Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige redo för rond två i VM

Vi summerar gårdagens matcher och blickar framåt mot dag 5 i VM, där Sverige kan bli klara för huvudrundan.

Bilden: Debutanten Sofia Hvenfelt utsågs till matchens lirare och firar efter premiären i VM mot Kina den 1 december 2023 i Scandinavium, Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 4

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp B, Helsingborg

Montenegro överraskades av Paraguay i början av matchen men studsade tillbaka och tog sin andra seger i VM och säkrade en plats i huvudrundan. Likaså gjorde Ungern som vann överlägset över Kamerun några timmar senare på kvällen.

Paraguay - Montenegro 26-41
Ungern - Kamerun 39-20

Tabellen efter speldag 4, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Ungern
Montenegro
Kamerun
Paraguay

Grupp D, Stavanger, Norge

Slovenien säkrade en plats i huvudrundan med sin andra, raka seger i grupp D genom att besegra Angola med sex mål. Senare på kvällen gjorde Frankrike dem sällskap genom vinst över Island, trots Elin Jona Thorsteinsdottirs insatser i det isländska målet.

Slovenien-Angola 30-24
Island-Frankrike 22-31

Tabellen efter speldag 4, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Slovenien
Frankrike
Island
Angola

Grupp F, Herning, Danmark

Tyskland tog sig vidare till huvudrundan för sjätte gången i rad när man vann stort över Iran och tangerade rekordet i antal gjorda mål i en VM-match, 45 stycken. Samma rekord som Tyskland satte för 16 år sedan, då mot Paraguay. Japan missade fem straffar i mötet med Polen och förlorade knappt medan Polen säkrade en plats i huvudrundan.

Iran-Tyskland 22-45
Polen-Japan 32-30

Tabellen efter speldag 4,
fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Tyskland
Polen
Japan
Iran

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark

Tjeckien tog sig vidare till huvudrundan för femte gången i historien vinst mot Argentina.
Nederländerna, med Per Johansson som förbundskapten, gick också vidare till huvudrundan efter klar vinst över Kongo-Brazaville.

Tjeckien-Argentina 31-22
Kongo-Brazaville-Nederländerna 20-40

Tabellen efter speldag 4, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Nederländerna
Tjeckien
Argentina
Kongo-Brazaville


Dagens matcher

Fler platser i huvudrundan står på spel när fyra grupper kommer till spel idag. Båda värdnationerna, Sverige och Danmark, siktar på att bli klara för huvudrundan. I grupp C är det sista omgången i gruppspelet och både Sydkorea och Österrike ser ut att göra värdnationen Norge sällskap i huvudrunadan i Trondheim.

Grupp A, Göteborg

Placering i tabellen inför dagens matcher
Sverige
Kroatien
Senegal
Kina

15:30 Kroatien - Kina
Vid vinst över Kina blir Kroatien klara för huvudrundan - ett Kina som visseligen förlorade öppningsmatchen mot Sverige, men som ändå lyckades vinna den andra halvleken ger självförtroende inför eftermiddagens match. Kroatien och Kina har bara mötts en gång i VM-sammanhang, då vann Balkanlaget med 35-29 i Ryssland 2005.

18:00 Senegal - Sverige
Senegal, som ledde större delen av matchen mot Kroatien, var besvikna över att inte ta sin första seger någonsin mot ett europeiskt lag på den här nivån. Ändå var det afrikanska laget, som förmodligen vann mångas hjärtan med sin modiga och entusiastiska prestation, nöjda med sitt spel.

– Den här matchen är en av de bästa prestationerna i den senegalesiska handbollens historia, säger tränaren Yacine Mesaoudi. Men de fick i alla fall med sig en poäng och är nu redo för match mot Sverige, även om uppgiften kommer att bli enorm.

– Sverige är ett lag med stor erfarenhet som kommer att sluta bland de fyra bästa. Tanken är att få erfarenhe och att pressa dem till sina gränser, säger Mesaoudi.

Sverige öppnade med en 12-målsseger mot Kina och Tomas Axnér kunde matcha alla spelare, inklusive debutanten Sofia Hvenfelt som gjorde fem mål och valdes till matchens lirare.

Trots Senegals sensationella insats i fredags kommer Sverige att vara favoriter och med en seger säkrar de en plats i huvudrundan.

Grupp C, Stavanger, Norge

Placering i tabellen inför dagens matcher
Norge
Sydkorea
Österrike
Grönland

18:00 Grönland - Österrike
Grönland har, trots storförluster hittills, haft roligt under VM och varje mål och varje räddning som laget gör firas vilt av de hundratalet fans som rest från Grönland till Norge för att följa sitt lag under VM-äventyret.

– Grönland kommer att försöka med allt, säger Österrikes förbundskapten Herbert Müller till oehb.at inför matchen, där det räcker med oavgjort för att Österrike ska gå vidare till huvudrundan.

De två lagen har faktiskt mötts tidigare i VM, Österrike vann den gången med 34-20 (17-6) i Brixen, Italien.

20:30 Norge - Sydkorea
Norge har vunnit enklet i sina två öppningsmatcher och kunnat vila storstjärnan Nora Mörk, något som Sydkorea hoppas på i kväll med. VM startade tufft för Sydkorea med Henrik Signell i spetsen, med förlust med ett mål i öppningsmatchen mot Österrike. Om Österrike besegrar Grönland, som förväntat, i den tidiga matchen och Sydkorea inte vinner mot Norge, går de vidare till huvudrundan, men utan poäng. Något som gör fortsättningen på VM extremt tufft.

Grupp E, Herning, Danmark

Placering i tabellen inför dagens matcher
Rumänien
Danmark
Serbien
Chile

18:00 Rumänien - Serbien
Rumänien kan säkra platsen i huvudrundan vid seger mot Serbien - ett Serbien stod för en stor skrämselhicka för medvärdarna Danmark, där Danmark först tog ledningen i den 54:e minuten och kunde vinna med 25-21.

Det är fösta gången som lagen möts i VM-sammanhang. Totalt sett har dock Rumänien fem segrar medan Serbien vunnit fyra gånger när de matchats i andra sammanhang.

20:30 Chile - Danmark
Danmark är starka favoriter mot Chile, trots en skakig start i matchen mot Serbien. Nationerna har aldrig mötts.

Grupp G, Fredrikshamn, Danmark

Placering i tabellen inför dagens matcher
Brasilien
Spanien
Ukraina
Kazakstan

15:30 Ukraina - Kazakstan
Den sista dagen av gruppspelet inleds med en duell som kommer att avgöra vilket lag som går vidare till huvudrundan, eftersom både Ukraina och Kazakstan förlorade mot Spanien och Brasilien.

Att gå vidare till huvudrundan skulle vara en stor prestation för Ukraina, som gör comeback efter 14-års frånvaro från VM. Senast de tog sig vidare till huvudrundan var 2005, då de slutade tvåa i gruppen bakom Rumänien och till slut säkrade en 10:e plats.

– För det här laget är det här det första världsmästerskapet. Det här är något fantastiskt. Därför bör vi njuta av varje sekund vi spenderar här och visa att vi kan kämpa. Att vi är redo att göra allt för laget. För att bevisa att vi kan vinna för vårt land, säger vänsterbacken Tetiana Poliak till ihf.info.

Kazakstan kommer att försöka stoppa Ukraina och säkra sin andra raka plats i huvudrundan. Det asiatiska laget slutade på 24:e plats i Spanien 2021 och deras mål är att förbättra den placeringen här.

18:00 Brasilien - Spanien
Brasilien och Spanien har säkrat sina platser i huvudrundan med sina två första segrar och spelar nu om topplaceringen i gruppen, samt fördelen att ta med fyra poäng in i nästa fas. Brasilien har aldrig vunnit mot Spanien i VM hittills, men i deras tre tidigare möten har de varit nära varje gång och förlorat med 25-27, 26-27 och 24-27.

Hittills har Brasilien överraskat med ett av de mest effektiva anfallen, med 81 mål på två matcher, medan de i försvaret har letts av Barbara Arenhart, som har räddat 22 skott, det största antalet hittills, och har en enastående räddningseffektivitet på 55 %.


Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

 

Publicerad: 2023-12-03

Senast uppdaterad: 2023-12-03

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!