Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige är klara för huvudrundan

Sverige tog sin andra raka seger i gruppspelet och är nu klara för huvudrundan. Men först väntar gruppfinal mot Kroatien på tisdag.

Bilden: Jamina Roberts firar segern mot Senegal tillsammans med lagkompisarna. Hon blev också utsedd till matchens lirare. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 5

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp A, Göteborg

Kroatien tog sin första seger i årets VM och är därmed kvalificerade för huvudrundan. Sverige mötte på tufft motstånd mot Senegal men hittade rätt i slutet av matchen och kunde därmed även de kvalificera sig för huvudrundan.

Kroatien - Kina 39-13
Senegal - Sverige 18-26

Tabellen efter speldag 5, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Sverige
Kroatien
Senegal
Kina

Grupp C, Stavanger, Norge

Inför den här matchen var chansen väldigt liten för Grönland att ta sig vidare till huvudrundan, och som väntat blev Österrike för svåra. Norge startade trögt i matchen mot Sydkorea och gjorde bara ett mål de första fem minuterna, men i miiten av första halvlek kom rycket som Sydkorea aldrig kunde ta igen.

Grönland - Österrike 23-43
Norge - Sydkorea 33-23

Tabellen efter speldag 5, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Norge
Österrike
Sydkorea
Grönland

Grupp E, Herning, Danmark

En stark start på matchen från Rumänien grundlade segern mot Serbien, som aldrig orkade komma ikapp. Danmark körde över Chile och gjorde flest mål hittills i en match i det här mästerskapet.

Rumänien - Serbien 37-28
Chile - Danmark 11-46

Tabellen efter speldag 5,
fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Danmark
Rumänien
Serbien
Chile

Grupp G, Fredrikshamn, Danmark

Spanien och Brasilien spelade om att bli gruppetta. Matchen blev en jämn tillställning och Spanien säkrade segern först i de sista minuterna.

Både Ukraina och Kazakstan kom in i den här matchen med enbart förluster. Ukrainas seger gör att de för första gången tar sig vidare till huvuvudrundan.

Brasilien - Spanien 25-27
Ukraina - Kazakstan 37-24

Tabellen efter speldag 5, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Spanien
Brasilien
Ukraina
Kazakstan

Dagens matcher

Grupp B, Helsingborg

Placering i tabellen inför dagens matcher
Ungern
Montenegro
Kamerun
Paraguay

18:00 Kamerun - Paraguay
Det här är en vinna eller försvinna-match för båda lagen, eftersom vinnaren med säkerhet kommer att sluta trea i gruppen och gå vidare till huvudrundan. Vid oavgjort kommer Kamerun att gå vidare eftersom de har en bättre målskillnad.

Kamerun och Paraguay möts för första gången i VM-sammanhang.

20:30 Montenegro - Ungern
Lagen har två segrar på lika många matcher och har tidigt blivit klara för huvudrundan. Segraren i matchen kommer utöver att bli gruppetta även ta med sig fyra poäng till nästa steg vilket innebär en stor möjlighet att nå en kvartsfinalplats.

Grupp D, Stavanger, Norge

Placering i tabellen inför dagens matcher
Slovenien
Frankrike
Angola
Island

18:00 Angola - Island
Angola vann mot Island i en träningsmatch förra veckan, och lyckas de vinna även dagens match eller spela oavgjort så är de klara för huvudrundan.

20:30 Frankrike - Slovenien
Båda lagen har maximala poäng från sina två matcher hittills och har redan kvalificerat sig vidare till huvudrundan. Slovenien har imponerat hittills i sina matcher, medan Frankrike mer har fått kämpa sig till sina två segrar.

Lagen möttes senast i VM 2021 i Spanien, där Frankrike tog en klar seger med 29:18.

Grupp F, Herning, Danmark

Placering i tabellen inför dagens matcher
Tyskland
Polen
Japan
Iran

18:00 Japan - Iran
Japan var nära att vinna mot både Tyskland och Polen, men misslyckades med att leverera i de avgörande ögonblicken av matcherna. Nu kommer de göra allt för att vinna mot Iran och därmed säkra en plats i huvudrundan. Iran å sin sida vill gärna ta sin första vinst mot Japan. På fyra försök hittills har de förlorat alla.

20:30 Tyskland - Polen
Tyskland och Polen kommer in till den här matchen med två vinster var. Kvällens möte mellan de två lagen kommer att avgöra vem som vinner gruppen och hur många poäng de tar med sig in i huvudrundan.

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark

Placering i tabellen inför dagens matcher
Nederländerna
Tjeckien
Argentina
Kongo-Brazaville

18:00 Argentina - Kongo-Brazaville
Vinnaren av matchen mellan Argentina och Kongo-Brazaville avgör vilket lag som går vidare till huvudrundan från grupp H. Medan Kongo-Brazaville bara kan gå vidare vid seger kan Argentina gå vidare både vid oavgjort och vid vinst tack vare en bättre målskillnad. Vid lagens senaste, och hittills enda möte i VM-sammanhang vann Argentina med 35:26.

20:30 Nederländerna - Tjeckien
Både Nederländerna och Tjeckien har vunnit sina två första matcher i gruppspelet och kan nu gå för full pott och få med sig fyra poäng till huvudrundan. Tjeckien måste hitta ett sätt att stoppa ett effektivt nederländskt anfall, som för närvarande ligger högst upp i tabellen med den bästa effektiviteten hittills med i genomsnitt 40,5 gjorda mål per match.

Lagen har mötts två gånger hittills i VM-sammanhang och båda gångerna har Nederländerna vunnit.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-04

Senast uppdaterad: 2023-12-07

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!