Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball skapar skolmaterial för inkludering

Hand the Ball Challenge är handbollens bidrag till RF:s rörelsesatsning i skolan. Den gröna lådan som kom 2022 har nu fått sällskap av både en gul och blå låda. Lådorna riktar sig till olika målgrupper.

Rörelsesatsning i skolan är ett regeringsuppdrag som syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Detta görs genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet. Satsningen riktar sig till alla barn i årskurs F till 6, men framför allt de som är minst aktiva. 2024-2025 utökas arbetet för att gälla alla barn i årskurs F till 9.

Rörelsesatsningen i skolan leds av Riksidrottsförbundet (RF) och deras 19 distrikt medan idrotterna (specialidrottsförbunden) bidrar med kunskap, material och inspiration. Genom samverkan mellan idrottsrörelsen och skolan skapasi förutsättningar för att fler barn ska uppleva glädjen med att röra sig och få en aktiv fritid i förening. Läs mer om rörelsesatsning i skola >> Länk till annan webbplats.

Vad är Hand the Ball Challenge?

Hand the Ball Challenge levereras som en låda, full med utmaningar som man kan utföra med vår mjuka, gröna streethandboll och som eleverna kan göra både på egen hand eller med en ledare. Den kommer nu i tre olika utföranden, en grön låda, en gul låda och en blå låda. Tanken är att lådan kan hängas upp på en en krok i klassrummet och därmed alltid finnas tillgänglig för eleverna. Vår filosofi är att det ska vara enkelt att aktivera sig!

Kortens utmaningar har som syfte att skapa rörelse kombinerat med samarbete, kommunikation och förståelse för varandra.

Våra tre olika lådor

Den gröna lådan är vår första låda och innehåller utmaningar som passar både i klassrummet och utomhus och där barnen har en god förståelse för det svenska språket. Lådan innehåller 50 utmaningar och används av både skolor och föreningar. Den gröna lådan finns just nu ute på olika skolor i 700 exemplar.

Nu har Hand the Ball Challenge fått sällskap av två nya häftiga tillskott.

Den gula lådan “Challenge – rörelse för alla!” är riktad mot barn i den anpassade skolan och utmaningarna är utformade för att alla barn trots olika rörelseförutsättningar ska kunna utföra dem tillsammans. Den kan också vara ett hjälpmedel och en positiv del i våra parahandbollsföreningar.

Den blå lådan “Challenge – språk för alla!” är riktad mot barn som har vissa svårigheter med det svenska språket.I den här lådan stöds utmaningarna med bilder för att barnen själva ska klara av att tyda och utföra dem, men samtidigt lära sig nya ord.

- Häftigt att kunna bidra med rörelse, lek och språkförståelse från handbollens sida. Sedan hoppas vi att det ska kunna hjälpa våra föreningar som möter barn som har svårt med svenska språket, säger Jennie Linnell som är projektledare för Hand the Ball.

I grunden är det samma övningar i de tre olika lådorna, men de är anpassade till de olika målgrupperna.

Intresserad av att beställa?

Beställningar på alla de tre lådorna har börjat komma. Är du intresserad av att läsa mer och /eller beställa någon eller några av våra Challengelådor? Klicka här för mer information >> Länk till annan webbplats.

Knapp Serier och resultat
Knapp Serier och resultat

Publicerad: 2023-08-24

Senast uppdaterad: 2023-08-24

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!