Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Välkommen till Sverigecupen 2023

Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet, delar med sig av sina tankar inför helgens handbollsfest!

Det är med stor glädje jag hälsar er alla välkomna till Nyköpings Arenor och Rosvalla och tre dagar fyllda med handbollsfest. Vi är många, cirka 600 spelare, 100 ledare, 28 unga domare samt medföljande familjer, vänner och besökare, som sett fram mot och längtat efter de här dagarna - med spänning, pirr, förväntan och glädje. 98 matcher ska under tre dagar genomföras och från läktarplats kommer det att hejas för fullt. Sverigecupen är en fantastisk handbollsmanifestation och mötesplats för svensk handboll.

Svensk handboll är vårt gemensamma namn och du är en del av vår stora handbollsfamilj. Du som spelar, som dömer, som leder, som hejar, som sköter allt runt omkring, som ser till att spelarna har rena matchtröjor att ta på sig och som ser till att bollarna alltid är pumpade. Tillsammans har vi både möjligheter och ansvar att vara delaktiga i att skapa handboll för alla – en handboll som är välkomnande och som värnar om vår gemensamma värdegrund. Vi är alla olika men vi har mycket gemensamt och kärleken till sporten förenar oss på ett självklart sätt.

För svensk handboll är fair play ett signum och det är viktigt att vi värnar om det och fortsätter att möta varandra med respekt och positiv attityd, både på och utanför banan. Det gäller inte bara spelare, ledare och domare. Du som publik kan också göra stor skillnad genom att visa en positiv attityd. Heja på ditt lag, respektera och hylla motståndarna och låt ledarna leda lagen. Dessutom hoppas vi att du som publik också föregår med gott exempel och visar uppskattning och en positiv attityd mot våra unga, lovande domare som är på plats. Det är lika stort att bli uttagen till Sverigecupen som spelare som det är att tas ut som domare. Det är bara tillsammans med domarna som det blir match och vi behöver måna om dem som skipar rättvisa inom vår sport, locka fler och hoppas att de vill fortsätta att leda lagen under många kommande år.

Sverigecupen handlar först och främst om utbildning. Utbildning står i fokus för både spelare och domare på plats. Dessutom är det ett tillfälle för ledare och instruktörer att träffas och utbyta erfarenheter samt att se, lära och inspireras av varandra. Våra ledare och instruktörer har ett stort ansvar när det gäller det sportsliga - att alla uttagna spelare får speltid. De spelare som representerar sitt distrikt ska få tillfällen att spela, visa upp sig och visa vad de kan. Det ligger bland annat till grund för uttagningar till såväl handbollsgymnasier som till våra riksläger.

Sverigecupen har spelats i Nyköping sedan 2014 och jag är glad över att än en gång få komma tillbaka och uppleva Nyköpings Arenor och Rosvalla som ger oss förutsättningar att skapa ett evenemang av högsta klass. Stort tack till IFK Nyköping, Nyköpings Arenor och Nyköpings kommun för ert stora engagemang och för fortsatt gott samarbete.

Nu kör vi!

Robert Wedberg, generalsekreterare, Svenska Handbollförbundet

Publicerad: 2023-11-10

Senast uppdaterad: 2023-11-10

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!