Gå till innehåll

Svensk Handboll

Hammarby vann första cupfinalen

Det är fördel Hammarby IF HF efter den första finalen i ATG Svenska cupen. Gästerna från Stockholm vann med uddamålet i Kristianstad. 30–31 (12–18) slutade lördagens finalmöte.

Bild: Oliver Wigmark, Hammarby IF HF. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Det bjöds på en härlig atmosfär i Kristianstad Arena under lördagen den 25 februari. 2 490 åskådare, varav ett drygt hundratal tillresta Hammarby-supportrar, noterades i matchprotokollet i den första finalen av ATG Svenska cupen 2022-23.

Både hemmalaget IFK Kristianstad och gästande Hammarby IF HF var kliniska i shoot-out-fasen. 3–3 var ställningen när spelet sattes igång.

Hammarby inledde piggast och ledde 6–4 efter fem spelade minuter. Hayder Al-Khafadji i bortakassen bjöd på flertalet svettiga räddningar och såg till att ge sitt lag en bra start på matchen.

– Det var försvaret som hjälpte mig in i matchen. Men det känns jättebra. Jag försöker hålla mig till min metodik, så får räddningarna komma därefter, förklarade Al-Khafadji till SVT i pausvilan.

Hammarby ledde 18–12 i halvtid. Mycket tack vare ett påläst och fokuserat försvarsspel, som ofta fick Kristianstads niometersskyttar ur balans.

– Vi får inte träff bakåt och framåt kommer vi inte till några lätta lägen. Vi får kämpa rejält för målen. De har ett lurigt försvarsspel och skär av oss rätt bra. Vi får inte igång vårt växelspel som vi vill, menade hemmalagets Anton Hallbäck i paus.

Desto bättre gick det för IFK i starten på andra halvlek. De orangea gjorde fyra mål i följd och minskade gapet till 16–18. I takt med hemmalagets målproduktion ökade trycket från läktarna.

I den 49:e minuten hade Kristianstad vänt på steken. Emil Frend Öfors kontrade in 24–23, IFK:s första ledningsmål sedan matchminut 1.

Men gästande Hammarby visade prov på fin arbetsmoral. På blott sex minuter hade de vänt igen. Klubbikonen Martin Dolk, som för övrigt var med och vann Hammarbys senaste SM-guld 2008, satte dit 26–27.

Under matchens sista fem minuter svängde det fram och tillbaka. Inget lag lyckades rycka i från. Avgörandet kom med tolv sekunder kvar att spela, då HIF:s Ludvig Lindeberg kastade in 30–31 i öppen kasse. Hemmalaget hann inte kvittera, och fick i stället för första gången i Kristianstad Arena se sig besegrade av Hammarby.

– Det krävdes 13 år för att vinna här. Nu är nästan känslan att man kan lägga av med handboll, kommenterade Martin Dolk med ett skratt.

Slutresultatet 30–31 innebär att Hammarby leder finalmötet med uddamålet inför returmatchen tisdag den 14 mars i Stockholm.

– Det här är bara en halvlek. Men det är väldigt skönt att kunna bädda sängen på bästa möjliga sätt inför returmötet i Eriksdalshallen, sade Dolk kort därefter.

IFK Kristianstad – Hammarby IF HF 30–31 (12–18)

Målskyttar, Kristianstad: Markus Olsson 8, Matias Helt Jepsen 5, Anton Hallbäck 4, Emil Frend Öfors 4, Philip Henningsson 3, Ludvig Jurmala Åström 2, Anton Halén 2, Albin Selin 2.

Målskyttar, Hammarby: Oliver Wigmark 7, Ludvig Lindeberg 6, Gustav Davidsson 5, Martin Dolk 4, Edwin Aspenbäck 3, Alexander Morsten 3, Viktor Ahlstrand 3.

Publicerad: 2023-02-25

Senast uppdaterad: 2023-02-25

Författare: Olof Thyrelius Ericson