Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Tungt favoritskap vilar på Skara och Hallby

Handbollsligan-lagen Skara HF och IF Hallby förväntas gå vidare från grupp 7, där även division 1-laget Torslanda HK och division 2-laget Hammarby IF återfinns.

Skara HF

Ort: Skara
Placering i fjolårets seriespel (SHE): 7
Resultat i fjolårets cupspel: Kvartsfinal
Hemmaarena: Skara Idrottshall

IF Hallby

Ort: Jönköping
Placering i fjolårets seriespel (SHE): 10
Resultat i fjolårets cupspel: Åttondelsfinal
Hemmaarena: Jönköpings Idrottshus

Torslanda HK

Ort: Torslanda
Placering i fjolårets seriespel (D1S): 2
Resultat i fjolårets cupspel: Omgång 3
Hemmaarena: Torslanda Sporthall

Hammarby IF

Ort: Stockholm
Placering i fjolårets seriespel (D3ÖN): 1
Resultat i fjolårets cupspel: Omgång 1
Hemmaarena: Eriksdalshallen

Med rutinerade stjärnspelare som Melanie Felber och Sara Johansson blir Skara HF en tuff nöt att knäcka. Laget slutade tvåa i ATG Svenska cupen säsongen 2021/2022 och nådde SM-kvartsfinal i våras. Tränare är alltjämt Magnus Frisk, medan de stora nyförvärven inför säsongen stavas Ida Berlin (BK Heid) och Katrin Tinna Jensdottir (Volda, Norge). Jensdottir är tänkt som en ersättare på mittsex-positionen till Sofia Berndtsson som har lagt skorna på hyllan. 

IF Hallby gjorde comeback i högsta serien i fjol efter 16 år i lägre divisioner. Laget lyckades direkt med sin egen målsättning om att klara sig kvar. Hallby slutade på en tiondeplats i tabellen, med niometersspelaren Emma Wahlström som främsta målskytt (96 mål). 

Torslanda HK kommer från en stark säsong i division 1 södra. Göteborgarna slutade på en andraplats i tabellen och förlorade endast tre matcher på hela säsongen. Men i kvalspelet till ATG Svenska cupen föll de i omgång 3 mot Stenungsunds HK (62–63). Till följd av att Bodens BK HF drog sig ur tävlingen fick Torslanda dock den vakanta platsen i egenskap av högst rankat lag. 

Hammarby IF är det enda laget i omgång 4 som föregående säsong spelade i division 3. Bajen tog hem division 3 öst norra med 13 segrar på 14 matcher. Noterbart är att den före detta Skara-spelaren Emily Thompson återfinns i grönvitt. 

De två bästa lagen i varje grupp avancerar till åttondelsfinal. Samtliga matcher i ATG Svenska cupens gruppspel visas på Handbollplay.se Länk till annan webbplats.. Livescore går att följa på svenskhandboll.se. Länk till annan webbplats. Sedan tidigare står det klart att ATG Svenska cupen från och med säsongen 2023-2024 kommer att avgöras genom ett Final4.

Spelschema:

Onsdag 23 augusti, 19.00: IF Hallby–Hammarby IF
Onsdag 23 augusti, 19.00: Torslanda HK–Skara HF
Lördag 26 augusti, 14.30: Hammarby IF–Torslanda HK
Måndag 28 augusti, 19.00: Skara HF–IF Hallby
Lördag 2 september, 13.00: Torslanda HK–IF Hallby
Lördag 2 september, 15.00: Hammarby IF–Skara HF

Till resultatsidan: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/category/1137554 Länk till annan webbplats.
Till damtävlingen: https://www.profixio.com/app/leagueid15568/categories Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-08-09

Senast uppdaterad: 2023-08-11

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!