Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Insatser för fler kvinnliga ledare på elitnivå

Helgen 15-18 juni avslutades Tränarutbildning 4-5 där 22 utvalda kvinnor deltog. Urvalsprocessen har gjorts i samarbete med Svenska Handbollförbundets distriktsförbund (SDF). - Syftet med att utbilda en specifik grupp är att vi tror att en mer jämställd fördelning av kvinnor och män inom våra elitverksamheter ger bäst utveckling av svensk handboll över tid, säger Kalle Andersson, Svenska Handbollförbundet.

Bilden: deltagare vid kursmoment i Nyköping, högst upp från vänster: Julia Flamborg, Therese Jungman, Kristina Thureson, Sofie Lanning, Lotten Hagelin, Johanna Westberg, Isabelle Gulldén, Rebecka Lindberg Johansson, Caroline Hanson, Linda Malta. Längst ned från vänster: Maria Fröjd, Stina Karlsson, Anna Nygårds, Nadia Belkacem, Mikaela Johansson, Ulrika Olsson. Foto: SHF.

Inom idrotten är det generellt sett vanligt att det är flest män som är aktiva som ledare/tränare på elitnivåer, därför behöver idrotten aktivt arbeta för att utbilda, rekrytera och stötta fler kvinnor till tränar- och ledarroller på högre nivåer inom idrotten.

-Vi behöver arbeta framåt och långsiktigt för att skapa en förändring, ta lärdom och utvärdera och följa upp deltagarna på den här kursen. Målsättningen är att deltagarna i framtiden ska kunna vara aktiva inom föreningar, SDF eller inom SHF:s verksamhetsområden, berättar Kalle.

I enlighet med svensk handbolls Strategi 2025 arbetar Svenska Handbollförbundet för en än mer jämställd handbollsverksamhet för att utveckla sporten, individen och göra en förflyttning framåt. Lika många tjejer som killar, kvinnor som män är aktiva som handbollsspelare och vi kan tydligt se att lika många kvinnor som män utbildar sig till barntränare och också blir ledare för barn och unga. Det är också tydligt att det därefter är färre kvinnor som väljer att vidareutbilda sig för att kunna ta uppdrag på elitnivå.

Därför gör Svenska Handbollförbundet insatser för att utbilda just fler kvinnor och att stötta dessa framåt för att på så sätt ta tillvara på kompetens och erfarenhet och också skapa en förändring. Fler kvinnor i ledarroller inom handbollen, och idrotten, ger fler förebilder för unga och fler att kunna identifiera sig med. Vi tror att det på lång sikt kan innebära att fler kvinnliga handbollstränare väljer att satsa på att vidareutbilda sig till ledare på elitnivå och ger handbollen en större bredd, spetsigare topp och mer handboll i världsklass.

Vill du också utbilda dig till handbollstränare/-ledare? Alla är välkomna att gå våra utbildningar, här hittar du nästa kurs Länk till annan webbplats..

Här kan du läsa mer om våra Tränarutbildningar.

Publicerad: 2023-06-30

Senast uppdaterad: 2023-06-30

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!