Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Idag kliver Sverige in i sitt första VM på hemmaplan

Ikväll springer Sverige äntligen in på Scandinavium för första gången i det här mästerskapet. Även våra båda skandinaviska medvärdar Danmark och Norge spelar matcher idag.

Bilden: Nathalie Hagman från VM 2021 då hon gjorde 71 mål. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 2

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp B, Helsingborg


Montenegro inledde det 26:e världsmästerskapet i handboll för damer med en klar seger efter att ha besegrat Kamerun med 14 mål, 25-11. Ungern, som sågs som starka favoriter i öppningsmatchen mot Paraguay, dominerade under de 60 minuterna och tog en välförtjänt seger.

Montenegro - Kamerun 25-11
Ungern - Paraguay 35-12

Placering i tabellen efter speldag 2
Ungern
Montenegro
Kamerun
Paraguay

Grupp D, Stavanger, Norge


Trots att Slovenien saknade en betydande spelare i Ana Gros så lyckades de besegra Island. De afrikanska mästarna Angola gav Frankrike en jämn och tuff match som avgjordes till Frankrikes fördel först i den sista matchminuten.

Slovenien - Island 30-24
Frankrike - Angola 30-29

Placering i tabellen efter speldag 2
Slovenien
Frankrike
Angola
Island

Grupp F, Herning, Danmark


En stark 9:1-start gjorde att Polen skapade en stor ledning mot Islamiska republiken Iran, och kunde inleda mästerskapet med en stor seger mot det asiatiska laget, 35:15. Tysklands kapten, Alina Grijseels, hade en felfri match mot Japan, men matchen var jämn i in det sista och Tyskland behövde ett sista mål från Xenia Smits för att ta en 31:30-seger.

Tyskland - Japan 31-30
Polen - Iran 35-15

Placering i tabellen efter speldag 2
Polen
Tyskland
Japan
Iran

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark


Nederländerna stod för ett effektivt anfallsspel i sin första match i mästerskapet när de nådde 40-målsgränsen i sin 41:26-seger mot Argentina. För fjärde gången i historien tog Tjeckien en seger i början av ett mästerskap genom klar seger med 32-22 mot Kongo.

Nederländerna - Argentina 41-26
Tjeckien - Kongo-Brazaville 32-22

Placering i tabellen efter speldag 2
Nederländerna
Tjeckien
Kongo-Brazaville
Argentina

Dagens matcher

Grupp A, Göteborg

Sverige
Kina
Kroatien
Senegal

18:00 Kroatien - Senegal
Till VM i Spanien 2021 återvände Kroatien till IHF Women's World Championship efter ett 10-årigt uppehåll, men 18:e platsen var en besvikelse för laget som överraskande hade vunnit brons i EHF EURO 2020.

Senegal är det minst erfarna laget i grupp A, eftersom det endast andra gången de spelar IHF Women's World Championship. I Japan 2019 slutade det afrikanska laget på 18:e plats och förlorade alla sina matcher mot de europeiska rivalerna, och även om det alltid finns en chans att göra bättre ifrån sig kommer de att få ett tufft jobb när de spelar mot Kroatien.

20:30 Sverige - Kina
Detta blir det tredje mötet mellan de två lagen i IHF Women's World Championship, där Sverige har vunnit båda de tidigare mötena, 47-28 i Danmark 2015 och 32-19 i Japan 2019. Och nu ses Sverige, som är medvärdar för turneringen och ska spela sina gruppspelsmatcher hemma i Göteborg, som stora favoriter mot Kina.

Sverige har sedan tidigare en fjärdeplats och en niondeplats i VM. I laget finns bl a Nathalie Hagman, som blev skyttekung i VM I Spanien 2021 med 71 mål.

Kina spelar sitt 18:e raka IHF Women's World Championship. Även om åttondeplatsen 1990 fortfarande är deras bästa resultat, har kineserna aldrig slutat över 17:e plats. Nu hoppas de på att nå huvudrundan, och att slå Senegal i sin tredje gruppspelsmatch bör vara en nyckel till att nå det målet.

Säkra din plats på läktaren till Sveriges VM-premiär ikväll! Köp din biljett här >> Länk till annan webbplats.

Grupp C, Stavanger, Norge

Korea
Grönland
Österrike
Norge

18:00 Sydkorea - Grönland
Den här matchen innebär att de två lagen möts för första gången någonsin i en tävlingsmatch. Och med tanke på att båda lagen förlorade sina inledande matcher i mästerskapet är det här en betydelsefull match. Ännu en förlust och det kommer att bli mycket svårt att säkra en av de tre platserna till huvudrundan.

Lagens förluster i första matchen såg helt olika ut, där Sykorea förlorade i sista sekunden mot Österrike och därGrönland förlorade klart med 43–11 mot titelhållarna och medvärdarna Norge. Sydkoreas förbundskapten Henrik Signell berömde lagets "never-go-up"-attityd mot Österrike.

20:30 Österrike - Norge
Norge fick en perfekt start på mästerkskapet med en 32-målsseger mot Grönland där förbundskapten Thorir Hergeirsson roterade hela sin spelartrupp. Den erfarne Hergeirsson och hans spelare vet dock att Österrike kommer att vara ett helt motstånd.

Herbert Müller, förbundskapten för Österrike är nöjd med lagets prestation från förra matchen mot Sydkoren, men han vet att de nuvarande världsmästarna och Europamästarna Norge kommer bli någonting helt annat att möta.
– Norge är det absolut mest överlägsna laget, säger förbundskaptenen till oehb.at. Jag vet inte om det någonsin har funnits ett bättre norskt lag än det här. För oss själva måste kämpaglöden finnas där. Om vi inte är uppmärksamma ens för en sekund kan det bli ett bryskt uppvaknande eftersom de bara kör över dig och aldrig slutar.

På 20 möten mellan de två lagen har Österrike bara vunnit åtta. Deras senaste möte var vid 2007 års IHF Women's World Championship i Lyon, Frankrike, som vanns av Norge med 33-20.

Grupp E, Herning, Danmark

Rumänien
Chile
Danmark
Serbien

18:00 Rumänien - Chile
Rumänien är rekordhållare när det gäller deltagande i IHF Women's World Championship och har varit med i varje mästerskap hittills, dvs 26 av 26. I en utmanande grupp med Danmark och Serbien måste Rumänien visa rätt inställning och stärka sitt självförtroende i den första matchen mot Chile.

Chile återvänder till IHF Women's World Championship efter 14 år och kommer att få det svårt i en stark grupp. De vill försöka överträffa sitt tidigare bästa resultat som är en 23:e plats i VM 2009. Där förlorade Chile med 17:51 mot Rumänien, vilket är deras enda möte hittills.

20:30 Danmark - Serbien
Som en av värdarna är Danmark också en av favoriterna till titeln i det 26:e världsmästerskapet i handboll för damer. Efter att ha vunnit brons i Spanien 2021 och silver i damernas EM 2022 kommer de att vara svåra att vinna mot i det här gruppspelet.

Serbien har genomgått stora förändringar under de senaste åren. Huvudtränaren Uros Bregar har introducerat många nya spelare till landslaget, vilket gör dem till ett av de yngsta lagen i IHF Women's World Championship, med en genomsnittlig ålder på cirka 25 år. Nio spelare som har rest till Danmark kommer att göra sin debut i den här tävlingen, med ett tydligt budskap från Serbien - skaffa dig erfarenhet och investera i framtiden.

Danmark har mött Serbien tio gånger sedan 2010 men bara tre av dessa matcher var i VM - 2013, 2015 och 2019. 2013 vann Serbien knappt i grupp B (23:22), två år senare tog Danmark sin revansch och tog en seger med 29:20 medan deras möte 2019 slutade oavgjort (26:26).

Grupp G, Fredrikshamn, Danmark

Kazakstan
Brasilien
Spanien
Ukraina

18:00 Kazakstan - Brasilien
Brasilien inledde mästerskapet för två dagar sedan, med en övertygande seger mot Ukraina, 35:15 och är klara favoriter att gå vidare till huvudrundan.

Kazakstan inledde starkt mot Spanien i första matchen och ledde efter de första tio minuterna av matchen, men de kunde inte hålla tempot, hamnade på efterkälken och förlorade med 17:34. Kazakstan gjorde sin debut i IHF Women's World Handball Championship 2007 då de slutade på 18:e plats. En av anledningarna till den placeringen var en 19-36-förlust mot Brasilien i President's Cup Group I, vilket också var första och enda gången dessa två lag har mötts hittills.

20:30 Spanien - Ukraina
Spanien hade en tveksam start i den första matchen mot Kazakstan, men en briljant andra halvlek visade upp alla deras färdigheter. Ukraina förlorade sin första match och vet att de kommer att ha svårt att hålla jämna steg med Spanien. De tror själva att matchen mot Kazakstan blir en nyckelmatch för att ta sig vidare till huvudrundan.

– Det här är bara början. Vi har gett alla chansen att spela i den första matchen och jag tror att de kommande matcherna kommer att bli bättre. Brasilien var vår första match, första gången vi spelade på en sådan arena och det var en frenesi. I de följande matcherna kommer vi att hantera det bättre, vi kommer att visa ett hyfsat resultat, säger den ukrainska målvakten Victoria Saltanyuk för handball.net.ua.

Även om Spanien och Ukraina aldrig spelade mot varandra i VM hade de två möten i kvalet till Tyskland 2017. Den första matchen slutade oavgjort, medan Spanien säkrade sin biljett till finalturneringen med en 22-20-seger på hemmaplan.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-01

Senast uppdaterad: 2023-12-01

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!