Gå till innehåll

Svensk Handboll

Kropps vände och vann mot RIK

Prestigemötet mellan GF Kroppskultur och Redbergslids IK i omgång 3 av ATG Svenska cupen var en målsnål historia. Slutsiffrorna i Agnebergshallen skrevs 22–21 (10–11) efter sent avgörande av hemmalagets William Noord. Returmötet spelas på lördag i Lundenhallen.
– Jag tänkte inte alls när jag lade straffen, kommenterade Noord.

Bild: Segerskytten William Noord. Foto: Olof Thyrelius Ericson.

Parallellt med SM-slutspelet på dam- och herrsidan spelar ett gäng dam- och herrlag omgång 3 i ATG Svenska cupen. I potten för dessa lag är en plats i omgång 4, som spelas som ett gruppspel efter sommaren.

På onsdagskvällen, inför 199 åskådare i Agnebergshallen i Uddevalla, drabbades två anrika föreningar samman. GF Kroppskultur, med 14 säsonger i herrarnas högsta serie, mötte de mesta mästarna Redbergslids IK.

I det gångna seriespelet slutade "Kropps" på en sjätteplats i division 1 södra. Redbergslid å andra sidan slutade på en 13:e plats i herrallsvenskan, vilket innebär att lagen möts på nytt i seriespel kommande säsong.

Kvällens möte inleddes med att lagen sköt tre shoot-out-straffar var. Hemmalagets skyttar var kyligast och gav Kroppskultur en ledning 3–2 inför avkast.

Väl i matchspel lyckades varken Kroppskultur eller Redbergslid få målskyttet att lossna. Efter knappt tolv minuter var ställningen 5–4.

Som mest ledde "Kropps" med tre mål i första halvlek. I den 14:e minuten utökade mittsexan Filip Pettersson till 7–4. Det tog dock RIK bara sex minuter innan de var förbi i målprotokollet. Carl Hambergs skott till 7–8 följdes av matchens första time-out, signerad Kroppskulturs huvudtränare Pontus Ward Wiklund.

"De vita eleganterna" behöll sedan ledningen halvleken ut. I paus löd ställningen 10–11.

– Jag tycker att vi förde matchen idag. Men de bet sig kvar i andra halvlek genom sju-mot-sex spel, samtidigt som vi brände några lägen. Det var olyckligt att vi förlorade på stopptid. Jag är ganska nöjd med vårt försvarsspel. Sen var vi lite passiva mot deras sju-mot-sex, kommenterade Mikael Franzén som trots uddamålsförlusten var på ganska gott humör.

Inte så konstigt kanske, med tanke på att han i dag gjorde sin debut som RIK-tränare. Den gamla mittsexan, som bland annat vann sju SM-guld med RIK, är en ikon inom föreningen. Men när han avslutade spelarkarriären 2003 var Redbergslid bäst i landet. I dag är de ett division 1-lag med siktet inställt på en comeback i eliten.

– Sist jag gjorde en match med RIK vann jag SM-guld. Så det var lite skillnad i dag. Det var ingen glamour kanske, men det är härligt att vara här med. Det var ju inspring med eld och allt, fortsatte Franzén.

I den andra halvleken fortsatte lagen att spela jämnt och målsnålt med varandra. I den 48:e minuten var lagen lika på 16–16. Detta efter kvittering av hemmalagets spelmotor Patrik Sandberg.

Under matchens slutminuter lyckades "Kropps" dra det längsta strået. Via William Noord avgjorde man matchen på sjumeterskast. Slutsiffrorna skrevs 22–21.

– Killarna visade fin moral i dag. De krigade på och visade varför det här är viktigt. Jag tycker att RIK har en bredare trupp men vi lyckades montera ner dem, menade Kroppskulturs huvudtränare Pontus Ward Wiklund, som har tränarmeriter från Handbollsligan herr.

Det var ingen dålig tränarkamp i dag med dig på den ena sidan och Mikael Franzén och Jasmin Zuta på den andra...

– Nej, det kommer att bli en fantastisk division 1-serie nästa år, svarade Ward Wiklund.

En pigg injektion för Kroppskultur i andra halvlek var nummer 40, Dino Bahtijarevic, som med tre gjorda mål bidrog till hemmalagets vändning.

– Dino har bara tränat ett pass. Vi har inte haft mer träningar än så inför i dag. Vi har gjorde det väldigt bra. I dag fick vi lite fullträff på några grejer, men nästa match kan vi lika gärna förlora med 15 bollar, fortsatte Ward Wiklund.

Returmötet spelas i Lundenhallen på lördag klockan 16.30.

– Vi spelade gruppspel förra året. Det är roligt att matchas mot bättre lag och man lär sig mycket av det. Så jag hoppas att vi går vidare, avslutade segerskytten William Noord.

Omgång 3 avslutas nästa vecka då returmötena spelas mellan HK Torslanda och Kärra HF (herr) samt Lindesberg och Norrköpings HK (herr).

Flera dubbelmöten har redan avgjorts. Bland annat har Hammarby IF:s damer gått vidare till omgång 4 efter seger mot Huddinge HK. På herrsidan gjorde division 3-laget Särökometernas HK det oväntade och eliminerade allsvenska Kungälvs HK.

GF Kroppskultur–Redbergslids IK 22–21 (10–11)

Målskyttar, Kroppskultur: Willam Noord 5, Filip Pettersson 4, Dino Bahtijarevic 3, Patrik Sandberg 3, Albin Svensson 2, Leon Ring 2, Joakim Danling 2, Håkan Hekmati.

Målskyttar, Redbergslid: Anton Schultze 8, Anton Gustafsson 3, David Johansson 2, Isak Hasanic Holmgren 2, Elliot Ziba, Carl Hamberg, Luka Cvjetkovic, Noel Fagerlin, Colin Lundström, Vlado Pusic.