Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering VM dag 9 samt dagens program

Sverige spelar under fredagskvällen sin andra match i huvudrundan och har vid vinst säkrat kvartsfinalplatsen. För motståndet står Island.

Bild ur arkivet: Jim Gottfridsson i en landskamp mot Island den 27 oktober 2019 i Karlskrona. Foto: Bildbyrån.


Sammanfattning av speldag 9, den 19 januari

Samtliga lag i huvudrundan har nu spelat sin första omgång. Gårdagens stora överraskning var att Kroatien höll jämna steg med Danmark i en tät match som slutade 32-32. Egypten tog ett stort steg mot kvartsfinal genom vinst över Belgien. Norge och Tyskland dominerar i grupp III och är bara en vinst var från kvartsfinalerna.

GRUPP 3, POLEN
Qatar - Nederländerna 30-32
Tyskland - Argentina 39-19
Norge - Serbien 31-28

GRUPP 4, SVERIGE
USA - Bahrain 27-32
Egypten - Belgien 33-28
Danmark - Kroatien 32-32


Dagens matcher, den 20 januari

I andra omgången av huvudrundan för grupp 1 och 2 kan Frankrike och Spanien i grupp 1 redan idag säkra sina, och gruppens två, kvartsfinalplatser vid vinst över Iran respektive Slovenien. I grupp 2 är det Sverige som har möjlighet att avancera vid vinst mot Island.

GRUPP 1, POLEN (Tauron Arena, Krakow)

15:30 Slovenien - Spanien
18:00 Iran - Frankrike
20:30 Montenegro - Polen

Slovenien - Spanien
Slovenien har fyra poäng och ligger på plats tre i grupp 1 och hoppas kunna klättra uppåt i tabellen - det är vinna eller försvinna för Slovenien som gäller om man vill kunna nå en kvartsfinalplats. För Spanien är matchen minst lika viktig - vid vinst idag är "Los Hispanos" klara för kvartsfinal.

I inbördes VM-möten länderna emellan har Spanien övertag med vinster i VM 2013 (26-22), VM 2015 (30-26) och VM 2017 (36-26).

Iran - Frankrike
Frankrike är hittills obesegrade i årets VM och toppar tabellen, på samma poäng som Spanien, men med bättre målskillnad, och kan idag säkra sin 16:e raka VM-kvartsfinalplats. Det är en underdrift att Frankrike är solklara favorier i mötet mot Iran, vars tränare Veselin Vujovic skämtsamt inför matchen till ihf.info sa att: "om vi inte släpper in 50 mål kommer jag att betrakta det som en framgång."

Montenegro-Polen
Varken Montenegro eller Polen har någon möjlighet att nå kvarsfinalerna. För Polen, som är medvärdar i VM 2023 tillsammans med Sverige, är det en nu hederssak att försöka avsluta på ett positivt sätt och satsar på att vinna sina båda avslutande matcher (Polen möter Iran i den sista omgången).

GRUPP 2, SVERIGE (Scandinavium, Göteborg)

15:30 Kap Verde - Portugal
18:00 Brasilien - Ungern
20:30 Island - Sverige

Kap Verde - Portugal
Portgal ligger trea i tabellen har en tuff väg till kvartsfinalen eftersom de behöver vinna i dag och slå Sverige i den sista omgången i huvudrundan. Kap Verde har minst VM-erfarenhet av lagen i grupp 2 och njuter av sitt, för nationen, framgångsrika VM så här långt. Önationen, med cirka 500 000 invånare, har tagit stora handbollskliv de senaste åren. Kapverdianerna Delcio Pina och Paulo Moreno är de största hotet mot motståndarna.

Dagens match blir det första mötet länderna emellan i handbollssammanhang.

Brasilien - Ungern
Kan Brasilien bygga vidare på sin prestation mot Portugal och överraska Ungern? Ska Ungern fortsätta att hålla drömmen om vidareavancemang vid liv genom vinst över Brasilien?

Länderna har mötts fem gånger tidigare, Ungern har vunnit samtliga.

Island - Sverige
Obesegrade Sverige kommer att ha ett mäktigt stöd från läktarna i Scandinavium när Island går för chansen att kunna fortsätta hålla kvartsfinaldrömmen vid liv. Vid svensk vinst är Sverige klara för kvartsfinalen. Det svenska laget är ett av sex lag i årets VM-turnering som hittills inte förlorat en enda match.

Islands Bjarki Már Elísson och svenske Hampus Wanne är bland de tio bästa målskyttarna i VM2023, båda med över 30 mål. Elísson har nätat 37 gånger - ett snitt på 9,25 mål per match, medan Wanne ligger på 32 med ett snitt på 8 mål per match.

Sverige och Island har mötts många gånger, 29 stycken, men endast sex gånger i VM-sammanhang. På dessa sex matcher har Sverige fem vinster.


Så fortsätter VM

Två lag från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinaler spelas i Ergo Arena, Polen och på Tele 2 Arena, Stockholm den 25 januari. Vid Svenskt avancemang spelar Sverige i Stockholm.

I kvartsfinalerna möts:

Ettan från grupp 1 - Tvåan från grupp 3 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 2 - Tvåan från grupp 4: (spelplats Sverige)
Ettan från grupp 3 - Tvåan från grupp 1 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 4 - Tvåan från grupp 2 (spelplats Sverige)

Vinnarna går vidare till semifinaler. En semifinal spelas i Polen och en semifinal samt placeringsmatcher i Tele2 Arena, Stockholm. Samtliga den 27 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige semifinal i Tele2 Arena, Stockholm.

Den 29 januari spelas final, bronsmatch och resterande placeringsmatcher på Tele2 Arena, Stockholm.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-20

Senast uppdaterad: 2023-01-23

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!