders frånvaro till följd av barnafödande är den gamla skyttedrottningen tillbaka på handbollsplan.

– Det är superkul. När Ulrika kom till oss 2020 var hon som en mentor för mig. Hon har stor rutin från viktiga matcher. Hon kommer att bidra med massor till vårt spet.

Love Kumlin har själv fått stort förtroende av tränarna under hösten och vintern hittills.

Hur ser du på din egen utveckling?

– Det har känts bra. Vår assisterande tränare Daniel Båverud kom till oss inför säsongen och har hjälpt mig mycket. Han är väldigt bra på att pusha mig och peka på det som är bra. Annars är det lätt att man själv grottar ner sig i det som är dåligt.

Var du beredd på att få så här mycket speltid?

– Ja, vi visste att vi inte skulle vara så många niometersspelare med från start. Sen att det skulle gå så här bra trodde jag kanske inte, fortsätter 22-åriga Kumlin som har Hallstahammars SK som moderklubb. Hon kom till VästeråsIrsta under sitt andra år på gymnasiet.

Vad tror du på för typ av match på tisdag?

– Jag tror att det kommer bli en ganska fartfylld match. Både vi och Höör gillar att springa och trycka. Det blir nog mycket riv och slit också. Det kommer nog märkas att det är en semifinal som spelas.

Avkast mellan VästeråsIrsta och Höör sker klockan 19.00. Returmatchen spelas den 25 januari i Skåne. I det andra semifinalmötet ställs de regerande cupmästarna Skuru IK mot de regerande svenska mästarna IK Sävehof. Alla semifinaler sänds på Handbollplay.se.

Damernas semifinaler

Tisdag 17 januari, 19.00: VästeråsIrsta HF–Höörs HK H 65
Onsdag 25 januari, 18.30: Höörs HK H 65–VästeråsIrsta HF

Torsdag 26 januari, 19.00: Skuru IK–IK Sävehof
Lördag 28 januari, 14.00: IK Sävehof–Skuru IK

Publicerad: 2023-01-17

Senast uppdaterad: 2023-01-17

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!