Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Historisk VM-premiär i Helsingborg

Idag ser vi fram mot den historiska VM-premiären på svensk mark när grupp B i Helsingborg startar sitt VM-äventyr. Dessutom kliver favoriterna Nederländerna under ledning av Per Johansson samt Frankrike in i turneringen.

Bilden: Helsingborg Arena. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 1


Grupp C, Stavanger, Norge


I Norge spelades två matcher i grupp C, dag 1 inleddes med en dramatisk avslutning i matchen mellan Österrike och Sydkorea där Österrike vann med uddamålet och Norge besegrade Grönland stort i sin premiär senare under kvällen.

Sydkorea - Österrike 29-30
Norge - Grönland 43-11

Placering i tabellen efter speldag 1
Norge
Österrike
Sydkorea
Grönland

Grupp G, Fredrikshamn, Danmark


I Danmark dominerade Brasilien mot Ukraina efter en trög inledning och tog sin tredje seger någonsin mot Ukraina i VM-sammanhang och Spanien vann planenligt och komfortabelt mot Kazakstan.

Brasilien - Ukraina 35-20
Spanien - Kazakstan 34-17

Placering i tabellen efter speldag 1
Spanien
Brasilien
Ukraina
Kazakstan

Dagens matcher

Grupp B, Helsingborg

Kamerun
Monenegro
Paraguay
Ungern

Vill du vara på plats i Helsingborg Arena under den historiska VM-premiären köper du biljett här Länk till annan webbplats..

18:00 Montenegro - Kamerun
Vid senaste VM placerade sig Montenegro på en 21:a plats, medan laget vid EM 2022 vann bronsmedaljen, det blir intressant att se om laget kan bygga på framgången, dock saknas tre nyckelspelare från EM-turneringen - Jovanka Radicevic, Djurdjina Jaukovic och Milena Raicevic.

Montenegro är starka favoriter över Kamerun som kliver in i sitt fjärde VM med 20:e platsen från 2017 som bästa placering.

20:30 Ungern - Paraguay
Ungern har under de senaste fyra världsmästerskapen placerat sig mellan 10:e-15:e plats, men har en stark kärna i laget som blir mer och mer erfaret. Att nå huvudrundan borde inte bli något problem.

Paraguay vann det centralamerikanska mästerskapet tidigare i år och är fast beslutna att presera bättre i detta VM än för två år sedan då laget slutade på 29:e plats. Bästa placeringar hittills är 21:a plats som laget nådde både vid VM 2013 i Serbien och 2017 i Tyskland.

Ungern och Paraguay har aldrig tidigare mötts.

Grupp D, Stavanger, Norge

Angola
Frankrike
Island
Slovenien

18:00 Slovenien - Island
Slovenien har som bäst kommit åtta i VM (2003) och placerades sig på åttonde plats även vid senaste europamästerskapet (2022). Sloveniens nyckelspelare Ana Gros kommer att leda laget mot ett Island som fick ett wild card till VM och gör sitt andra VM i historien.

20:30 Frankrike - Angola
Frankrike kom tvåa vid senaste världsmästerskapet efter att ha förlorat finalen 2021 mot Norge (21-23) och är en av favoritnationerna till guldet i årets mästerskap. Frankrike kommer att utmanas genom hela mästerskapet av nationer som vill försöka knipa en direktplats till OS 2024 i Paris, dit Frankrike redan är kvalificerade i egenskap av värdnation. Frankrike blir en för tuff motståndare för Angola som bäst har placerat sig på 25:e plats (i Spanien 2021).

Lagen har mötts nio gånger, Angola har vunnit ett av dessa möten, i Frankrike 2007 (29-27) resterande matcher i fransk favör.

Grupp F, Herning, Danmark

Iran
Japan
Polen
Tyskland

18:00 Tyskland - Japan
Tyskland har presterat bättre och bättre ända sedan VM 2015 då laget placerade sig på en 13:e plats, därefter 12:a 2017, 8:a 2019 och 7:a 2021 och utmanas i första matchen av Japan och måste hitta sätt att stoppa deras snabba spel.

Japan och Tyskland har mötts sju gånger tidigare i VM-historien, Japan har vunnit en gång – i Jugoslavien 1973. Senast lagen möttes, 1999, vann Tyskland tvåsiffrigt.

20:30 Polen - Iran
Polen gör sitt 18:e VM och siktar på att hamna som sämst tvåa i gruppen där ordningen känns svårtippad men ska inte ha några problem mot Iran som blott gör sitt andra VM efter debuten 2021. Iran kan lära sig mycket och ta utvecklande steg när de matchas mot Polen, Tyskland och Japan i grupp F.

Lagen har inte mötts tidigare.

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark

Argentina
Kongo-Brazaville
Nederländerna
Tjeckien

18:00 Nederländerna - Argentina
Nederländerna har varit i medaljkamp under tre raka världsmästerskap men bommade vid senaste VM och har höga ambitioner inför VM 2023 som blir på hemmaplan för förbundskapten Per Johansson som före VM sa till handball.nl:

– Vi har höga ambitioner inför mästerskapet, men det är också otroligt viktigt att vi säkrar en OS-kvalplats. Det är viktigt för oss att vinna gruppspelet för att ta med oss maximalt antal poäng till huvudrundan där jag tror att det kommer att stå mellan oss, Spanien och Brasilien om gruppsegern. Det första stora målet är att nå kvartsfinal, sedan hoppas vi kunna vara med och slåss om medaljerna.

Argentina kommer till VM för elfte gången i rad, men som aldrig kommit bättre än på 16:e plats, och siktar på att säkra en plats i huvudrundan.

Nederländerna och Argentina har aldrig mötts tidigare i VM-sammanhang.

20:30 Tjeckien - Kongo-Brazaville
Tjeckien har haft några mindre bra VM-insatser bakom sig, och efter den senaste 19:e platsen vid VM 2021 anställdes norrmannen Bent Dahl som förbundskapten. Han klarade det första testet – nämligen att kvalificera laget till årets VM, att nå kvartsfinalen får anses som en enorm prestation. Kongo-Brazaville hoppas kunna göra om bedriften från VM 2021 då de var den enda nationen från Afrika som tog sig till huvudrundan.

 

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

 

Publicerad: 2023-11-30

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!