Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Fahlgren och Tönnesen inför första cupfinalen

På lördag klockan 14.00 spelas den första finalmatchen i ATG Svenska cupen mellan IFK Kristianstad och Hammarby IF HF. Vi tog tempen på tränarna i respektive finallag.

Bild: Patrik Fahlgren, Hammarby IF HF & Stian Tönnesen, IFK Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Patrik Fahlgren tog över tränaruppdraget i Stockholmslaget Hammarby inför säsongen 2018/19, då som aktiv spelare. Knappt fem år senare har den gamla mittnian hunnit lägga skorna på hyllan, följa med Hammarby ner till allsvenskan och sedan ta upp klubben till Handbollsligan igen.

Nu står grönvita "Bajen" i final i ATG Svenska cupen. Dessutom ligger de på fjärdeplats i Handbollsligan. Enligt Fahlgren är det en makalös resa som klubben har gjort på senare år.

– Att spela cupfinal ska bli superinspirerande. Man får nypa sig lite i armen faktiskt. Vi spelade i herrallsvenskan för ett och ett halvt år sedan och nu står vi i final.

Hur skulle du karakterisera Hammarby IF säsongen 2022/23?

– Vi har fått ihop det bra. Vi har tydliga roller och tydliga idéer för vad vi vill göra. Det är rätt så homogent över hela linjen, berättar Fahlgren, som vittnar om ett stort intresse bland "Bajen"-supportrarna inför cupfinalerna.

– Vår hemmamatch den 14 mars är utsåld sedan lång tid tillbaka. Det har tryckts upp halsdukar med cupfinal-tryck. För många av mina spelare blir detta första chansen att vinna en seniortitel.

Den första cupfinalen spelas i Kristianstad Arena. Hemmalaget IFK Kristianstad, som vann fyra raka SM-guld mellan 2015 och 2018, har snart inte vunnit en titel på fem år. En lång tid, menar lagets huvudtränare Stian Tönnesen som märker av guldtörsten bland spelarna.

– I Kristianstad vill vi vinna titlar. Vi har spelat oss till den här möjligheten. Ett guld skulle betyda mycket för spelargruppen och för IFK som förening. Det var länge sedan man tog en titel.

I seriespelet de senaste två säsongerna har Kristianstad vunnit samtliga fyra matcher mot Hammarby. Kristianstad är också serieledare i Handbollsligan med 38 inspelade poäng, 14 fler än Hammarby. Dock har Hammarby gått obesegrade genom gruppspelet och utslagsmatcherna i ATG Svenska cupen. Kristianstad å andra sidan förlorade 29–30 hemma mot HK Aranäs den 20 augusti.

– Det kommer att bli en tuff batalj in i sista minuten. Hammarby har gjort en jättebra säsong hittills och vi vet att det kommer bli tufft med deras publik i Stockholm. Vi tror på oss själva och hoppas att vi kan dra det längsta strået över två matcher, fortsätter Tönnesen.

Patrik Fahlgren berömmer Stian Tönnesens lagbygge:

– Helhetsmässigt möter vi Sveriges just nu bästa lag. Det har de visat i serien. Även om den inte är avslutad så kommer de med största sannolikhet att vinna den.

När tränarna får i uppgift att lyfta fram en enskild spelare hos motståndarlaget väljer båda en vänsternia.

– Hammarby har många matchvinnare och jag skulle vilja lyfta ett varningens finger för hela laget. Men om jag måste välja en säger jag Gustav Davidsson, svarar Tönnesen.

Patrik Fahlgren:

Markus Olsson är en nyckelspelare för IFK. Med det skyttet som han har är han alltid ett vapen. Framför allt är det ett vapen som är svårt att ta bort helt. Har han dagen kan han göra mål utifrån som ingen annan kan i den här serien. Det måste vi förhålla oss till.

Den första finalmatchen spelas lördag 25 februari klockan 14.00 i Kristianstad Arena. Matchen visas i SVT1. Returmatchen spelas i Eriksdalshallen på Södermalm tisdag 14 mars klockan 18.10.

Hammarby IF HF:s väg till cupfinalen:

Gruppspel
14 augusti: Bodens BK HF–Hammarby IF HF 25–39
20 augusti: Hammarby IF HF–IF Hallby HK 35–23
30 augusti: AIK Handboll–Hammarby IF HF 29–35
Åttondelsfinal
4 september: LIF Lindesberg–Hammarby IF HF 32–36
8 september: Hammarby IF HF–LIF Lindesberg 40–28
Kvartsfinal
12 november: Hammarby IF HF–IK Sävehof 40–34
21 november: IK Sävehof–Hammarby IF HF 29–30
Semifinal
16 december: Hammarby IF HF–Ystads IF HF 37–33
22 december: Ystads IF HF–Hammarby IF HF 24–31

IFK Kristianstads väg till cupfinalen:

Gruppspel
14 augusti: HK Drott Halmstad–IFK Kristianstad 27–46
17 augusti: HK Varberg–IFK Kristianstad 28–42
20 augusti: IFK Kristianstad–HK Aranäs 29–30
Åttondelsfinal
7 september: IFK Ystad–IFK Kristianstad 25–32
10 september: IFK Kristianstad–IFK Ystad 39–22
Kvartsfinal
13 november: IFK Kristianstad–IFK Skövde HK 40–33
20 november: IFK Skövde HK–IFK Kristianstad 30–34
Semifinal
17 december: Alingsås HK–IFK Kristianstad 31–34
22 december: IFK Kristianstad–Alingsås HK 33–25

Turneringsträd

Publicerad: 2023-02-23

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!