Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering VM dag 8 samt dagens program

Sverige fick en drömstart i första matchen i huvudrundan då Ungern besegrades med 37-28 och närmar sig nu kvartsfinal. Våra medvärdar Polen fick det svårt mot Spanien och förlorade med 23-27.

Bilden: Hampus Wanne gjorde under matchen sitt 300:e landslagsmål och blev även utsedd till matchens lirare. Foto: Bildbyrån.


Sammanfattning av speldag 8, den 18 januari

Huvudrundan i VM i Polen/Sverige 2023 inleddes under onsdagen med matcher i grupp I och 2, där lagen spelar om en plats i kvartsfinalen.

Polens förlust mot Spanien gör att de nu får svårt att ta sig till kvartsfinal medan Frankrikes vinst mot Montenegro gör att de tar ett steg närmare slutspel. I grupp 2 gör det oavgjorda resutatet mellan Portugal och Brasilien att Portugal nu har en tuffare väg fram till kvartsfinalen.

GRUPP 1, POLEN
Iran - Slovenien 21-38
Frankrike - Montenegro 35-24
Spanien - Polen 27-23

GRUPP 2, POLEN
Portugal-Brasilien 28-28
Kap Verde-Island 30-40
Sverige-Ungern 37-28


Dagens matcher, den 19 januari

Idag inleds huvudrundan för grupp 3 som spelas i Katowice, Polen och för grupp 4 som spelas i Malmö, Sverige.

Matchen mellan Norge och Serbien räknas som en av de jämnaste och viktigaste drabbningarna idag. Tyskland kommer försöka säkra sin fjärde seger i rad mot Argenting med målet att ta sig till kvartsfinal.

Danmark och Egypten är redo att utöka sina vinstsviter till fyra matcher i grupp 4 i Malmö när de möter Kroatien respektive Belgien. Det europeiska derbyt mellan Danmark och Kroatien brukade vara en höjdpunkt i stora turneringar, men eftersom Kroatien presterat lite sämre i det här mästerskapet står de nu inför en måste-vinna-match mot Danmark, som har 22 macher i rad utan förlust i de senaste världsmästerskapen.

GRUPP 3, POLEN (Spodek Arena, Katowice)

15:30 Qatar - Nederländerna
18:00 Tyskland - Argentina
20:30 Norge - Serbien

Qatar - Nederländerna
Nederländerna är tillbaka i VM sedan deras senaste medverkan 1961. De fick chansen att tävla i Polen/Sverige 2023 genom ett Wild Card och tog vara på möjligheten. Det holländska laget tog sin första seger i VM och går nu in i sin första huvudrunda med två poäng. Qatar startade VM på ett bra sätt då de höll jämna steg mot Tyskland men trots en bra insats blev det förlust. De förlorade även sin andra match mot Serbien men nu hoppas de kunna överraska i huvudurundan.

Tyskland - Argentina
Tyskland, precis som Norge, börjar huvudrundan med fyra poäng. Laget siktar på en kvartsfinalplats och för att uppnå det är en seger över Argentina ett måste. Argentina slutade på åttonde plats vid herr-VM 2021, och det blir svårt för dem att upprepa samma framgång. Det sydamerikanska laget tappade viktiga poäng i grupp F och kommer att starta huvudrundan som det sista laget i tabellen.

Norge - Serbien
Om Serbien vill närma sig topplagen i gruppen – Tyskland och Norge – och säkra en plats i kvartsfinalen är deras viktigaste uppgift ikväll att vinna mot norrmännen. Norge siktar på att förbättra sitt senaste resultat när de slutade sexa vid herr-VM 2021. Efter att ha spelat två raka finaler i VM fick Norge problem med skador och levererade inte som förväntat i Egypten 2021 och EM 2022.

GRUPP 4, SVERIGE (Malmö Arena, Malmö)

Danmark och Egypten kommer in i huvudrundan med maximala fyra poäng, medan Kroatien och Bahrain har två poäng var. USA och Belgien kommer till Malmö utan poäng och har en utmanande resa att ta sig vidare till kvartsfinal.

15:30 USA - Bahrain
18:00 Egypten - Belgien
20:30 Danmark - Kroatien

USA - Bahrain
Sedan Nordamerikanska/Karibiska handbollförbundet bildades 2019 har USA förlorat 25 matcher. Vinsten mot Marocko blev historisk både genom att det blev den första segern samt att laget tog sig vidare till huvudrundan. USA har spelat sitt gruppspel i Jönköping, men har nu förflyttat sig till Malmö. Bahrain hoppas kunna förbättra sin 21:a plats från VM i Egypten 2021 och den isländska tränaren är nöjd över att laget går in i huvudrundan med två poäng.

Egypten - Belgien
Belgien som gör sitt första världsmästerskap förväntar sig en tuff uppgift mot Egypten, som slutade på sjunde plats på sitt hemma-VM 2021. Egypten vill verkligen nå kvartsfinal och med tanke på att deras målvakt just nu ligger tvåa i målvaktstabellen med 54% räddningar, så kan drömmen bli verklighet.

Danmark - Kroatien
Danmark skriver historia för varje match de spelar i VM i Polen/Sverige 2023 när de går för ännu ett rekord: deras tredje raka världsmästerskapstitel. Med närheten mellan Danmark och Malmö arena har de dessutom en åttonde spelare på varje match – 10 000 passionerade fans. Kroatien är inne i en återuppbyggnadsprocess. I Egypten 2021 rankades de på 15: e plats, deras sämsta ranking på 14 mästerskap.Totalt har Kroatien och Danmark spelat mot varandra 18 gånger i stora tävlingar där båda lagen vunnit nio vardera.

Två lag från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinaler spelas i Ergo Arena, Polen och på Tele 2 Arena, Stockholm den 25 januari. Vid Svenskt avancemang spelar Sverige i Stockholm.

Semifinaler 27 januari, bronsmatch, placeringsmatcher (5-8) och final 29 januari spelas också de på Tele2 Arena i Stockholm.

Mer info om VM Länk till annan webbplats.

Texter hämtade och översatta från ihf.info.

Publicerad: 2023-01-19

Senast uppdaterad: 2023-01-19

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!