Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Premiär väntar i helgen för Watson/Welin

För några veckor sedan blev det svenska domarparet Alice Watson och Line Welin licensierade av EHF och lördagen den 23 september dömer paret sin första internationella seniormatch - mötet mellan KTSV Eupen (BEL) och Zalgiriz Kaunas (LTU) i omgång 2 i damernas EHF European Cup.

Bilden: Alice Watson (längst bak) och Line Welin (längst fram) vid line up under en match i U19 EM i Litauen 2023. Foto: Vykintas Selivoncikas.

Grattis till nomineringen! Hur känns det med internationell premiär på den här nivån?

Tack! Eftersom det är första matchen på den här nivån är det såklart lite nervöst, men vi ser mycket fram emot det! Vi har dömt internationellt tidigare, då på ungdomsnivå. Vi har varit en del av det Europeiska Handbollförbundets (EHF) Young Referee Programme sedan 2017 och genom det fått döma både klubblag och landslag på ungdomsnivå ute i Europa. Nomineringen till att bli EHF-domare kom förra året, men det var i somras vi åkte till Litauen för att döma U19 EM (damer) och fick då licens för att döma seniorhandboll och officiella mästerskap i Europa.


Hur kom det sig att ni började döma handboll?

Vi båda har ett förflutet som spelare, Line kommer från en renodlad handbollsfamilj och började på bollskola redan som fyraåring då hennes syster redan hade börjat och båda hennes föräldrar var tränare. Alice kom in i handbollen lite senare, som sjuåring, tack vare att två kompisar från hennes klass hade börjat spela. Vi spelade i Lidingö SK båda två, i åldersklasserna F95 och 96, men till slut hamnade vi på planen tillsammans som seniorer.

Vi båda gick en föreningsdomarutbildning eftersom det var obligatoriskt från Lidingö SK:s sida och fortsatte att döma, men på distriktsnivå dömde Alice först med en annan kollega som valde att sluta döma. Vår dåvarande tränare, Niklas Axvallen, föreslog att vi skulle börja döma tillsammans. Det var 2015 och det var då vår domarkarriär började på riktigt. Vi spelade och dömde parallellt under några år, men 2017 beslutade vi oss för att prioritera domarskapet. Även om vi båda spelade handboll fram till så sent som förra säsongen så har det varit vår främsta satsning sedan dess.


Line och
Alice berättar också om kärleken till handbollen:

Vi har båda en stor kärlek till sporten vilket såklart gör det roligare att döma. Vi får fortsätta att vara en del av handbollen även om vi inte är spelare, och därmed uppleva det fantastiska handbollscommunity som vi faktiskt har. Att vara domare är roligt och utvecklande i sig, men också väldigt utmanande såklart. Det bygger mycket karaktär och skinn på näsan, man får också lära sig att motivera beslut, ha tålamod och om att samarbeta och kommunicera, vilket såklart hjälper oss även i våra civila yrken och privatliv. Det är också fantastiskt roligt att få uppleva något sådant här tillsammans!


Om vi tar en titt på framtiden – hur långt vill ni nå, vad har ni för drömmar?

Vi gör vår andra säsong som elitdomare här hemma i Sverige och dömer till vardags Handbollsligan dam och Herrallsvenskan som högst, och vårt kortsiktiga mål är att vi hoppas på en premiärmatch även i Handbollsligan herr under säsongen och ungdomsmästerskap till sommaren.

Vi siktar mot att få döma Champions League, Final4, EM, VM och OS så småningom. Målet är att ta oss så långt det går, och att få döma de bästa matcherna på de största arenorna. Vi hoppas såklart på en IHF-nominering i framtiden, men det kommer när det är dags.

Vårt främsta motto är att skynda långsamt, för vi har inte bråttom någonstans. Det är alltid bra att sikta högt och vilja mycket, men vi vinner ingenting på att ha bråttom. Så även om listan är lång på vad vi vill uppnå har vi ingen stress att komma dit.


Har ni några förebilder som inspirerar er på vägen?

Nationellt inspireras vi dagligen av Mirza och Mattias (det svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik som är ett av Sveriges främsta domarpar, reds. anm.), som inte bara är fantastiska förebilder utan också en enorm hjälp för oss i vårt domarskap. De erbjuder stöd och feedback i olika former vilket är otroligt värdefullt för oss. De dömer också på ett sätt som vi tycker om, vilket betyder att vi kan ta med oss vissa delar i vårt egna domarskap. Internationellt gillar vi verkligen det tyska paret Tanja Kuttler och Maike Merz som dömer på IHF-nivå och även i herrarnas Bundesliga.


Tillbaka till nutid - hur förbereder ni er inför matchen imorgon?

Den här matchen har varit lite svår att förbereda oss på – vi brukar se lagens tidigare matcher och göra matchanalyser, men det har inte funnits något filmat att tillgå, så vi har läst på om spelarna, lagen och klubbarna och kikat på hur det gått tidigare för att förbereda oss på bästa sätt.

Den största svårigheten för oss som gillar att kommunicera mycket med spelarna är ju att det finns en språkbarriär, vi kommunicerar antingen på engelska eller genom att använda oss mer av kroppsspråket. Det är bra träning i sig, och vi utvecklas av att behöva använda andra verktyg än vi till vardags kan göra.

Varje matchsituation kräver olika lösningar. Vi prioriterar högt att lita på varandra, och oss själva, att behålla lugnet och kommunicera på bästa sätt så att det blir tydligt för alla inblandade, och såklart att vara ödmjuka.

Och vad ser ni mest fram mot?

Det främsta vi ser fram mot är utan tvekan allt det nya! Det ska bli kul att få döma nya lag, besöka ett nytt land och få göra debut i ett helt nytt sammanhang. Vi kommer också att ha en delegat vi inte har stött på tidigare, som vi hoppas lära oss mycket av.

Avslutningsvis - berätta om något roligt som hänt er som domare, bortsett från nomineringen :)

Det roligaste som hänt oss i närtid är att vi blev framröstade som det fjärde bästa paret i Handbollsligan herr av spelarna själva (i spelarundersökningen Handbollssnack), trots att vi inte dömt någon match i den serien än. Det är förstås något vi är väldigt glada över men det var också en total överraskning med tanke på att vi inte fått visa vad vi går för där än!

Stort lycka till imorgon!

Alice Watson
Född: 1995
Uppvuxen: Lidingö, Stockholm
Moderklubb: Lidingö SK
Arbetar som: sporträttigheter och publicering, Viaplay.

Line Welin
Född: 1996
Uppvuxen: Lidingö, Stockholm
Moderklubb: Lidingö SK
Studerar till: snart färdigutbildad grundskolelärare med inriktning mot fritidshem och idrott och hälsa, Stockholms universitet.

 

Publicerad: 2023-09-22

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!