Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Handbollsfeber och Hand the Ball i värdstäderna under VM 2023

Runt om i landet spelas just nu herrarnas handbolls-VM och Hand the Ball är med på resan i värdstäderna. Arbetet med sociala initiativ kopplat till båda mästerskapen under 2023 startades upp för ett år sedan och Hand the Ball är en gemensam faktor.

Att skapa rörelseaktivitet för barn och unga kopplat till stora evenemang har varit ett ömsesidigt intresse från Svenska Handbollförbundet, VM-organisationen samt städerna där matcherna spelas (Göteborg, Stockholm, Kristianstad, Jönköping, Malmö). Därför arbetar man nu med ”VM 2023 projektet” i dessa orter. Vi tycker att det är fantastiskt att man ser möjligheten att koppla mästerskapet till värden inom social hållbarhet och att handbollen genom lokala verksamheter får möjlighet att bedriva Hand the Ball i stor skala och göra en insats för att inspirera barn och unga till rörelse.

Utifrån tidigare erfarenheter skapades en plan med tre olika aktivitetstyper för att nå ut till så många barn och unga som möjligt. Den lokala värdstaden har sedan individualiserat sitt initiativ efter sina behov och förutsättningar. Under 2022 utbildades därför 39 st nya verksamheter (föreningar och skolor) med ca 100 st nya instruktörer. När man arbetar med sociala projekt är hållbarhet ett begrepp man ofta strävar efter och i VM 2023 projektet har ett fokus varit utbildning för att arbetet och pedagogiken då lever vidare även efter VM.

Tre olika aktivitetstyper

1. Återkommande skolbesök

Här har både förening och skola utbildats i Hand the Ball så att pedagogiken, värderingarna och materialet finns i båda verksamheterna. Sedan genomförs återkommande skolbesök från föreningen ut till dessa utvalda skolor. På detta sätt får eleverna på skolan möta Hand the Ball och den lokala föreningen många gånger vilket vi tror kan bidra till en trygghet i aktivitetsformen vilket kan gynna inkludering och målet att nå alla. Kopplat till hållbarhet lever även aktiviteten vidare efter VM året med utbildad skolpersonal, material och förhoppningsvis ett starkt samarbete till föreningen.

Ett fint exempel på denna verksamhet har vi sett i Stockholm där Kista SC arbetar med återkommande skolbesök på tre utvalda skolor i Järvaområdet. Ett annat är Hallby Handboll i Jönköping där elitspelaren Hampus Dahlgren är ute som utbildad Hand the Ball instruktör på 4 skolbesök i veckan. Tänk att barnen får en fin rörelseaktivitet men även ett möte med en lokal stjärna. Under pågående mästerskap har man även i Kristianstad genom föreningen IFK Kristianstad valt att stärka samarbetet med sina utbildade skolor genom att bjuda in skolpersonalen till VM match för samverkan, fortbildning och utveckling av samarbetet kring rörelseaktivitet framöver.

2. Event

I samråd med värdstäderna har olika stadsevent valts ut och under 2022 samarbetade aktuella handbollsdistrikt tillsammans med föreningar med aktivitet ute i samhället. Handbollen visas upp på olika stället, allt från stora evenemang till det lokala torget vid specifikt tillfälle. Detta är ett sätt att ta ut vår idrott till där barnen och ungdomarna befinner sig på sin fritid.

Här har vi som exempel Handbollförbundet Väst som genom lokala föreningar arbetat med Hand the Ball på flera stora event i Göteborg stad. Ett exempel är Göteborgsvarvet där ledare aktiverade barn, träffade föräldrar och fick chansen att visa upp deras förenings fina arbete.

3. Lilla VM

Den tredje aktivitetstypen under VM året är föreningar som kommer ut brett och besöker skolor med enkla besök som kallas ”Lilla VM”. Detta är ett fantastiskt sätt att koppla ihop ett mästerskap med rörelseaktivitet och barn ute i skolor får chansen att för en dag delta på deras egna Lilla VM. Genom fint samarbete med värdstäderna får barnen även med sig en häftig Lilla VM t-shirt.

HK Malmö har under året besökt många olika skolor i Malmö under året med Hand the Ball verksamhet och detta uppmärksammas extra under pågående mästerskap. Här kommer 1400st barn bjudas in till ”Lilla VM dagarna” i Baltiska hallen där fokus helt enkelt är på att ännu starkare koppla ihop barns rörelse med de världsstjärnorna som spelar i VM.

Vi ser mycket fint arbete ute i värdstäderna och mycket av arbetet kommer fortsätta under hela året fram mot damernas mästerskap i december. Svenska Handbollförbundet tycker att det är häftigt att man under detta VM år arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål och att olika intressenter har velat vara med på denna resa. Styrkan i att samla värdstäderna och arbeta med Hand the Ball i stor skala hoppas och tror vi kan ge glädje för många barn runt om i landet.

Publicerad: 2023-01-15

Senast uppdaterad: 2023-01-15

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!