Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Samtliga elitfunktionärer godkända

I slutet av augusti genomfördes heldagsutbildningar för årets elitfunktionärer. Samtliga godkändes.

Bilden, montage: elitfunktionärer vid funktionärsutbildning steg 4, överst till vänster funktionärer från Handbollförbundet Mitt, -Norr och -Öst, nederst till vänster funktionärer från Handbollförbundet Väst och överst till höger funktionärer från Handbollförbundet Syd.

Varje år genomför Svenska Handbollförbundet heldagsutbildning, funktionärsutbildning steg 4 (FU4) för årets elitfunktionärer. FU4-funktionär är den som sköter sekretariatet för de högsta ligorna: Handbollsligan dam, Handbollsligan herr, Allsvenskan dam och Allsvenskan herr.

FU4 funktionärerna gör löpande regelprov varje månad för att behålla sin status. Samtliga kursdeltagare är godkända för säsongen 2023-2024.


Vill du bli funktionär eller vidareutbilda dig som funktionär?

Inom svensk handboll finns fyra utbildningssteg för dig som vill bli funktionär eller som vill vidareutbilda dig:

FU1 = Föreningsfunktionär
FU2 = Distriktsfunktionär
FU3 = Förbundsfunktionär
FU4 = Elitfunktionär

För den som vill bli funktionär är det första steget att utbilda dig till FU1. Som FU1 är du funktionär inom den egna föreningen under ungdomsmatcher. Kontakta den som är utbildningsansvarig inom din förening för att anmäla dig till nästa kurs för FU1 funktionärer. Utbildningen genomförs vid ett kurstillfälle.

Som FU2 är du funktionär på matcher för ungdomar upp till och med division 3 herrar, division 2 damer samt ungdomstävlingar. Det finns inget krav på att du måste varit FU1 innan du blir FU2. Kontakta den som är utbildningsansvarig inom din förening för att anmäla dig till nästa kurs för FU2 alternativt domarkonsulenten i ditt distriktsförbund.

När du varit FU2 i några år kan du vidareutbilda dig till FU3. Du behöver ha några års vana som FU2 och ha deltagit på aktuella kurser. Som FU3 behöver du genomföra en heldagskurs samt ett kunskapstest med godkänt resultat. Legitimation utfärdas efter godkännande. Som FU3 är du funktionär på matcher upp till division 1 herrar. Kontakta domarkonsulenten i ditt distriktsförbund om du vill bli FU3.

När du varit FU3 i några år kan du vidareutbilda dig till FU4. Du behöver ha några års vana som FU3 och ha deltagit på de obligatoriska kurserna varje år. Som FU4 behöver du göra ett kunskapstest med godkänt resultat (varje månad under säsongen). Legitimation utfärdas efter godkännande. Som FU4 är du funktionär på matcher upp till och med herr- och damelit samt internationella matcher. Kontakta domarkonsulenten i ditt distriktsförbund om du vill bli nominerad som FU4, Svenska Handbollförbundet:s domar- och funktionärskommitté beslutar varje år vilka av de nominerade som blir kallade till kurs.

 

Publicerad: 2023-09-28

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!