Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Svenskt på bänken under premiären av VM

VM 2023 startar med två matcher vardera hos Sveriges medarrangörer Norge och Danmark. Signell på bänken och två favoriter till guldet som kliver in på arenorna är bland annat vad vi har att se fram mot idag.

Bilden: Henrik Signell, förbundskapten för Sydkorea, här som Sveriges förbundskapten under matchen mellan Sydkorea och Sverige den 8 augusti 2016 i OS i Rio de Janeiro. Foto: Bildbyrån.

Dagens matcher VM dag 1, onsdag 29 november

 

Grupp C, Stavanger, Norge

Grönland
Norge
Sydkorea
Österrike

18:00 Sydkorea - Österrike

Det är svenskt på bänken i öppningsmatchen i Stavanger - ingen mindre än den tidigare svenska förbundskaptenen Henrik Signell - nu förbundskapten för Sydkorea sedan våren 2023. I augusti ledde han laget till seger över Japan i den avgörande matchen i OS-kvalet och förlängde därmed sitt kontrakt som förbundskapten för det asiatiska laget över OS 2024.

Sydkorea och Österrike möttes senast i VM-sammanhang i Kroatien 2003. Korea gick segrande ur matchen med siffrorna 39-34.

Även om det nu är gamla meriter och ingen av nationerna (troligen) utmanar om medaljerna i årets VM så har båda nationerna vunnit VM-medaljer. Österrike vann brons vid VM 1999 som spelades i Norge/Danmark genom vinst över Rumänien 31-28. Sydkorea har ett VM-guld och ett VM-brons. Bronset vanns vid VM i Kroatien 2003 genom vinst över Ukraina med 31-29 och guldet vanns vid 1995 års Värlsdmästerskap i Ungern/Österrike genom vinst mot värdnationen Ungern med 25-20.

20:30 Norge - Grönland

För första gången någonsin i handbollssammanhang möts Norge och Grönland. Grönland har inte deltagit i VM på 22 år, senast var vid VM i Italien 2001 där det blev förlust för laget i samtliga fem matcher - i samma mästerskap tog Norge VM-silver.

Norge kommer till VM som regerande mästare efter guldet i Spanien 2021 och leder den totala medaljligan med inte mindre än 11 VM-medaljer. 1986 tog Norge sin första medalj - brons vid VM i Nederländerna genom vinst över Östtyskland, 23-19. Sedan dess har det blivit två brons till, fyra silver och fyra guld. Norge är favorittippade i årets VM.


Grupp G, Fredrikshamn, Danmark


Brasilien
Kazakstan
Spanien
Ukraina

18:00 Brasilien - Ukraina

Ukraina är tillbaka på VM-arenan efter ett 14 år långt uppehåll och kliver in i mästerskapet mot ett rutinerat Brasilien. Halva den ukrainska truppen består av spelare från den inhemska klubben Galychanka och laget kommer till spel utan sin bästa målskytt, Iryna Glibko.

-Att vara här var en av våra drömmar. Under 14 år hade vi inte möjlighet att spela i världsmästerskapet, men nu kan vi. Vi vill få bästa möjliga resultat. Vi har väntat länge, och vi vill visa vad vi kan och visa att handboll i Ukraina existerar även i en så svår tid, säger den ukrainska målvakten Mariia Gladun till ihf.info.

Med spelare från toppklubbar i Europa som exempelvis Bruna de Paula Almeida från Győri Adi ETO KC och målvakten Barbara Arenhart i Krim Mercator Ljubljana är Brasilien, tillsammans med Spanien, favoriter i gruppen. Brasilien slutade sexa vid VM 2021, deras bästa resultat sedan guldet 2013.

Det är fjärde gången som lagen möts i VM-sammanhang, båda har två segrar var. Vid senaste mötet, i President's cup 2009 vann Brasilien med 36-30.

20:30 Spanien - Kazakstan

Spanien är inte bara gruppfavorit utan också en av guldfavoriterna i årets VM. Spanien tog silver vid VM i Japan 2019 och spelade om bronset på hemmaplan vid VM 2021 men förlorade mot Danmark, och är gissningsvis revanchsugna. Laget tippas, som sagt, som en av favoriterna till guldet, men hade det tufft i kvalet där Österrike överraskande visade sig vara en tuff nöt att knäcka, Spanien gick vidare med endast två måls marginal över två matcher (54-52).

Kazakstan kommer att ha svårt att ta sig vidare till huvudrundan, men laget har en förhoppning om att kunna vinna åtminstone en match i gruppspelet. Kazakstan spelar VM för sjunde gången, vid tre av dessa har laget vunnit en match i just gruppspelet.

Spanien och Kazakstan har mötts i VM-sammanhang fyra gånger, Spanien har vunnit samtliga övertygande.


Morgondagens matcher

Grupp B, Helsingborg

18:00 Montenegro - Kamerun
20:30 Ungern - Paraguay

Grupp D, Stavanger, Norge

18:00 Slovenien - Island
20:30 Frankrike - Angola

Grupp F, Herning, Danmark

18:00 Tyskland - Japan
20:30 Polen - Iran

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark

18:00 Nederländerna - Argentina
20:30 Tjeckien - Kongo-Brazaville

 

Mer info om VM hittar du här.

 

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-11-29

Senast uppdaterad: 2023-11-29

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!