Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Semifinaldags i VM

Sverige möter ikväll 27/1 Frankrike i semifinalen med avkasttid 21:00 på Tele2 Arena, Stockholm. I kvartsfinalen i Gdansk möter Spanien Danmark.

Arkivbild: Sveriges Lucas Pellas jublar under semifinalen mot Frankrike i EM 2022 den 28 januari i Budapest, Ungern. Ska Farsta-sonen få jubla ikväll igen efter slutsignalen på hemmaplan inför en ny rekordpublik på Tele2 Arena? Foto: Bildbyrån.


Speldag 15, den 27 januari

Ikväll är det semifinaldags i årets VM. Dessutom startar spelet om plats 5-8.

Spelschema semifinaler 27 januari
18.00 Spanien - Danmark, Ergo Arena, Gdansk
21.00 Frankrike - Sverige, Tele2 Arena, Stockholm

Spelschema placeringsmatcher 5-8, 27 januari
15.30 Tyskland - Egypten, Tele2 Arena, Stockholm
18.00 Norge - Ungern, Tele2 Arena, Stockholm


Semifinaler

Spanien - Danmark

Polen som arrangör tar farväl av VM i och med semifinalen idag, en semifinal som är en upprepning av VM 2021 då länderna möttes. Danmark vann då med 35-33 på sin väg till guldet medan Spanien senare vann brons.

Danmark skriver VM-historia och har satt rekord redan - Danmark är obesegrade i de 26 senaste VM-matcherna och siktar på att sätta ett till rekord i årets VM. Nämligen att som första nation vinna världsmästartiteln tre gånger i rad.

"Vi är i semifinal i ett världsmästerskap, och det är fantastiskt", säger Danmarks Emil Jakobsen till ihf.info inför matchen, och fortsätter: "Jag är som en liten pojke; jag är så exalterad och kan knappt bärga mig. Det har är varför vi spelar handboll; för alla dessa matcher, semifinalerna, finalen och titeln."

Ska Spanien orka stå emot Danmark? Spanien som vann först efter två förlängningar mot Norge fick ta ut sig ordenligt. Spaniens målvakt, Gonzalo Perez de Vargas sa att: "Jag känner mig utmattad fysiskt men jag är ännu mer utmattad mentalt", direkt efter segern till ihf.info.

Spaniens Daniel Dujshebaev på frågan om hur de ska vinna mot Danmark: "Kämpa, som vi gör varje match". "Vi är ett lag som kämpar i 60 minuter eller till och med 80 minuter. Vi måste hålla fokus och försöka att inte göra misstag, vi får inte låta dem känna sig bekväma på banan, det är viktigt.".

Frankrike - Sverige
Sverige kan säkra sin tredje final i rad (VM 2021, EM 2022 och nu VM 2023) och drömmer om att ta sitt första VM-guld sedan 1999. 2021 blev det som bekant silver när Danmark besegrade Sverige i finalen. Året därpå, 2022, kom ett efterlängtat EM-guld och nu finns chansen att få lyfta VM-guldpokalen på hemmaplan.

Ska Sverige vinna en semifinal mot Frankrike för tredje gången i rad (VM 2021 32-26, EM 2022 34-33)? Kan Sverige göra det utan Jim Gottfridsson, som fick en fraktur i handen i inledningen av kvartsfinalen mot Egypten? Sverige visade den gången att kollektivet är starkt. Ska Frankrike ta revanch efter två semifinalförluster mot Sverige? Kan Frankrike hitta receptet för att stoppa det kraftfulla svenska anfallet eller hitta en väg genom det starka försvaret? Kommer vi att få se ännu en topprestation av franska spelare? Får Andreas Palicka ytterligare ett superhjälteögonblick mellan stolparna, eller tar Rémi Desbonnet och/eller Vincent Gérard över?

Ikväll besvaras alla frågor.


Placeringsmatcher 5-8

Tyskland möter Egypten och Norge Ungern för att spela om placeringarna 5-8 i årets VM. Vinnarna av de två matcherna idag spelar på söndag om plats 5/6 och dagens förlorare om plats 7/8.

Tyskand - Egypten
Tysklands förbundskapten, Alfred Gíslasons, sa såhär till handball.net: "Att sluta femma skulle vara ett fantastiskt resultat för oss, och jag tror att laget har lärt sig mycket den här månaden.".

Båda lagen har starka försvar, där Tyskland har ett litet övertag mellan stolparna med Andreas Wolff. Ali Mohamed (Zein) och Yahia Elderaa kommer försöka få hål på honom. Tysklands 22-årige Juri Knorr ligger just nu på femteplats i skytteligan med 42 mål.

Lagen har mötts 35 gånger, senast 2021 i OS-kvartsfinalen då Egypten vann med 31-26. I VM-sammanhang har lagen mötts fyra gånger. Tyskland har vunnit samtliga.

Norge - Ungern
Norge hade allt i sina händer i kvartsfinalen mot Spanien men gjorde ett ödesdigert misstag i slutet av ordinarie speltid, vilket gjorde att matchen gick till två förlängningar, där Spanien efter 80 minuter till slut vann med ett mål.

"Vi gjorde ett bra jobb i dag och hade en riktigt bra chans att gå vidare till semifinal. Vi fortsatte att kämpa i förlängningarna...men det är vad det är. Jag är stolt över killarna och vi gjorde vad vi kunde", sa Norges förbundskapten Christian O'Sullivan till ihf.info.

Ungern blev totalt utspelade i kvartsfinalen mot Danmark, ungerska Richárd Bodó sa såhär till nemezetisport.hu efter matchen: "Vi planerade inte att matchen mot Danmark skulle bli som den blev. Men vi har två matcher till. Vi vill förbättra oss och spela bättre än så här.".

Norge leder statistiken med åtta vinster på 15 matcher mot Ungern. I VM-sammanhang har lagen mötts sju gånger. Ungern är i knapp ledning med fyra segrar. Senaste mötet, vid VM i Egypten 2021, slutade 35-26 i norsk favör.Så fortsätter VM


Söndag 29 januari

Vinnarna av de två semifinalerna spelar final och förlorarna gör upp om bronset. Dessutom spelas placeringsmatcherna 5/6 och 7/8. Samtliga på Tele2 Arena, Stockholm.

Mer info om VM Länk till annan webbplats.Sammanfattningarna bygger på texter hämtade och översatta från ihf.info.


Publicerad: 2023-01-27

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!