Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Dubbelt SM-guld för Göteborgs BHC

Göteborgs Beach Handball Club blev dubbel mästare i Kalmar när SM i beachhandboll avgjordes under söndagen.

Bilden: Göteborgs BHC damer och herrar vann SM-gulden i beachhandboll 2023. Foto: Tony Carlsson.

Under helgen (17-18 juni) avgjordes SM i beachhandboll på Långvikens Arena, ett stenkast från Kalmar slott. Totalt tio lag, fördelade på sex herrlag och fyra damlag, däribland regerande mästarna Lund BHC respektive Göteborgs BHC, gjorde upp om titeln Svenska Mästare i beachhandboll.

I damklassen visade Göteborgs BHC tidigt i turneringen att ambitionsnivån för årets turnering var i paritet med resultatet från förra årets upplaga. GBHC gick på ett imponerande sätt obesegrade genom gruppspelet för att i finalen ställas mot Lund BHC. Efter att ha delat setvinsterna systerligt behövdes en shoot-out för att skilja lagen åt. Väl där drog Göteborg det längsta strået och gick segrande ur en rafflande, jämn och spektakulär match.

Glädjande kan vi konstatera att svensk beachhandboll på damsidan tar stora kliv i rätt riktning och me tanke på den satsning som görs på seniorsidan ser vi ut att gå en synnerligen intressant framtid till mötes.

På herrsidan var det upp till Lund BHC att försvara SM-titeln från förra året, med Göteborgs BHC som främsta utmanare på förhand. Att det var dessa lag som skulle göra upp om titeln utkristalliserade sig redan under gruppspelet där bägge lagen imponerade med en initiativrik och sprudlande beachhandboll. Finalen blev som väntat en jämn historia där första set avgjordes till Göteborgarnas fördel genom ett setvinnande mål i golden goal. I andra set tog laget från Lund tag i taktpinnen och var länge i ledningen, men med ett fåtal minuter kvar lyckades Göteborg utjämna för att sedan avgöra setet med en enpoängare med ett fåtal sekunder kvar. Anmärkningsvärt från herrarnas turnering är att Göteborgs BHC genom hela turneringen inte tappade ett enda set.

När vi summerar turneringen ser vi att fler och fler lag börjar bli både tekniskt och taktiskt slipade och det bjöds, till arrangörens, publikens, spelare och ledares stora glädje, på väldigt fin beachhandboll som genomsyrades och präglades av fair play genom hela mästerskapet.

Vi tackar Destination Kalmar och KFUM Kalmar Handbollsklubb för ett fint arrangemang och samarbete.

Publicerad: 2023-06-19

Senast uppdaterad: 2023-06-19

Författare: Tony Carlsson

Intressant? Dela gärna!