Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Kamp om förstaplatsen väntar Sverige i Scandinavium i kväll

Sverige spelar gruppfinal mot Kroatien ikväll, där två viktiga poäng står på spel. Vid svensk vinst eller vid oavgjort resultat tar Sverige med sig maximala fyra poäng in i huvudrundan där Montenegro, Ungern och Kamerun väntar.

Bilden: Målvakten Johanna Bundsen och publiken jublar tillsammans efter att Bundsen stängt igen i slutet av matchen mellan Sverige och Senegal den 3:e december 2023 i Scandinavium, Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 6

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp B, Helsingborg

Det var vinna eller försvinna för både Kamerun och Paraguay inför gårdagens match, och det blev en tät match med tolv lika inför andra halvlek, där Kamerun till slut gick segrande ur bataljen och säkrade sin plats i huvudrundan i ett VM för första gången i historien. Montenegro låg under med tre mål inför andra halvlek, men kunde vända och vinna, sin tredje raka i årets VM och tar med sig full pott in i huvudrundan.

Kamerun-Paraguay 26-23
Montenegro-Ungern 24-18

Tabellen efter speldag 6
Fetmarkerade är vidare till huvudrundan, poäng som tas med inom parentes.
Montenegro (4)
Ungern (2)
Kamerun (0)
Paraguay

Montenegro, Ungern och Kamerun från Grupp B slås ihop med grupp A som avgörs idag och spelar huvudrundan i Scandinavium, Göteborg. Paraguay spelar placeringsmatcher i President's Cup i Fredrikshamn, Danmark.

Grupp D, Stavanger, Norge

Likaresultat skulle räcka för Angola i matchen mot Island för att gå vidare till huvudrundan, och matchen slutade 26-26. Angola är därmed första nation i VM-historien som går vidare till huvudrundan utan att ha vunnit en enda match (två förluster och en oavgjord). Olympiska mästarna Frankrike vann mot Slovenien och tar med sig maximala fyra poäng in i huvudrundan.

Angola-Island 26-26
Frankrike-Slovenien 31-27

Tabellen efter speldag 6
Fetmarkerade är vidare till huvudrundan, poäng som tas med inom parentes.
Frankrike (4)
Slovenien (2)

Angola (0)
Island

Slovenien, Frankrike och Angola från Grupp D slås ihop med Norge, Österrike och Sydkorea från grupp C och spelar huvudrundan i Trondheim, Norge, med start den 6:e december. Island spelar placeringsmatcher i President's Cup i Fredrikshamn, Danmark.

Grupp F, Herning, Danmark

Efter två knappa förluster mot Tyskland och Polen vann Japan stort över Iran och tog den sista platsen i huvudrundan. Tyskland tog sin tredje raka vinst efter att ha dominerat mot Polen och tar med sig fyra poäng till huvudrundan.

Japan-Iran 42-10
Tyskland-Polen 33-17

Tabellen efter speldag 6
Fetmarkerade är vidare till huvudrundan, poäng som tas med inom parentes.
Tyskland (4)
Polen (2)
Japan (0)
Iran

Tyskland, Polen och Japan från Grupp F slås ihop med grupp E som avgörs idag och spelar huvudrundan i Fredrikshamn, Danmark. Iran spelar placeringsmatcher i President's Cup i Fredrikshamn, Danmark.

Grupp H, Fredrikshamn, Danmark

Det var länge en jämn match mellan Argentina och Kongo-Brazzaville, men med en mycket bra avslutning på matchen kunde Argentina vinna för första gången i detta mästerskap. Per Johanssons Nederländerna besegrade Tjeckien i kampen om förstaplatsen i gruppen efter en fantastisk andra halvlek.

Tabellen efter speldag 6
Fetmarkerade är vidare till huvudrundan, poäng som tas med inom parentes.
Nederländerna (4)
Tjeckien (2)
Argentina (0)
Kongo-Brazzaville

Argentina - Kongo-Brazzaville 31-26
Nederländerna - Tjeckien 33-20

Nederländerna, Tjeckien och Argentina från Grupp H slås ihop med Spanien, Brasilien och Ukraina från grupp G och spelar huvudrundan i Fredrikshamn, Danmark, med start den 6:e december. Iran spelar placeringsmatcher i President's Cup i Fredrikshamn, Danmark.

Dagens matcher

 

Grupp A, Göteborg

Placering i tabellen inför dagens matcher, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Sverige
Kroatien
Senegal
Kina

18:00 Kina - Senegal
Det är en avgörande match för båda lagen om vilket som ska göra Sverige och Kroatien sällskap till huvudrundan. Vid vinst eller oavgjort blir det Senegal som tar den sista platsen. Senegal är det lag som, av dessa två, har imponerat mest hittills och får anses kliva in som favoriter på Scandinavium i kväll.

20:30 Sverige - Kroatien
Båda har redan säkrat sina platser i huvudrundan, men det är en viktig match om poäng, gruppettan tar nämligen med sig maximala fyra poäng in i huvudrundan. Vid vinst eller oavgjort är det Sverige som tar förstaplatsen.

Sverige och Kroatien har vid inbördes möten vunnit sju matcher var. Vid senaste mötet, i EM 2022, vann Sverige (31-27), medan Kroatien vann sist lagen möttes i VM-sammanhang (27-26), i Brasilien 2011.

I huvudrundan, som spelas i Scandinavium, Göteborg slås Sveriges grupp A ihop med Montenegro, Ungern och Kamerun från Grupp B, som spelat sitt gruppspel i Helsingborg.

Grupp E, Herning, Danmark

Placering i tabellen inför dagens matcher, fetmarkerade är klara för huvudrundan.
Danmark
Rumänien
Serbien
Chile

18:00 Serbien - Chile
Varken Serbien eller Chile har vunnit någon match i årets VM och kämpar ikväll för första vinsten och om platsen i huvudrundan. Matchen i den sista omgången i grupp E blir första gången dessa två lag möts.

20:30 Danmark - Rumänien
Både värdnationen Danmark och Rumänien har maximala poäng från sina två matcher hittills och har bokat sin biljett till huvudrundan. Matchen ikväll blir avgörande för vem som kommer gruppetta och tar med sig fyra poäng in i huvudrundan.

Sedan 1957 lagen mötts 25 gånger i olika tävlingar. Men när det gäller VM är det åtta inbördes möten där Rumänien har övertaget med fyra segrar, inklusive kvartsfinalen i 2015 års upplaga, som också den spelades i Jyske Bank Boxen i Herning.

I huvudrundan, som spelas i Fredrikshamn, Danmark slås Danmarks grupp E ihop med Tyskland, Polen och Japan från Grupp F.

 

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-05

Senast uppdaterad: 2023-12-05

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!