Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Summering VM dag 11 samt dagens program

Sverige möter Portugal i den avslutande matchen i Scandinavium ikväll. Sverige är redan klara för kvartsfinal och är ohotad tabelletta.

Bilden: Det har varit magisk stämning under Sveriges matcher i Scandinavium - här bild från matchen mellan Sverige och Island den 20 januari när publiken har sina mobilen tända för att skapa stämningsljus till låten Stad i ljus, som blivit synonym med handbollslandslaget. Foto: Bildbyrån.


Sammanfattning av speldag 11, den 21 januari

I grupp 1 är Frankrike och Spanien redan klara för kvartsfinal, så matchen mellan Polen - Montenegro gällde mer äran och att få en bättre position inför placeringsmatcherna. Polen lyckades ta sin andra vinst i det här mästerskapet och vann med 27-20. I grupp 2 är Sverige klara för kvartsfinal. Vilket lag som tar den andra platsen i den här gruppen avgörs imorgon söndag. Både Island, Portugal och Brasilien har chansen.

GRUPP 3, POLEN
Serbien - Argentina 28-22
Qatar - Norge 17-30
Nederländerna - Tyskland 26-33

GRUPP 4, SVERIGE
Bahrain - Egypten 22-26
Kroatien - Belgien 34-26
USA - Danmark 24-33


Dagens matcher, den 22 januari

Redan i fredags blev de båda kvartsfinalisterna från grupp 1 klara, Frankrike och Spanien - ikväll möts de och gör upp om förstaplatsen i gruppen. I grupp två är det mer öppet. Sverige har redan säkrat en plats i kvartsfinalerna medan Ungern, Polen och Island fortfarande har chans.

GRUPP 1, POLEN (Ergo Arena, Gdansk)

15:30 Montenegro - Slovenien
18:00 Iran - Polen
20:30 Spanien - Frankrike

Montenegro - Slovenien
Montenegro har ingen chans att nå kvartsfinal men kan ändå vara nöjda med sin prestation. Det är bara andra gången som laget är med i VM och når sannolikt en bättre placering än 2013 då de slutade på 22:a plats.

Slovenien har ingen möjlighet att nå kvartsfinalen, men får ses som favoriter i den här matchen.

Iran - Polen
Iran van över Chile i sin första match i gruppspelet men har sedan dess förlorat alla sina matcher och slutar vid förlust idag sist i gruppen i huvudrundan.

Polen hade nog räknat med ett bättre genomfört VM för egen del och har fått hård kritik efter att ha förlorat tre av fyra matcher i gruppspelet. Polen vann häromdagen matchen mot Montenegro och vann tillbaka lite av självförtroendet. Polens tränare Patryk Rombel sa efter den matchen: "Jag är stolt över mina spelare. Det är inte lätt att gå ut och kämpa när man vet att ens drömmar inte längre kan gå i uppfyllelse. Jag gillade spelarnas engagemang och vilja att vinna, även om vi alla är ledsna över att inte nå kvarten."

Polen undviker vid vinst idag sin sämsta placerin någonsin, som just nu är 17:e platsen från Frankrike 2017.

Spanien - Frankrike
Det blir ett tungviktarmöte i kvällens gruppfinal. Både Spanien och Frankrike har vunnit sina samtliga matcher och redan säkrat varsin kvartsfinalplats. Vinnaren ikväll slutar som gruppetta och får en något, i alla fall på papperet, lättare kvartsfinal.

Lagen har mötts 86 gånger i internationella sammanhang, Frankrike leder statistiken med 42 vinster, 8 oavgjorda och 36 förluster.

Senaste de möttes var i OS i Tokyo 2021 där Frankrike vann med 36-31 och vid VM 2021 möttes de i bronsmatchen där Spanien vann med 35-29.

"Om vi vill ta förstaplatsen i gruppen måste vi slå Frankrike. Men vi har redan tagit det viktigaste steget, att ta oss vidare till kvartsfinalen", sa spanske Danijel Dujshebaev.

"Vi förväntar oss en hård kamp med Spanien. Från och med nu blir det bara tuffa matcher mot de bästa rivalerna. Vi har gått vidare till kvartsfinal, men vi tänker inte sluta där", lovade franske Nedim Remili.


GRUPP 2, SVERIGE (Scandinavium, Göteborg)

15:30 Kap Verde - Ungern
18:00 Brasilien - Island
20:30 Sverige - Portugal

Kap Verde - Ungern
Kap Verde har bara en vinst i mästerskapet efter att ha besegrat Urugauy.

För Ungern har det gått upp och ned i mästerskapet. Förlust mot Portugal, vinst efter en comeback mot Island, övertygande vinst mot Sydkorea, utklassade av Sverige och en kämpaseger mot Brasilien.

Om Portugal förlorar mot Sverige och Ungern vinner mot Kap Verde är Ungern klara för kvartsfinal, oavsett hur det går för Island ikväll.

Kap Verde och Ungern har mötts en gång. Ungern vann med 34-27 vid VM i Egypten 2021.

Brasilien - Island
Islands hopp om att nå kvartsfinalen finns, men det är inte troligt. Island måste vinna över Brasilien medan varken Ungern eller Portugal får vinna ikväll, så det kommer att vara avgjort redan innan Island kliver in på planen. Dock är det inte en betydelselös match även om kvartsfinalsdrömmen skulle vara borta - varje poäng och mål räknas i VM och kan ge en plats i kvalet till OS 2024 i Paris.

Brasilien hade en teoretisk möjlighet att nå kvartsfinalen, men den försvann vid tremålsförlusten mot Ungern i förra omgången.

Det är tredje gången lagen deltar i VM och de har mötts två gånger av dessa: vid VM 2011 vann Island (34-26) och vid VM 2019 vann Brasilien (32-29).

Sverige - Portugal
Måstematch för Portugal. Allt de behöver göra är att inte förlora, vid vinst mot Sverige är saken klar.

Även vid oavgjort är Portugal klara för kvartsfinallerna: om både Ungern och Island vinner eller om Ungern vinner och Island förlorar. Däremot, om Island vinner och Ungern förlorar är chansen borta. Portugal är klara för kvartsfinal även om de förlorar ikväll - men då krävs det att både Ungern och Island också förlorar sina matcher.

Sverige är redan klara för kvartsfinal och slutar oavsett utgången idag på första plats i gruppen.

Sverige och Portugal har bara mötts en gång tidigare i VM-sammanhang, vid VM 2021 då Sverige vann med 27-22. Totalt har lagen mötts nio gånger, åtta av dem i svensk favör. Senast lagen möttes var vid OS i Tokyo 2021 där det blev en knapp vinst för Sverige, 29-28.


Så fortsätter VM

Två lag från varje grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinalerna. Kvartsfinaler spelas i Ergo Arena, Polen och på Tele 2 Arena, Stockholm den 25 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige i Stockholm.

I kvartsfinalerna möts:

Ettan från grupp 1 - Tvåan från grupp 3 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 2 - Tvåan från grupp 4: (spelplats Sverige)
Ettan från grupp 3 - Tvåan från grupp 1 (spelplats Polen)
Ettan från grupp 4 - Tvåan från grupp 2 (spelplats Sverige)

Vinnarna går vidare till semifinaler. En semifinal spelas i Polen och en semifinal samt placeringsmatcher i Tele2 Arena, Stockholm. Samtliga den 27 januari. Vid svenskt avancemang spelar Sverige semifinal i Tele2 Arena, Stockholm.

Den 29 januari spelas final, bronsmatch och resterande placeringsmatcher på Tele2 Arena, Stockholm.


Mer info om VM Länk till annan webbplats.


Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-22

Senast uppdaterad: 2023-01-23

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!