Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Äntligen dags för Gjensidige USM 2022-2023

Till helgen spelas säsongens första gruppspel i Gjensidige USM.

Först ut att spela steg 1 är den äldsta klassen, F/P18, där 63 flicklag och 59 pojklag är anmälda. Steg 1 spelas med fyr- och femlagsgrupper. De två främsta lagen kvalificerar sig för spel i Steg 3, övriga kvalificerar sig för spel i Steg 2.

Gruppindelningar F18 >> Länk till annan webbplats.

Gruppindelningar P18 >> Länk till annan webbplats.

Handbollplay/Solidsport sänder matcherna från de olika gruppspelen.

Livesändningar F18 >> Länk till annan webbplats.

Livesändningar P18 >> Länk till annan webbplats.

Totalt antal anmälda lag säsongen 2022-2023

F14: 120

P14: 90

F16: 114

P16: 93

F18: 63

P18: 59

Amanda Törner jobbar med tävlingsfrågor på Svenska handbollförbundet. Hon berättar att som vanligt ser vi att flick-klasserna är något större än pojk-klasserna. Det känns roligt att handbollen kan ligga långt fram i att aktivera tjejer i tonåren, som man kan se Gjensidige USM-klasserna som ett tecken på.

Amanda berättar också att det under sommaren har varit en hel del urdragningar, antagligen är det en ”post-covid-effekt” vi ser där lag inte får ihop den trupp de hoppats på när de anmälde sig i våras. Förhoppningen nu när tävlingen drar igång är att alla lag ska kunna slutföra Gjensidige USM på sportslig grund och inte behöver lämna tävlingen av andra orsaker.

Gjensidige USM är de officiella Svenska Mästerskapen i handboll för ungdomar 14-18 år. USM startar i september/oktober varje år och runt 600 anmälda lag i de sex klasserna (flickor 14, 16 och 18 samt pojkar 14, 16 och 18) spelar mellan ett och fyra steg. Hela tävlingen avslutas under den samlade finalhelgen som spelas i april/maj nästföljande år där 48 lag slutligen gör upp om titeln Svensk Mästare i respektive klass.

Finalhelgen av Gjensidige USM spelas i IFU Arena, Uppsala den 5–7 maj 2023.

USM

Publicerad: 2022-09-23

Senast uppdaterad: 2022-11-28

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!