Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Riktat återstartsstöd möjliggör elitutvecklingsinitiativ

Svenska Handbollförbundet (SHF) har under våren anställt Frenne Båverud och Toni Johansson som projektkoordinatorer för projekt inriktade mot utveckling av ”eliten under eliten”.

Bilden: Frenne Båverud (till vänster) och Toni Johansson.

Både Frenne och Toni deltidsanställdes vid SHF:s landslagsenhet under våren 2023, anställningarna gäller till den sista december 2024 respektive sista april 2025, där utveckling av unga, lovande spelare är prioriterat. Projektanställningarna har möjliggjorts tack vare ett riktat återstartsstöd från Riksidrottsförbundet.

Frennes fokus ligger på specifika projekt, under den här säsongen är det främst positionsprojekt, på damsidan K6 och H9 och på herrsidan M6. Positionerna har valts av respektive förbundskapten (Glenn Solberg (herrar) och Tomas Axnér (damer)). Kallelse till både damer och herrar har gått ut i dagarna och Frenne är ansvarig koordinator och genomför samlingarna tillsammans med experter inom fysiologi, psykologi och handboll.

Tonis tjänst är riktad mot spelarutbildning, tränarutbildning, landslag samt gymnasier. Den närmsta tiden ligger fokus på att uppdatera tränarutbildningens handbollsmaterial för tränarutbildning TU4-6 samt att sätta en teknisk/taktisk-handbollsstrategi för ungdomslandslagen.

- Projektet syftar till insatser för att bättre möjliggöra för individer att gå från lovande ungdom till etablerad senior samt att förstärka utvecklingsmöjligheter och en hållbar träning och matchning av aktiva i kombination med utbildningsmöjligheter. Både Frenne och Toni har erfarenheter från flera delar av SHF:s verksamhet, elitverksamhet på föreningsnivå, gymnasier och en djupare förståelse för helheten som är svensk handboll och vår vidare utveckling mot handboll i världsklass, säger Hanna Fogelström, landslagschef, Svenska Handbollförbundet.

Frenne Båverud har en lång bakgrund inom svensk handboll där han under de åtta senaste säsongerna varit huvudansvarig för VästeråsIrstas damer. Han arbetar som lärare vid Widénska Gymnasiet där NIU-handboll är en stor del, samt är förbundskapten för ett ungdomslandslag.

- Jag ser fram mot att få dra igång positionsprojekten och använda de resurser som finns inom svensk handboll i syfte att hjälpa individerna att ta sig mot yttersta eliten i ökad takt. Min förhoppning är även att projektet ska ge erfarenheter som kan spilla över på Svenska Handbollförbundets tränarutbildningsmaterial.

Toni Johannson har också han lång handbollsbakgrund som tränare och NIU-instruktör. För närvarande är Toni tränare för herrallsvenska OV Helsingborg och som NIU-instruktör på Filborna i Helsingborg. Toni har tidigare varit verksam inom Tyresö Handboll och HK Aranäs samt är förbundskapten för ett ungdomslandslag.

-Att få vara en del av både utvecklings- och landslagsenheten känns både stimulerande och spännande. Jag ser det som en stor chans att få vara med och påverka, förbättra och stötta upp verksamheterna i strävan efter handboll i världsklass. Utvecklings- och landslagsenheten går hand i hand och revideringen av tränarutbildningen är en grundpelare för att vi ska kunna fortsätta att få fram bra handbollsspelare på sikt samtidigt som jag tror vi kan gynna både externa och interna personer genom att ta fram en tydlig teknisk/taktisk-handbollsstrategi för våra ungdomslandslag.

 

Reds. anm.: Instruktörer vid NIU-certifierade handbollsgymnasier är utbildade via Svenska Handbollförbundets tränarutbildning (TU). NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Gymnasieskolor i Sverige kan som NIU-certifierat gymnasium bedriva skolundervisning kombinerat med specialidrott för att kunna erbjuda elever som är aktiva på elitnivå att kombinera studier med, i detta fall, handboll.

Publicerad: 2023-08-23

Senast uppdaterad: 2023-08-24

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!