Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Jim Gottfridsson och Niclas Ekberg jubel EM-guld 2022. Foto Bildbyrån.

Svenska Handbollförbundet prisas för bragden i Budapest

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande har utsett Svenska Handbollförbundet till Årets Idrottsförbund 2022. Prissumman är på 500 000 kronor.

Bilden: Jim Gottfridsson (till höger) och Niclas Ekberg jublar efter vinsten mot Spanien i EM-finalen den 30 januari 2022 i Budapest, Ungern. Foto: Bildbyrån.

Med följande motivering är Handbollförbundet en värdig mottagare av SCIF:s Stora Pris - Årets Idrottsförbund, skriver SCIF:

Bragden i Budapest – har Sverige triumferat i ett internationellt mästerskap på ett mer dramatiskt sätt. Time out när 19 sekunder återstod, spelmotorn Jim Gottfridssons bevingade ord ”tysk höger – dansk vänster” och ett EM-guldvinnande straffmål av Niclas Ekberg i sista sekunden.

Med ett herrlandslag som stoltserar med EM-guld 2022, som är det svåraste att vinna, med större konkurrens än VM och OS, har Handbollsförbundet visat enastående kvalitet. I EM blev flera blågula spelare uttagna till All Star Team och Jim Gottfridsson utsedd till bäste spelare.

Dessutom ett damlandslag som kan konkurrera om de ädlaste mästerskapsmedaljerna och ungdomslandslag som varit framgångsrika på högsta nivå i världen, både på herr- och damsidan.

-Vi tackar ödmjukt SCIF för priset som Årets idrottsförbund och känner oss mycket hedrade. Priset ger oss stora möjligheter att fortsätta att utbilda fler unga handbollsspelare mot världsklass och utveckla landslag som presterar på yttersta världsnivå, säger Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundets styrelseordförande.Om SCIF

SCIF bildades 1897, arrangerade de olympiska spelen i Stockholm 1912 och var tillika byggherre av Olympiastadion. Mellan åren 1901 till 1926 anordnade SCIF Nordiska spelen, sju vinterspel av olympiskt format. Sedan 1906 delas årligen Idrottsskölden ut till gymnasister. 1908 påbörjade föreningen utgivning av en årsbok, Blå Boken, som fortfarande utkommer varje år. Även forskare inom idrottsvetenskap belönas och Prinsens Plakett utdelas till förtjänta idrottsledare. Föreningen utser även årets idrottsmuseum. Ett nytt pris kom till 2021, ett stipendium för Idrottslig kulturgestaltning. SCIF:s Stora Pris, Årets idrottsförbund, instiftades 1967. Vid två tidigare tillfällen, 1990 och 1998, har utmärkelsen tilldelats Svenska Handbollförbundet.

Publicerad: 2022-11-25

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Författare: Pressmeddelande SCIF

Intressant? Dela gärna!