Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Markus Olsson: "Ingen hemlighet att vi vill dra upp tempot"

IFK Kristianstad är serieledare i Handbollsligan och går in i finalen i ATG Svenska cupen som favoriter. Klubbens meste målskytt genom tiderna Markus Olsson är förväntansfull inför de två cupfinalerna.

– Det är kul att vara tillbaka och spela om titlar igen, säger Kristianstads storskytt.

Bild: Markus Olsson, IFK Kristianstad. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Det var tidigare i vintras som Markus Olsson slog klubbrekord i IFK Kristianstad. Den 2 februari i hemmamatchen mot Alingsås HK gjorde Markus Olsson sitt 1 714:e mål i IFK-tröjan, vilket gjorde att han passerade den tidigare rekordinnehavaren Bo Ahlberg.

– Jag har inte tänkt att det ska vara en grej, men jag har fått mycket positiv feedback. Vår klubbchef Jesper (Larsson) tror att rekordet för antalet gjorda mål aldrig kommer att slås igen. Vi spelare är nog lite mer flyttbenägna än vad man var förr i tiden, berättar Olsson som i år gör sin tionde säsong i IFK.

Mellan 2015 och 2018 vann Kristianstad fyra raka SM-guld. Sedan dess har laget inte spelat någon final, förrän nu i ATG Svenska cupen.

– Det är kul att vara tillbaka och spela om titlar igen. Det är det här man har jobbat för. Jag tror det kan sluta hur som helst i finalen. Såna här stora matcher brukar kunna leva sitt egna liv, säger Olsson som var högst bidragande till att Kristianstad tog sitt första SM-guld på 62 år 2015 i Scandinavium. Då spelade bland annat hans nuvarande lagkamrat Emil Frend Öfors i motståndarlaget Alingsås HK.

– Jag hoppas att den finalrutinen som vi har i laget kommer hjälpa oss när vi ska upp till ett fullsatt Eriksdalshallen i mars. Förhoppningsvis kan vi spela båda finalmatcherna med ett lugn och inte stressa upp oss.

Med sin fruktade skottarm sätter Olsson samtliga försvar på prov. I Handbollsligans skytteliga igger han på delad tiondeplats med 133 gjorda mål.

– Jag har lite större patronbälte än vad de andra spelarna i laget har. Det gäller att förvalta den friheten, berättar Olsson som är uppväxt i Karlshamn i Blekinge.

Håller du med om att ni går in till finalen som favoriter?

– Ja, det gör jag. Det vore nästan orimligt annars, med tanke på att vi leder serien. Det blir alltid lite press på oss, men det är något man är rätt så van vid nu.

Under den gångna säsongen har IFK Kristianstads snabba handboll visat sig vara vägvinnande. Med vindsnabba kanter samt tunga niometersspelare har de varit nästintill omöjliga att stoppa i andra fas. Gästande Hammarby lär göra vad de kan för att förstöra den orangea kontringsfesten på lördag.

– Det är ingen hemlighet att vi vill dra upp tempot och löpa mycket. Men jag hoppas och tror att vi klarar av en annan matchbild också. Kontringar och tryck i andra fas är absolut den matchbilden som vi föredrar. Men det kommer hinna hända väldigt mycket på 120 minuter handboll. Det kommer gå upp och ner.

Avkast mellan IFK Kristianstad och Hammarby IF HF sker klockan 14.00 på lördag i Kristianstad Arena. Matchen visas i SVT1. Returmötet spelas tisdag 14 mars klockan 18.10 i Eriksdalshallen i Stockholm.

Publicerad: 2023-02-23

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!