Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball-skolorna i Göteborg laddar upp inför VM

Utbildade Hand the Ball-skolor i Göteborgsområdet genomför VM-dagar i samband med handbolls-VM som startar den här veckan.

VM-dagarna på skolorna genomförs som en del av det sociala hållbarbetsprojekt som är kopplat till handbolls-VM för damer 2023 som spelas på Scandinavium i Göteborg 30 nov - 11 dec. Projektet har inriktning på aktivitet och rörelse för barn och ungdomar, antingen som kontinuerlig aktivitet eller som en prova på-aktivitetet. Genom olika typer av rörelseinitiativ hoppas vi kunna ge många barn en fin upplevelse med den gröna bollen >> Länk till annan webbplats. 

Hand the Ball-aktiviteterna under VM-dagarna har genomförts i samarbete mellan skolorna, Svenska Handbollförbundet, Handbollförbundet Väst, Göteborgs stad och föreningarna HP Warta, Kvibergs HK och BK Heid. Medverkande skolor är Sjumilaskolan, Frejaskolan, Vättnedalsskolan, Emmaskolan, Hammarkullsskolan, Sandeklevsskolan, Solbackeskolan och Gärdsmosseskolan. Genom att arrangera en VM-dag på skolan har de erbjudits 200 biljetter till match i Scandinavium där de kan heja fram sitt lag i den gula t-shirt som de deltagande eleverna får. 

Ingmar Linnell är projektledare inom Hand the Ball på Svenska Handbollförbundet och har varit med ute på skolorna under deras VM-dagar. Han upplever ett härligt engagemang från både barn och pedagoger och berättar att eleverna även jobbat med att rita flaggorna till Sverige och deras gruppmotståndare. 

- Med den gröna bollen har vi genomfört många olika rörelseaktiviteter och dessutom arbetat med våra gemensamma värdeord inom Hand the Ball som är "Schysst, Respekt, Tillsammans och Glädje". 

Sjumilaskolan är en av skolorna som genomfört VM-dag med hjälp av ledare från HP Warta, Isak Andersson från föreningen sammanfattar dagen såhär;  

- En härlig dag med många taggade elever som ville testa på Hand the Ball och handboll. Dagen började med samling, lite information om dagens innehåll samt en VM-historia med två fantasipersoner. Sedan startade vi och första stationen höll fritidspedagog Mikael Özkanat i som även planerat dagen i sin helhet.  

Det var en dag i rörelsens tecken och föreningen körde själva ett Hand the Ball pass med barnen:  

- På vår station körde vi handbollsliknande spökboll och en passningsövning i form av att hålla bollen i luften så många pass de kunde utan att tappa den. Barnen uppskattade lekarna och man märkte på dem att det var kul.  

Under alla VM-dagar ute på de åtta Hand the Ball-skolorna har man satt sitt egna upplägg med fokus på att kombinera handboll och VM med annat lektionsinnehåll som den enskilda skolan tycker har passat in bra. På Sjumilaskolan fortsatte dagen väldigt kreativt med olika aktiviteter:

- Efter lunchen pratade vi om handboll och VM som kommer nu i december och barnen kunde ställa frågor till HP Warta ledarna. De fick se en video från landslagsmålvakten Johanna Bundsen och kollade ett litet klipp från tidigare mästerskap med damerna. Sedan blev det bakning i form av VM-chokladbollar, vilket jag tror barnen uppskattade. Efter bakningen blev det handbolls-LUDO som Mikael höll i där vi ledare var ute på de olika stationerna samt agerade målvakt. Vi gick sedan in och avslutade dagen med lite prat och handbollsmassage. 

Vi på Hand the Ball tycker att det är häftigt hur vi kan kombinera rörelse för barn och annat lektionsinnehåll för att skapa en inspirerande dag för elever. Nu är VM-dagarna avslutade och eleverna bjuds in till häftiga matcher i Scandinavium för att heja fram våra handbollstjejer!

Barnen på Sjumilaskolan genomför rörelseaktivitet

Barnen fick rita flaggorna till Sveriges gruppmotståndare

Publicerad: 2023-11-30

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!