Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Idag kan flera lag bli klara för huvudrundan

VM går in i speldag 4 och efter dagens och kvällens matcher kan flera lag ha säkrat en plats i huvudrundan.

Bilden: Brasilien i en träningsmatch mot Sverige i Eskilstuna oktober 2022. Brasilien är ett av de lag som igår blev klara för huvudrundan. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 3

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp A, Göteborg


Senegal och Kroatien spelade en målsnål men sevärd match som slutade med att de delade på poängen. Inspirerade av den stora hemmapubliken i Scandinavium i Göteborg inledde Sverige mästerskapet med en klar seger mot Kina.Segern grundlades efter en fartfylld och målrik första halvlek.

Kroatien - Senegal 22-22
Sverige - Kina 36-24

Placering i tabellen efter speldag 3
Sverige
Kroatien
Senegal
Kina

Grupp C, Stavanger, Norge


Sydkorea vann trots en del problem med 11 mål över Grönland, som ännu en gång imponerade i sitt blott andra världsmästerskap. Efter att ha gjort 43 mål i sin öppningsseger (43:11) mot Grönland, överträffade Norge det med ännu en målrik seger över Österrike och vann med 45:28 inför 5 000 åskådare. Norge är nu klara för huvudrundan. I sista rundan möts Grönland - Österrike som kan bli en direkt avgörande match för en plats i huvudrundan.

Sydkorea - Grönland 27-16
Österrike - Norge 28-45

Placering i tabellen efter speldag 3
Norge
Sydkorea
Österrike
Grönland

Grupp E, Herning, Danmark


Tack vare en storseger mot Chile närmar sig nu Rumänien en plats i huvudrundan. Det dröjde ända till 54:e minuten innan Danmark tog ledningen för första gången i matchen mot Serbien och kunde till slut vinna med 25-21 inför 12000 åskådare.

Rumänien - Chile 44-19
Danmark - Serbien 25-21

Placering i tabellen efter speldag 3
Rumänien
Danmark
Serbien
Chile

Grupp G, Fredrikshamn, Danmark


Brasilien vann stort mot Kazakstan och blev första laget att ta sig vidare till huvudrundan. Spanien anslöt sig till Brasilien som det andra laget från grupp G för att gå vidare till huvudomgången i Danmark/Norge/Sverige 2023, efter att ha vunnit 32:20 mot Ukraina. I sista matchomgången blir det en direkt avgörande match mellan Brasilien och Spanien om vem som vinner gruppen och en direkt avgörande match mellan Ukraina och Kazakstan om vem som tar sista platsen till huvudrundan.

Kazakstan - Brasilien 15-46
Spanien - Ukraina 32-20

Placering i tabellen efter speldag 3
Brasilien
Spanien
Ukraina
Kazakstan

Dagens matcher

Idag kan fler lag bli klara för huvudrundan. I grupp D kan både Slovenien och Frankrike bli klara för huvudrundan vid vinst i sina respektive matcher. I grupp B gäller samma för Montenegro och Ungern. Detsamma gäller för Tyskland och Polen i grupp F och för Nederländerna och Tjeckien i grupp H.

Grupp B, Helsingborg

Ungern
Kamerun
Paraguay
Montenegro

18:00 Paraguay - Montenegro
Som väntat inledde Montenegro mästerskapet med en klar vinst, 25:12 mot Kamerun. Även om deras anfallsprestationer var långt ifrån perfekta, så var skillnaden i kvalitet mellan de två lagen uppenbar. Montenegro kommer nu att möta Paraguay, som även ären kamp mellan två kvinnliga tränare. Montenegro kommer återigen att vara favoriter, och en vinst kommer att skicka dem vidare till huvudomgången.

20:30 Ungern - Kamerun
Precis som Montenegro mötte Ungern inga problem i sin öppningsmatch där de besegrade Paraguay med 23 mål. Kamerun hade stora problem med sitt målskytte i sin första match, framförallt i första halvleken. Den andra halvleken förlorade de endast med tre mål, vilket borde vara en bra startpunkt inför kvällens match. Nu hoppas de kunna bygga vidare på den andra halvlekens prestation i matchen mot Ungern – men naturligtvis är Ungern stora favoriter och kan säkra en plats i huvudomgången.

Grupp D, Stavanger, Norge

Island
Frankrike
Slovenien
Angola

15:30 Slovenien - Angola
Det femte mötet mellan dessa två lag i VM-sammanhang är avgörande. Om Slovenien vinner kommer de att vara garanterade en plats i huvudrundan. Om Angola vinner kommer de båda lagen istället hamna på samma poäng och den sista matchen i gruppspelet kommer bli direkt avgörande.

18:00 Island - Frankrike
Frankrike vann sin premiärmatch efter en tuff och jämn kamp mot Angola. Island, som är ett mästerskapens wildcard-lag, förlorade sin match mot Slovenien. Vid vinst för Frankrike idag är de klara för huvudrundan. De här två lagen har aldrig mötts tidigare i VM-sammanhang.

Grupp F, Herning, Danmark

Iran
Tyskland
Polen
Japan

18:00 Iran - Tyskland
Tyskland hade en tuff första omgång där de i slutsekunderna vann mot Japan med 31:30. Vid vinst mot Iran idag är även Tyskland klara för huvudrundan. Den här matchen är också den första sammandrabbningen någonsin mellan dessa två lag och bara tredje gången som Iran möter ett europeiskt lag i VM-sammanhang.

20:30 Polen - Japan
Japan behöver ladda om efter sin bittra förlust mot Tyskland i den första matchen och måste nu vinna mot Polen för att hålla drömmen om huvudrundan vid liv. Å andra sidan, om Tyskland vinner mot Iran, går Polen också vidare till huvudomgången om de inte förlorar matchen. Polen har siffrorna på sin sida. I fde fyra senaste mötena mot Japan har de vunnit tre.

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark

Tjeckien
Argentina
Kongo-Brazaville
Nederländerna

15:30 Tjeckien - Argentina
Tjeckien vann sin första match mot Kongo-Brazaville med 32:22 och kan med vinst idag mot Argentina bli klara för huvudrundan. I deras senaste möte vann Tyskland 28 :22. Argentina hade en tuff första omgång då de förlorade mot Nederländerna med 15 mål.

18:00 Kongo-Brazaville - Nederländerna
Nederländerna passerade 40-målsstrecket i sin första match mot Argentina. Kongo-Brazaville hade det tufft mot Tjeckien i sin första match och förlorade med 32:22. Kongo-Brazaville är ett oerfaret lag och något annat än vinst för Nederländerna är en stor skräll.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-02

Senast uppdaterad: 2023-12-07

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!