Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Lördagsbloggen - en sammanfattning av dag 2 på USM finalspelet

Under hela lördagen har vi löpande bloggat om dagens matcher och alla förutsättningar i grupperna i de olika åldersklasserna. Här kan du ta del av alla dagens inlägg.

Foto: Johan Kaving

Spännande avslutning av F16-gruppspelet

F16-klassen var sist ut att avgöra sitt gruppspel. I grupp 1 möttes IFK Tumba HK och IK Sävehof Svart i den ena matchen och Skånela IF och Skövde HF 1 i den andra matchen. I båda matcherna blev det lagen från västra Sverige som gick segrande ur sina matcher. Sävehof vann med 22–19 och Skövde HF med 23–17. I Sävehof var Moa Arrhenius dominant med sina åtta mål, men Tumbas Hanne Högquist var inte långt efter med sina sju mål. I den andra matchen gjorde Linnea Nyman sex mål, tätt följd av lagkamraten Meja Norrgård och Skånela IF:s Felicia Steger med fem mål var.

Resultaten ledde till att Skövde HF 1 vann gruppen följd av IK Sävehof Svart.

I den andra gruppen fanns det ett möjligt scenario där tre lag skulle kunna hamna på samma poäng. Svårast förutsättning hade Årsta AIK HF som skulle ta sig an VästeråsIrsta HF. För att ha en chans till semifinal var Årsta tvunget att vinna och gärna vinna stort. Och laget tog verkligen chansen. Spelarna släppte på alla spärrar och sprang sönder Västeråslaget fullständigt. Det stod 16–7 efter halva matchen och 35–19 efter full tid. Årsta spred sina målskyttar på nio olika spelare och Alva Ahlgren gjorde hela tolv mål.

Så långt hade Årsta AIK HF gjort sitt, men laget var beroende av resultatet från den parallella gruppmatchen. För att laget skulle ta sig till final krävdes att gruppledaren HK Aranäs Vit besegrade Önnereds HK 1. Men så blev det inte. Önnereds HK 1 gjorde en stark insats och bärgade segern med 30–28, vilket ledde till att laget svingade sig från tredje plats till gruppetta.

Utfallet i grupperna gav följande uppställningar till slutspelet i P16-klassen:

 • Semifinal 1, söndag 10:15 (B): Skövde HF 1–HK Aranäs Vit
 • Semifinal 2, söndag 10:15 (E): Önnereds HK 1–IK Sävehof Svart
 • 5–6 pris, söndag 13:15 (B): IFK Tumba HK–Årsta AIK HF
 • 7–8 pris, söndag 14:45 (B): Skånela IF–VästeråsIrsta HF

 

Dubbla derbyn i P16-klassens semifinaler

I den sista omgången i grupp 1 var det mötena IF Kristianstad–IK Sävehof Svart och Täby HBK 1–Lugi HF 1 som stod på menyn. I denna grupp fanns det scenarion där tre lag skulle kunna hamna på lika många poäng.

IK Sävehof Svart lade omgående in högsta växel och drog ifrån IF Kristianstad. Halvtidsresultatet var 18–13 till Partillelaget. Andra halvlek blev därefter en transportsträcka. I och med segern slutade IK Sävehof på fyra poäng. Laget hade hela tolv spelare i målprotokollet.

I den andra matchen var det Täby HBK 1 som inledde bäst. Laget ryckte till sig en 7–2-ledning. Även om matchen sedan blev jämnare kan det konstateras att detta ryck blev avgörande för matchens utgång. Täby HBK behöll ledningen fram till slutsignalen.

Matchen slutade 21–20 till Täby HBK. Dessa resultat ledde till att tre lag slutade på fyra poäng. Detta ledde till att en inter tabell räknades fram. I denna tabell blev IK Sävehof Svart (2 poäng, +5 mål), Lugi HF 1 (2 poäng. +1 mål) och Täby HBK (2 poäng, -6 mål).

I grupp 2 var Ystads IF HF klar gruppetta inför sista matchen mot gruppjumbon Norrköpings HK. Detta kanske påverkade lagets uppladdning lite grand. Norrköpings HK gjorde hur som helst en riktigt fin insats och pressade Ystads IF HF rejält. På slutet ledde Ystad med 19–18 men de sista dryga två minuterna blev, trots timeouter från båda lagen, mållös. Detta gjorde att Ystads IF HF vann gruppen.

I den andra matchen gjorde Skånela IF och HK Aranäs Vit upp om den andra semifinalplatsen. Skånela IF stod emot i matchens första halvlek och klarade att hålla 16–16. I andra halvlek tröt dock Sigtunakillarnas energi och HK Aranäs Vit kunde rycka till sig segern. Matchen slutade 31–24 till HK Aranäs Vit.

Utfallet i grupperna gav följande uppställningar till slutspelet i P16-klassen:

 • Semifinal 1, söndag 11:00 (C): IK Sävehof Svart–HK Aranäs Vit
 • Semifinal 2, söndag 11:00 (D): Ystads IF HF 1–Lugi HF 1
 • 5–6 pris, söndag 12:30 (D): Täby HBK 1–Skånela IF
 • 7–8 pris, söndag 13:15 (E): IF Kristianstad–Norrköpings HK

 

Spännande semifinaler i P14-klassen

På lördagskvällen gick P14-klassen in i slutspel då semifinalerna VästeråsIrsta HF–Ystads IF HF och IK Sävehof Svart–Lugi HF 2 spelades. Ystads IF HF inledde sin semifinal bättre än sin motståndare. Anförd av Malte Seifert gick de vide ifrån till 6–4. VästeråsIrsta HF:s Ludwig Berglund och Theo Hising såg dock till att hålla sitt lag med i matchen fram till vilan. I andra halvleks inledning var det återigen Ystads Malte Seifert som klev fram med tre av fyra YIF-mål. Matchen blev tät in till slutet – och mycket kretsade kring de tidigare nämnda spelarna i de bägge lagen. Ystads IF HF drog denna gång vinstlotten genom ett segermål fram till 18–17 med nio sekunder kvar.

Mellan IK Sävehof Svart–Lugi HF 2 blev det också jämnt. I första halvlek höll Lugi HF 2 i taktpinnen. Laget tog sig till halvtid i en 11–7-ledning. I andra halvlek var det Sävehofs tur att få fart på skyttet. Fram till utbildningstimeouten gjorde laget åtta mål och släppte bara in fem. Sista tio minuterna hade Georgios Paparizos stor uppvisning när han med sina fem mål var med och fullbordade IK Sävehof Svarts vändning. Slutresultatet skrevs till 23–20 till IK Sävehof Svart.

I finalen i P14-klassen ställs således Ystads IF HF mot IK Sävehof Svart i finalen.

 

Täby HBK och BK Heid till final i F14

Strax före 18:00 blev det klart med USM-helgens första finalpar då semifinalerna i F14-klassen avgjordes. I semifinal 1 tog Täby HBK taktpinnen och släppte den sedan inte på hela matchen. 3–1, blev 6–4, 7–5 och sedan 11 – 7 i halvtid. I andra halvlek fortsatte Täby HBK att dryga ut ledningen. Ystads IF HF stretade emot men orkade inte hela vägen. Matchen slutade 20–15 till Täby. Matchens bästa målskyttar var Täby HBK:s Hanna Lillhök med sina sex mål.

I den andra semifinalen tog IK Sävehof Gul ett litet kommando under matchens första fjärdedel. Efter utbildningstimeouten tog dock BK Heid över, bland annat med fyra raka mål. Efter 20 minuter ledde bollklubben med 9–5. Resultatet i andra halvlek blev detsamma som i den första; BK Heid vann med 9–5 en gång till.

Resultaten innebär att Täby HBK och BK Heid möts i söndagens final i F14.

 

031-derby i den ena F18-semifinalen

I grupp 2 gjorde Kärra HF och Önnereds HK upp om placeringarna ett och två i gruppen. Kärra HF gick snabbt upp till 7–2 och höll avståndet fram till halvtidsvisslan. Då ledde Kärra HF med 11–7. De första tio minuterna av andra halvan spelade lagen jämnt. Sedan gjorde Önnereds HK 7–2 fram till det var sex minuter kvar. Ställningen var då 19–18 till Önnered. Kanske trodde de gröna supportrarna nu att segern skulle bärgas. Kärraspelarna ville dock annat och gick in matchavslutningen med ny kraft. Laget gjorde fem raka mål innan Önnered fick ett sista tröstmål. Kärra HF säkrade därmed gruppsegern.

I kampen om plats tre i gruppen gjorde Skuru IK processen kort med Alingsås HK. Efter ett par jämna minuter kunde Nackalaget öka farten och springa ifrån. 15–10 efter halva matchen växte sedan till slutresultatet 32–20.

Utfallet i grupp 2 gav följande förutsättningar för det kommande slutspelet i F18-klassen:

 • Semifinal 1, söndag 09:00 (B): Lugi HF–Önnereds HK
 • Semifinal 2, söndag 09:00 (E): Kärra HF–IK Sävehof
 • 5–6 pris, söndag 14:00 (C): IF Hallby HK–Skuru IK
 • 7–8 pris, söndag 11:45 (B): Halmstad HF–Alingsås HK

Rafflande avslutning i F18 grupp 1

Avslutningen av F18 grupp 1 blev jämn och tät. Alla lag hade möjlighet att ta sig till semifinal, även om Halmstad HF:s förutsättning var tuff. I matchen IK Sävehof-Halmstad HF var det hallänningarna som började bäst. Efter första halvan ledde laget med tre mål. Fyra lag hade då gjort tre mål vardera. I detta läge kände måhända Halmstads spelare vittring. Laget gick snabbt upp i en sex målsledning innan IK Sävehof började få ordning på sitt anfallsspel. Under matchens sista 15 minuter jobbade sig Partilletjejerna sakta närmare. Med 22 sekunder kvar tog Sävehof ledningen men Halmstad hann göra ett mål till fram till 23–23.

Detta resultat öppnade för IF Hallby HK som genom en poäng skulle knipa andraplatsen. Matchen, som började samtidigt som gruppens första match, inleddes med att IF Hallby HK gick upp till en 6–2-ledning. Jönköpingslaget var i detta skede på god väg mot semifinal. Lugi HF kontraslog men Hallby kunde ändå gå till vilan med en fyramålsledning. I andra halvlek jobbade sig de vinröda sakta närmare. Matchavslutningen blev målsnål. Lugi HF gick upp i en tvåmålsledning och sedan var det för kort tid kvar för att IF Hallby HK skulle hinna få till motmedel. Lugi HF vann med 19–18.

Resultaten innebär att Lugi HF gick till semifinal som gruppetta och att IK Sävehof tog den andra platsen.

OV Helsingborg bäst i skånskt E6-derby

I grupp 2 spelade HK Malmö och OV Helsingborg HK västskånskt derby i en direkt avgörande match om platsen i semifinal. Helsingborg tog i första halvlek initiativet fram till 13–10. Laget behöll försprånget även i andra halvlek. HK Malmö försökte arbeta sig närmare, men OV Helsingborg HK kontrollerade skeendena och kunde relativt ohotat vinna med 24–20.

Den andra matchen i gruppen var betydelselös för tabellen: det var redan klart att Ystads IF HF skulle vinna gruppen och att HK Silwing/Troja skulle sluta fyra. Måhända påverkade det matchutvecklingen. Med slutresultatet 19–19 delade lagen broderligt på poängen.

Utfallet i grupp 2 gav följande förutsättningar för det kommande slutspelet i P18-klassen:

 • Semifinal 1, söndag 09:30 (C): Önnereds HK–OV Helsingborg HK
 • Semifinal 2, söndag 09:30 (D): Ystads IF HF – Hammarby IF HF
 • 5–6 pris, söndag 12:30 (C): IK Sävehof–HK Malmö
 • 7–8 pris, söndag 11:45 (E): Alingsås HK–HK Silwing/Troja

 

F16-klassen går mot avgörande

Skövde HF och IFK Tumba spelade som match två en tidig gruppfinal. Efter en inledande forcering blev matchen successivt alltmer jämn och tät. I början av andra halvlek kom Skövde i kapp och efter tio minuter gick matchen in i ett avgörande skede där Tumbas Julia Ervallius och Skövdes Felicia Hedén båda briljerade i varsitt mål. Det som till slut vägde över till Skövde HF:s fördel var att Felicia Hedéns räddningsprocent i matchens slutskede trots allt var högre i än sin motparts. Skövde HF vann med 30–27.

I matchen IK Sävehof Svart–Skånela IF var första halvleken länge jämn. De sista tre minuterna gjorde dock Sävehof ett litet ryck fram till 14–10. I början av andra halvlek jobbade sig dock Skånela IF omgående i kapp. Lagen följdes sedan åt hela vägen fram till slutminuterna. Där hade Partillelaget stolpe-stolpe-in och lyckades vinna med knappa 27–26.

I grupp 2 ställdes fredagens fullpoängare VästeråsIrsta HF och HK Aranäs Vit mot varandra. Lagen växeldrog matchen igenom och bytte flera gånger ledning med varandra. Ingen gång under matchen ledde något lag med mer än två mål. Det blev även segermarginalen då HK Aranäs Vit slutligen stod som vinnare med 21–19.

De svenska vokallagen Årsta AIK HF och Önnereds HK 1 var båda på jakt efter en första vinst för helgen. Önnereds HK drev på bäst i första halvlek. Laget tryckte på och gjorde hela 15 mål fördelat på sex spelare. Samtidigt hade Årsta AIK HF hållits på tio mål. De första tio minuterna av andra halvlek var jämna men sedan började Årsta AIK HF jobba sig närmare i protokollet. Men trots en rejäl spurt anförd av Vera Lindström nådde laget inte hela vägen fram. Önnereds HK 1 vann med 28–26.

Första två P18-lagen klara för semi

När P18 grupp 1 gick in i sista omgången kunde fortfarande alla lag ta sig till semifinal. Bäst läge hade Önnereds HK som vid seger mot IK Sävehof skulle säkra gruppsegern. Det visade sig också snabbt att det gröna laget var det starkaste i västkustderbyt. Laget fick fram till 6–2 och bevakade sedan sin ledning fram till 11–7 i paus. I andra halvlek gjorde Sävehof ett försök att kontraslå, men Önnered var egentligen aldrig hotat. Med 24–16 säkrade Önnereds HK platsen som gruppetta.

Det var nu den andra matchen som skulle avgöra vilket lag som gjorde Önnereds HK sällskap. Alingsås HK och Hammarby IF HF kände på varandra. Båda lagen hade tätt försvarsspel och målvakterna Oskar Dahlin (Alingsås HK) och Alvin Silfverstedt (Hammarby IF HF) räddade många öppna lägen. Efter 15 minuter ledde Alingsås med 9–7, men då låste det sig för det de blåa. Hammarbys försvar var tätt och målvaktsspelet stabilt. De grönvita gjorde sex raka mål. Detta hämtade sig aldrig Alingsås HK helt från. Trots en stark forcering under matchens sista kvart kom inte västgötarna i kapp. Hammarby IF HF vann med 26–25.

Från grupp 1 gick alltså Önnereds HK och Hammarby IF HF till semifinal.

Skånska toppar efter lunchmöten i P16

I P16-klassens grupp 1 spelades IF Kristianstad-Täby HBK 1 och Lugi HF 1-IK Sävehof Svart parallellt klockan 12:00. Täby tog fart från start och fick ett initiativ som laget förvaltade fram till en 17–10-ledning i paus. Elliot Lundstad och Leonard Börjesson var drivande med sina sex respektive fem mål. I andra halvlek kopierade Leonard Börjesson sin prestation med ytterligare fem mål. Täby HBK inkasserade en klar 31–23-seger.

Fredagsvinnarna Lugi och Sävehof ställde upp och båda var inställda på att ta andra raka segern. Lagen följdes åt i åtta minuter, sedan gjorde IK Sävehof tre raka mål, vilket så småningom ledde fram till ett tvåmålsförsprång efter 25 minuter. Taktiksnacket i paus gav dock effekt för lundensarna och efter fyra raka mål hade Lugi HF vänt på resultatet. Västkustlaget kontraslog dock och trots en lagtimeout från Lugi HF kunde IK Sävehof ta tillbaka ledningen. Sista tio minuterna svängde matchen igen. Lugi HF visade tyngd och med 8–4 kunde laget inkassera en 24–22-seger.

45 minuter efter grupp 1 klev lagen i grupp 2 in i lördagens spel. Norrköpings HK och Skånela IF hade slickat såren efter fredagens stora förluster. Nu drabbade de samman för att undvika en negativ trend. Det visade sig att Norrköpings HK vägde lätt även i denna match. Trots fem mål vardera från Malte Nilsson och Wilmer Gustafsson och åtta målskyttar sammanlagt fick laget inkassera en åttamålsförlust efter att Skånela IF gjort 30 mål.

Samtidigt kolliderade HK Aranäs Vit och Ystads IF HF 1 i en tät kamp i toppen av gruppen. Matchen inleddes med ställningskrig och försvarsspel. Efter fyra minuter hade det endast blivit ett mål, 0–1 av Ystads Johannes Liljeberg. Sedan kom skåningarna igång med lite målskytte, men Kungsbackakillarna hade fortsatt svårt att göra mål. Det tog nästan sex minuter innan Oliver Knudsen i Ystads mål släppte in sitt första mål. Trots övertaget blev halvleken slutligen målmässigt jämn, 11–11. I andra halvlek lyckades HK Aranäs vända på steken och behöll länge ledningen. Det var dock Ystads IF HF 1 som till slut knep slutsegern. Matchen slutade 26–25 till Ystad.

 

Klart för semifinaler i P14-klassen

Inför avgörandet i grupp 1 stod det redan klart att Lugi HF 2 och VästeråsIrsta HF skulle spela semifinal. Lagen ställdes mot varandra i en direkt avgörande match om gruppsegern. Det var en jämn match där initiativet växlade mellan lagen. Efter halva matchen ledde Lug HF 2 med 8–7. Andra halvlek inleddes dock med ett ryck från VästeråsIrsta HF som vann första åtta minuterna med 5–1 fram till 9–12. Det försprånget förvaltade VästeråsIrsta HF fram till en slutlig 18–17-seger. Svante Gärd och Collin Larsson bidrog starkt med sina sju respektive sex mål.

I den andra matchen möttes Hammarby IF HF 1 och Enköpings HF i en kamp om att ta sig till en 5–6-match. Det blev 40 målrika minuter där matchen avgjordes med fem sekunder kvar. Matchen böljade fram och tillbaka med många målskyttar; båda lagen hade åtta målskyttar var. Efter första halvlek var Hammarby i ledning med 16–14. Efter halvtidsvilan drygade laget ut sin ledning, men Enköping vägrade ge upp och med mindre än 30 sekunder kvar kom kvitteringen. Det var dock Hammarby IF HF som fick sista anfallet och med fem sekunder satte Theo Friberg segermålet fram till 29–28.

I den andra gruppen blev IK Sävehof Svart klart för semifinal redan på fredagen. För Ystads IF HF var förutsättningen att laget vid seger mot IFK Malmö HF skulle gå till semifinal. Både IFK Malmö HF och BK Heid Röd behövde vinna sina matcher men även få rätt resultat i den andra matchen i gruppen för att få spela om medaljerna. Bollklubben hamnade omgående i problem i matchen mot Sävehof. Partillespelarna sprang ifrån sina rödklädda motståndare. Efter åtta minuter stod det 8–2 till IK Sävehof. Efter den inledningen var BK Heids semifinalchans borta. Sävehof vann med 22–15.

I och med resultatet hade både IFK Malmö HF och Ystads IF HF möjligheten att ta sig till semifinal, men då matcherna spelades samtidigt visste de förstås inte detta. Det stod tidigt klart att Ystads IF HF vägde tyngre än sina skånska grannar. Matchen blev aldrig riktigt spännande och slutresultatet skrevs till 26–16 i Ystads favör.

Utfallet i grupp 2 gav följande uppställningar till slutspelet i P14-klassen:

 • Semifinal 1, lördag 18:15 (E): VästeråsIrsta HF–Ystads IF HF
 • Semifinal 2, lördag 18:15 (F): IK Sävehof Svart–Lugi HF 2
 • 5–6 pris, söndag 15:15 (F): Hammarby IF HF 1–BK Heid Röd
 • 7–8 pris, söndag 10:15 (F): Enköpings HF–IFK Malmö HF

 

Semifinalklart i F18

Klockan 10:30 drog F18-klassen i gång med andra matchomgången i grupp 1. Klockan 11:15 följde grupp 2 efter. Efter fredagens spel var det Lugi HF och IF Hallby HK från grupp 1 och Kärra HF och Önnereds HK från grupp 2 som hade slagläge i grupperna.

I grupp 1 tog sig IF Hallby HK an IK Sävehof i vad som kan betecknas som en parallell kamp mellan föreningarna som också spelar kvartsfinal i damernas SM-slutspel. Denna drabbning bjöd på en böljande första halvlek som slutade 8–8.Tio minuter in i andra halvlek gjorde IK Sävehof ett litet ryck fram till en tremålsledning. Det avståndet räckte för att jobba till sig segern. Matchen slutade 19–17 till laget från Partille. Bästa målskytt blev Tindra Möller Holmén med fem mål.

I den andra gruppmatchen var Lugi HF numret för stort för Halmstad HF. Lundensarna hade hela elva målskyttar när motståndet sakta maldes ned. Halmstad HF stod emot i 15 minuter och då mycket tack vare Alva Ståhlbergs pigga skytte. Sedan drog Lugi HF ifrån och vände sig aldrig om. Slutresultatet skrevs till 32–19.

Inför den avslutande gruppspelsomgången har alla lag en matematisk chans att ta sig till semifinal, men Halmstad HF har med sin målskillnad satt sig en svår situation att lösa uppgiften.

I grupp 2 klev Skuru IK in i matchen mot Önnereds HK med ambitionen att kriga till sig en seger. Önnereds HK ville dock något annat. Göteborgslaget drog omgående ifrån med tre raka mål. Skuru IK gjorde sitt första mål efter fyra minuter då Corrine von Knorring kunde överlista målvakten Katja Dahlberg. Skuru IK försökte ta sig i kapp men Önnereds HK ökade successivt avståndet i protokollet. Efter första 25 minuterna stod det 14–8. I andra halvlek bevakade Önnereds HK tillställningen och vann med 25–22.

I den andra matchen i gruppen ställdes Alingsås HK mot Kärra HF. Även i denna match var det fredagens vinnare som var det starkaste laget. Hisingslaget gick ifrån till 10–1 efter 15 minuter, en imponerande insats av målvakten Stina Littorin och hennes försvar. Därefter var matchen i praktiken avgjord. Kärra kunde bevaka matchen fram till en 23–16-seger

Resultaten gör att Önnereds HK och Kärra HF redan är klara för semifinal och i den sista matchen endast gör upp om den inbördes ordningen.

Het upplösning väntar i P18 grupp 2

I grupp 2 var ställdes fredagens två vinnare mot varandra i det skånska derbyt Ystads IF HF–HK Malmö. Ystads målvakt Viggo Håkansson inledde stabilt. Tillsammans med sitt försvar höll han HK Malmös målskörd nere. På 25 minuter hade Malmö endast gjort fem mål. Samtidigt hade Liam Hultberg med sina fem mål lett Ystads IF HF:s anfallsspel effektivt. Det stod 14–5 efter första halvlek. Därmed kändes matchen avgjord. I andra halvlek gjorde HK Malmö vad det kunde för att ta sig i kapp, men närmare än ett fyramålsunderläge kom aldrig laget. Ystads IF HF vann med 26–20.

I gruppens andra match var OV Helsingborg HK och HK Silwing/Troja inställda på att ta helgens första seger. Helsingborg inledde bäst och drog sakta ifrån i protokollet. När domaren blåste till vila stod det 12–8 till det gröna laget. I andra halvlek kämpade sig laget från södra Stockholm sakta närmare i protokollet. Efter 15 minuter to HK Silwing/Troja lagtimeout. Då var ställningen 17–15 till OV Helsingborg HK. Det var dock motståndaren som drog bäst nytta av avbrottet. OV bevakade sin ledning fram till 22–17.

I och med resultaten så här långt i grupp 2 står det klart att HK Silwing/Troja inte kan nå semifinal och omvänt att Ystads IF HF är klara för spel om medaljerna. Kampen om den andra platsen i semifinal står mellan OV Helsingborg HK och HK Malmö som möts i en avgörande match klockan 15:00.

BK Heid knep förstaplatsen i F14 grupp 2

I den andra gruppen hade Spånga HK redan på fredagen förlorat möjligheten till en semifinalplats inför mötet med Skuru IK. Laget från Nacka hade dock chansen till semifinal, men var beroende av resultat från den andra matchen i gruppen för att lyckas. Laget behövde dock först vinna sin match. Spelarna var tog påtagligt nervösa. Spånga HK sprang snabbt ifrån till en 6–2-ledning och Skuru IK fick ägna sig åt att jaga. Det var först i andra halvlek som det gröna laget fick upp farten ordentligt och när Hedda Andrén kontrade in sitt andra raka mål (och Skuru IK:s femte raka) var det kvitterat. I anfallet efter återtog Skuru för första gången sedan matchminut ett ledningen. Spånga HK ville dock annat och med starkt försvarsspel där målvakten Liv Bergman Kvist stod som stabil sista utpost kunde det blå laget vända tillbaka matchen och vinna med 23–21.

I och med Skuru IK:s förlust var inte bara Ystads IF HF klar för final. Men det visste inte spelare och ledare i BK Heid när matchen inleddes. Kanske var det den extra tändvätskan som krävdes bollklubben från Göteborg var det starkaste laget i första halvlek och när Emma Jarkvist med bara 13 sekunders mellanrum gjorde två raka mål gick laget ifrån till 7–4 i paus. Trots en stark andra halvlek av Ystads IF HF behöll sedan BK Heid ledningen i hela andra halvan och kunde vinna med 12–11 vilket också ledde till gruppseger.

Utfallet i grupp 2 gav följande uppställningar till slutspelet i F14-klassen:

 • Semifinal 1, lördag 16:45 (E): Täby HBK–Ystads IF HF
 • Semifinal 2, lördag 16:45 (F): BK Heid–IK Sävehof Gul
 • 5–6 pris, söndag 9:00 (F): Åhus Handboll–Spånga HK
 • 7–8 pris, söndag 11:30 (F): Kristianstad HK–Skuru IK

Morgonmatch i F14 grupp 1 avgjorde gruppsegern

Lördagen inleddes med matcher i grupp 1 där IK Sävehof Gul och Täby HBK gjorde upp om gruppsegern. Matchen inleddes med att lagen bytte mål med varandra. Sedan gjorde Täby HBK ett ryck fram till 9–6, men Partillelaget tryckte tillbaka och när halvtidsvisslan ljöd stod det 10–10. I andra halvlek rivstartade Sävehof med tre raka mål. Efter utbildningstimeouten kom Täby ut som ett nytt lag och vann sista tio minuterna med 10–2. Täby HBK vann matchen med 23–19 och bärgade därmed gruppsegern.

Det var östskånskt derby i uppgörelsen om platserna 3 och 4 i grupp 1 när Kristianstad HK och Åhus Handboll ställdes mot varandra. Efter ett inledande ställningskrig Åhus Handboll ett litet övertag och gick till vilan i 9–7-ledning. Första halvlek var en kamp mellan Kristianstad HK:s Nellie Jönsson och Åhus Handbolls Signe Silverbern, som drev sina lag med effektivt målskytte. I andra halvlek trummade Åhus på och vann även denna del av matchen. Slutresultatet skrev till 20–14 i Åhus Handbolls favör.

Öppet läge i P18 grupp 1

Lördagsmorgonen inleddes med gruppfinal i grupp 1 när Hammarby IF HF och Önnereds HK ställdes mot varandra. Hammarby tog ett tidigt initiativ men Önnered kom igen och efter halva halvleken hade Göteborgslaget vänt till ledning. Fram till halvtidsvilan gjorde sedan Önnereds HK ett ryck och ledde med fem. Hammarby försökte jobba sig tillbaka, men avståndet var för stort. Önnereds vann med 23–20 och skaffade sig slagläge inför gruppavslutningen.

Parallellt spelade fredagens två förlorare IK Sävehof och Alingsås HK. Det var Alströmers lag som inledde starkast men lyckades i första halvlek aldrig kapa åt sig mer än en tvåmålsledning. Andra halvlek inleddes som den första. Alingsås HK pendlade mellan att leda med ett eller två mål. Det var först i anslutning till en lagtimeout efter ungefär tio minuter som IK Sävehof lyckades få momentum. Det svartgulalaget jobbade till sig en tremålsledning och trots en stark slutforcering av Alingsås var det Sävehof som till slut stod som segrare med 22–21.

Inför gruppens avslutning är det öppet vilka lag som går till semifinal.

Publicerad: 2024-04-27

Senast uppdaterad: 2024-04-27

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!