Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Jesper Östlund: "Favoritskapet ligger hos de andra"

De regerande cupmästarna IK Sävehof kommer med oviss form till Final4 i Alingsås. Nio spelare på frånvarolistan talar sitt tydliga språk, menar huvudtränare Jesper Östlund.

– Favoritskapet ligger hos de andra lagen. Det är inte varje dag man får säga det som Sävehof-tränare, säger Östlund.

Foto: Bildbyrån. Bild: Jesper Östlund, huvudtränare i IK Sävehof.

IK Sävehof kommer till Final4 i Alingsås med tre raka förluster i bagaget. Dels dubbla nederlag i EHF Champions League mot ungerska Schaeffler och franska Brest. Men även fyramålsförlusten hemma mot Skara HF i seriespelet i Handbollsligan dam.

– Vår form är skakig. Vi har supermycket problem med skador och bortfall. Totalt kommer vi ha nio spelare borta i helgen. Så det klart att det hade kunnat vara bättre. Samtidigt har de som spelat gjort det jäkligt bra. Exempelvis Thea Stankiewicz, Nina Koppang och Laura Jensen. Det finns kvalitet kvar i laget trots att vi har så mycket bortfall, berättar Jesper Östlund, huvudtränare för IK Sävehof.

– Vi kommer till Alingsås med låga förväntningar och höga förhoppningar. Så kan man väl sammanfatta det. Favoritskapet ligger hos de andra lagen. Det är inte varje dag man får säga det som Sävehof-tränare, menar Östlund vidare.

Bland de skadade spelarna kan vänsterkanterna Stella Huselius och Olivia Mellegård nämnas. Dessutom saknas Irma Wester Kocanovic (korsband), Elin Heikka och Johanna Forsberg (gravid).

Vad kan du berätta om laget som du kommer att ställa på banan i Estrad på lördag?

– Det är ett ungt och hungrigt lag som förhoppningsvis kommer att njuta av stunden. Några av dem har knappt spelat A-lagshandboll. Jag hoppas se en bra attityd och att spelarna känner att vi inte har något förlora. Vi behöver nog få fram en vi-mot-världen känsla.

För motståndet i ATG Svenska cupens semifinal står Kristianstad HK. Senast lagen möttes vann Sävehof 37–33.

– De har varit väldigt bra i sina bästa stunder den här säsongen. Men de har också fallit igenom lite. Jag tycker att Kristianstad är lite svårbedömda just nu. Men får vi dem dit vi vill ska vi ha en möjlighet att ta oss till final. Det är min absoluta tro och känsla. Men som sagt, det kommer bli svårt för oss den här helgen.

Östlund pekar ut vänstersexan Sanja Radosavljevic och niometerspjäserna Lea Gruber, Caroline Eisenhardt och Frøydis Wiik Seierstad som extra stora hot.

– Det är många duktiga spelare att hålla koll på. Dessutom tycker jag att deras mittsexor är duktiga. Jag ser gärna att vi står bra bakåt och att vi håller nere våra tekniska fel. De här klassiska detaljerna i handboll blir jäkligt viktiga.

Hur går dina tankar i övrigt inför Final4 i Alingsås?

– Att det ska bli kul. Jag hoppas på mycket folk och att vi någonstans kan få känna av en liten hemmaplansfördel, eftersom det är så nära Partille.

Fakta om IK Sävehof:

Grundad: 20 augusti 1950.
Bästa cupresultat: Guld (säsongen 2022-2023)
Antal SM-guld: 16
Lagkapten: Johanna Bundsen & Thea Blomst.
Bästa målskytt i cupspelet: Laura Jensen, 27 mål.
Trolig startsjua (anfall): Johanna Bundsen (MV), Elin Ernelind (V6), Stina Wiksfors (M6), Ida Sembe (H6), Thea Stankiewicz (V9), Laura Jensen (M9) & Nina Koppang (H9).

Fyra frågor inför Final4 i Alingsås med Johanna Bundsen: https://youtu.be/yVrwGDK5nhML Länk till annan webbplats.

Vägen till Final4

Gruppspel:
19 augusti, 15.00: Stenungsunds HK–IK Sävehof, 13–44
22 augusti, 19.00: IK Sävehof–Kärra HF, 29–21
30 augusti, 19.00: GF Kroppskultur–IK Sävehof, 18–26
Sävehof vidare som gruppetta.

Åttondelsfinal:
5 oktober, 19.00: Tyresö Handboll–IK Sävehof, 28–38
8 oktober, 15.30: IK Sävehof–Tyresö Handboll, 35–22
Sävehof vidare med totalt 73–50.

Kvartsfinal:
1 november, 19.00: VästeråsIrsta HF–IK Sävehof, 22–20
5 november, 15.30: IK Sävehof–VästeråsIrsta HF, 38–15
Sävehof vidare med totalt 58–37.

Spelschema, Final4 i Alingsås 24-25 februari:

Lördag 24 februari, 13:30: Höörs HK H 65–Önnereds HK
Lördag 24 februari, 16:00: IK Sävehof–Kristianstad HK
Söndag 25 februari, 13:30: Match om tredjeplats
Söndag 25 februari, 16:00: Final

Köp biljett till Final4 i Alingsås här: https://handboll.ebiljett.nu/Tickets/Choose/2?S=1 Länk till annan webbplats.

OM ATG SVENSKA CUPEN
ATG Svenska cupen är hela Handbollssveriges gemensamma tävling där samtliga föreningar med representationslag, damer och/eller herrar, kan anmäla sitt deltagande. Via kvalspelet i omgång 1–3 kvalificerar sig tio lag till omgång 4, dit de 22 högst rankade lagen i Sverige redan är direktkvalificerade. Efter omgång 4 spelas åttondelsfinaler och kvartsfinaler. ATG Svenska cupen avgörs under ett samlat slutspel, Final4, med semifinaler, bronsmatch och final under en helg. Mer om ATG Svenska cupen. Länk till annan webbplats.

Sedan tidigare står det klart att SVT sänder finalfesterna i ATG Svenska cupen. Detta är första gången någonsin som ATG Svenska cupen, där samtliga representationslag i landet haft möjlighet att delta, avgörs under en finalhelg där semifinalerna spelas under lördagen och bronsmatchen och finalen på söndagen.

OM SHOOT-OUT
I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem där lag från lägre divisioner får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex shoot-out före match. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat.

TIDIGARE CUPSEGRARE, DAMER
1981:
Stockholmspolisens IF
1982: Irsta HF
1983: Irsta HF
1984: Stockholmspolisens IF
1985: HK Silwing/Troja
1986: Stockholmspolisens IF
1987: Tyresö HF
1988: Tyresö HF
1989: RP IF
1990: Tyresö HF
2022: Skuru IK
2023: IK Sävehof

Publicerad: 2024-02-23

Senast uppdaterad: 2024-02-23

Författare: Olof Thyrelius Ericson

Intressant? Dela gärna!