Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball Games - ett lyckat arrangemang

Den 14 september samlades sju certifierade Hand the Ball-skolor i Järvaområdet på Spånga IP för första upplagan av Hand the Ball Games.

Hand the Ball Games-dagen är ett initiativ med bakgrund från fem års arbete i Järvaområdet där skolor utbildats inom Hand the Balls pedagogiska koncept. Startskottet var ett projekt inför EM 2020 där man utbildade skolor i Järvaområdet med fokus på social hållbarhet kopplat till mästerskapet. Tanken och syftet var att utbilda i inkluderande ledarskap samt en enklare variant av handboll och rörelse som pedagoger kunde fortsätta arbeta med efter mästerskapet.

Ca 300 barn från årskurs 4 samlades på Spånga IP för en halvdag med rörelseaktiviteter, som var uppdelade på olika stationer. Barnen fick prova att spela streethandboll på de sex handbollsplanerna som fanns på plats. I streethandboll spelar man 3 mot 3 mot ett mål och matcherna är tre minuter långa och spelas till pulserande musik. En inkluderande spelform där man gör handbollen enklare för de som kanske inte provat på spelet förut. Utöver streethandbollen testade barnen även på parkour, skate och dans där lokala föreningar var med och hjälpte till. Varje aktivitet utfördes en timme. Dagen genomfördes i samarbete med RF-SISU och Handbollförbundet Öst.

Hand the Ball vill jobba över gränserna tillsammans med andra idrotter

En av projektledarna för Hand the Ball på Svenska Handbollförbundet är Ingemar Linnéll, som var på plats på Spånga IP.

- Häftig grej att få knyta kontakten med de utbildade skolorna igen som fortfarande jobbar aktivt med Hand the Ball-konceptet dagligen i sin verksamhet. Väldigt kul att handbollen syns i nya sammanhang genom att knyta an och samarbeta med andra idrottsförbund och att få chans att lära känna deras idrotter.

Möjligheterna som erbjöds deltagarna under dagen var att få möta andra barn och möta nya rörelseformer. Innan barnen gick hem fick de också möjligheten att tycka till om dagens upplägg. Här är tankar och omdömen från några av eleverna i årskurs 4 på Hjulsta grundskola.

"Att spela tre mot tre var roligast" - Ali

"Skateboard och hinderbana där man fick skjuta på mål var bäst" - Yusra

"Hinderbanor med parkour tycker jag var roligast" - Ilyaas

"Skateboard och dans var bäst" - Darina

Kristian Milerud arbetar som socialpedagog på Hjulsta grundskola. Han sammanfattar dagen såhär:

-Otroligt uppskattat att få möjlighet till utbyte mellan närliggande skolor och skapa rörelse tillsammans. Allt var lätt att ”ta till sig” och barnens nyfikenhet kunde snabbt omsättas i att hitta sin favoritsysselsättning denna dag. Streethandbollen 3-3 var succé då barnen kom snabbt till spel och skapade mycket rörelse och samarbete.

Hand the Ball Games var en dag i rörelsens tecken och med syftet att ge våra utbildade skolor i just Järvaområdet en häftig dag tillsammans. Men det var också ett sätt att prova upplägget med spelformen och öppen verksamhet tillsammans med andra idrotter. Detta tar Svenska Handbollförbundet nu vidare genom att utvärdera upplägget och förhoppningsvis kommer barn på andra orter i landet få uppleva Hand the Ball Games i framtiden.

Publicerad: 2023-10-25

Senast uppdaterad: 2023-10-25

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!