Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hayder Al-Khafadji: "Gör som vi blir tillsagda"

Hur kunde Hammarby IF HF eliminera de regerande svenska mästarna Ystads IF samt de regerande cupmästarna IK Sävehof på vägen till finalen i ATG Svenska cupen? Enligt Hayder Al-Khafadji genom att följa instruktioner.

– Vi gör som vi blir tillsagda, berättar "Bajens" burväktare inför cupfinal 1.

Bild: Hayder Al-Khafadji, Hammarby IF HF. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Hayder Al-Khafadji, 25 anslöt till Hammarby IF inför säsongen 2021-22. Då var klubben tillbaka i Handbollsligan efter två års tillvaro i allsvenskan.

Inför lördagens cupfinal i Kristianstad berättar Al-Khafadji om Hammarbys framgångsfaktorer. Klubben har på vägen till finalen eliminerat de regerande svenska mästarna Ystads IF HF samt de regerande cupmästarna IK Sävehof.

– Vi har ett koncept som alla köper in sig på och vi gör som vi blir tillsagda. Det gör att vi har ett lagspel som är vädligt svårt att möta. I dubbelmöten hjälper det också att ha en tränare som är taktisk kunnig. "Falle" (Patrik Fahlgren, reds. anm.) kan verkligen gå in på detaljnivå och skruva på saker, eller visa konsekvenserna av ett visst handlande. Jag tror att det har varit vårt framgångsrecept i cupen. Vi spelare lyckas omsätta alla taktiska dispositioner som "Falle" ger oss, berättar Al-Khafadji.

Vilka instruktioner får du som målvakt?

– Mina instruktioner är inte så komplicerade. Jag ska rädda bollen och kasta ut den så fort jag kan. Jag brukar säga att det är den svåraste positionen men också den lättaste. Utespelarna behöver ha tusen grejer i huvudet med avtal både framåt och bakåt. Jag ska framför allt fokusera på att rädda bollar.

Alla målvakter kliver på handbollsplan som potentiella matchvinnare. Hur gör du för att förbereda dig inför cupfinalen?

– Som jag gör inför varje match - kollar videos. Jag pratar också ihop mig med min målvaktstränare Martin Norrbom och min kollega Linus Bergh. Ofta vad vi tycker och tänker om motståndarspelarna. Det är alltid en balansgång mellan att hålla sig till grunderna och anpassa sig efter motståndarna

Totalt lägger Al-Khafadji ungefär två timmar per vecka på videoanalys.

– Jag hämtar klippen själv från ett program som heter Sideline.

Hayders moderklubb är GIK Wasaiterna från Göteborg. Lördagens match i Kristianstad Arena blir 25-åringens första final på åtta år.

– Senast jag spelade en final var det i Partille Cup med RIK:s juniorer. Det var 2015 och vi vann, berättar målvakten.

Al-Khafadji är inte ensam i Hammarby om att sakna finalrutin som senior. För många av spelarna i "Bajen" blir finalen i ATG Svenska cupen första chansen att vinna en titel.

Till skillnad från er har Kristianstads spelare en hel del finalrutin. Blir det en utmaning för er?

– Kristianstads finalrutin blir säkert en utmaning för oss. Men det är svårt att säga exakt på vilket sätt, eftersom jag inte vet vad den erfarenheten innebär, svarar Al-Khafadji.

Efter säsongen lämnar målvakten Stockholm och Hammarby för utlandsäventyr i rumänska Baia Mare.

– Mentalt ligger den flytten långt bort för mig. Jag har så mycket att se fram emot under våren. Dels handbollen såklart och alla viktiga matcher som vi har kvar att spela. Men även mitt jobb som utredare på Socialtjänsten samt alla vänner som jag har skaffat här i Stockholm. Jag trivs jättebra här.

Avkast mellan IFK Kristianstad och Hammarby IF HF sker klockan 14.00 på lördag i Kristianstad Arena. Matchen visas i SVT1. Returmötet spelas tisdag 14 mars klockan 18.10 i Eriksdalshallen i Stockholm.

Publicerad: 2023-02-23

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!