Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Så spelas Final4 i Alingsås och Halmstad

Strax efter klockan 12.00 på fredagen presenterades Final4-lottningen i ATG Svenska cupen 2023-2024. Höörs HK 65 och IK Sävehof möter Önnereds HK respektive Kristianstad HK i Alingsås 24-25 februari, medan Amo HK och Hammarby IF HF ställs mot Ystads IF HF respektive Önnereds HK i Halmstad 9-10 mars.

Damernas Final4 spelas i Alingsås 24-25 februari 2024. Först ut på lördagen 24 februari är semifinal 1 mellan Höörs HK H 65 och Önnereds HK. Därefter ställs de regerande cupmästarna IK Sävehof mot Kristianstad HK. Vinnarna av respektive semifinal spelar cupfinal på söndagen 25 februari, medan förlorarna möts i en match om tredjeplats på samma dag.

Höörs HK H 65 eliminerade Önnereds HK i semifinal förra säsongen. Höörs huvudtränare Ola Månsson ser fram emot en ny kamp mot Göteborgslaget.

– Det ska bli kul att möta Önnered. Vi ska möta dem två gånger i Handbollsligan innan vi möts i semifinal i ATG Svenska cupen. Final4 är någonting som fanns med i vår målsättning inför säsongen. På något vis känns det större att vara klara för Final4 än vad det kändes att vara klara för cupfinal i fjol, kommenterar Ola Månsson.

Kristianstad HK, som sent som i våras tvingades kvala sig kvar i högstaserien, lottades mot de regerande svenska mästarna samt de regerande cupmästarna IK Sävehof.

– Det är en tuff lottning. Men Önnered och Höör hade också varit tuffa semifinalmotståndare. Jag tror absolut att vi har en god chans, även om Sävehof är favoriter, säger Ulf Schefvert, huvudtränare i Kristianstad HK.

Herrarnas tävling avgörs i Halmstad 9-10 mars 2024. Nykomlingarna i årets säsong av Handbollsligan herr, Amo HK, möter Ystads IF HF i semifinal 1. Önnereds HK möter Hammarby IF HF i semifinal 2.

– Spontant är det en ganska tuff lottning. Jag tror att Hammarby har en till växel att lägga i. Hittills känns det som att de har varit så bra som de har behövt att vara, kommenterar Önnereds tränare Dennis Sandberg.

Önnereds HK är den enda föreningen som har kvalificerat sig till Final4 med båda sina representationslag.

– Först och främst är det kul för föreningen att vara med i de här sammanhangen. Det kommer att bli en häftig upplevelse för våra spelare och ledare. Jag tror att när man väl står där i en semifinal, oavsett om det är ett SM-slutspel eller i ATG Svenska cupen, så är det 50/50. Jag hoppas att vi kan träffa rätt under Final4-helgen, fortsätter Sandberg.

Sedan tidigare står det klart att SVT sänder finalfesterna i ATG Svenska cupen. Detta är första gången någonsin som ATG Svenska cupen, där samtliga representationslag i landet haft möjlighet att delta, avgörs under en finalhelg där semifinalerna spelas under lördagen och bronsmatchen och finalen på söndagen.

OM ATG SVENSKA CUPEN
ATG Svenska cupen är hela Handbollssveriges gemensamma tävling där samtliga föreningar med representationslag, damer och/eller herrar, kan anmäla sitt deltagande. Via kvalspelet i omgång 1–3 kvalificerar sig tio lag till omgång 4, dit de 22 högst rankade lagen i Sverige redan är direktkvalificerade. Efter omgång 4 spelas åttondelsfinaler och kvartsfinaler. ATG Svenska cupen avgörs under ett samlat slutspel, Final4, med semifinaler, bronsmatch och final under en helg. Mer om ATG Svenska cupen. Länk till annan webbplats.

OM SHOOT-OUT
I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem där lag från lägre divisioner får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex shoot-out före match. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat.

FINAL4 DAMER
Datum: 24–25 februari 2024
Spelplats: Estrad Alingsås
Semifinal 1: Höörs HK H 65–Önnereds HK
Semifinal 2: IK Sävehof–Kristianstad HK

FINAL4 HERRAR

Datum: 9–10 mars 2024
Spelplats: Halmstad Arena
Semifinal 1: Amo HK–Ystads IF HF
Semifinal 2: Hammarby IF HF–Önnereds HK

TIDIGARE CUPSEGRARE, DAMER
1981:
Stockholmspolisens IF
1982: Irsta HF
1983: Irsta HF
1984: Stockholmspolisens IF
1985: HK Silwing/Troja
1986: Stockholmspolisens IF
1987: Tyresö HF
1988: Tyresö HF
1989: RP IF
1990: Tyresö HF
2022: Skuru IK
2023: IK Sävehof

TIDIGARE CUPSEGRARE, HERRAR
1969:
SoIK Hellas
1970: Redbergslids IK
1971: SoIK Hellas
1972: Västra Frölunda IF
1981: HK Drott
1982: IFK Karlskrona
1983: HK Drott
1984: Dalhems IF
1985: Västra Frölunda IF
1986: HK Drott
1987: HK Drott
1988: IFK Skövde
1989: Redbergslids IK
1990: HK Drott
1991: IF Saab
2022: IK Sävehof
2023: IFK Kristianstad

Publicerad: 2023-11-24

Senast uppdaterad: 2023-11-24

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!