Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Bra målvaktsspel bidrog starkt till Sveriges gruppseger

Sverige vann gruppfinalen mot Kroatien igår och tar nu med sig maximala fyra poäng in i huvudrundan där Kamerun, Ungern och Montenegro väntar. Matchen slog också publikrekord för svensk damlandslagshandboll med 8538 åskådare.

Bilden: Målvakten Evelina Eriksson höjer armen efter en av sina 11 räddningar i första halvlek i gruppfinalen mot Kroatien. Målvaktsspelet var en starkt bidragande orsak till att Sverige kunde ta hem gruppsegern. Foto: Bildbyrån

Sammanfattning av VM dag 7

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp A, Göteborg

Kina och Senegal spelade om sista platsen till huvudrundan, där Senengal fick ses som favoriter efter bra insatser i de två inledande matcherna i gruppspelet. Kina tog ledningen med 2-0 i början av matchen, men efter det hade Senegal en bra 10-minutersperiod där de gjorde sex raka mål. Kina jobbade dock ikapp och vid halvtidsvilan stod det 9-9. Även efter 45 minuter var det oavgjort, 14-14. Senegal kunde dock springa ifrån i slutskedet av matchen och blev därmed det tredje afrikanska laget som tog sig till huvudrundan, tillsammans med Kamerun och Angola. Sverige och Kroatien möttes om gruppsegern och det dröjde ända till femte minuten innan matchens första mål kom och detta på en straff. Målvakterna i båda lagen storspelade framförallt i första halvlek där Sveriges Evelina Eriksson hade en räddningsprocent på 65% och Kroatiens Tea Pijevic låg på 53%. I matchminut 48 ledde Sverige med 19-12, men under de närmaste åtta minuterna gjorde Sverige inga fler mål och när det knappt återstod fem minuter av matchen hade Kroatien närmat sig till 19-16, men Sverige gjorde ett sista ryck och lyckades vinna matchen med 22-17.

Kina - Senegal 15-22
Sverige - Kroatien 22-17

Sluttabell gruppspelet
Sverige
Kroatien
Senegal
Kina

Montenegro, Ungern och Kamerun från Grupp B slås ihop med grupp A och spelar huvudrundan i Scandinavium, Göteborg. Paraguay och Kina spelar placeringsmatcher i President's Cup i Fredrikshamn, Danmark.

Grupp E, Herning, Danmark

Chile klev in i matchen mot Serbien med två storförluster med sig från de tidigare matcherna i gruppspelet och allt annat än en seger för Serbien hade varit en skräll. Chile tog dock ledningen med 4-3 efter 14 minuter, vilket var första gången i mästerskapet som de var i ledning i en match. I halvtidsvilan hade Serbien gått ikapp och kommit förbi och ledde med 10-6. Chile kom ut starkt i början av andra halvleken och gjorde tre mål till 10-9. Därefter tog Serbiens erfarenhet över och de gjorde sju raka mål och segern var aldrig hotad. Danmark och Rumänien möttes i en gruppfinal där Danmark började mest effektivt och tog ledningen med 4-1. Detta tvingade Rumäniens coach att ta en tidig timeout, vilket verkade hjälpa tillfälligt då Rumänien kom ikapp till 4-4. Sedan följdes lagen åt till 7-7 innan Danmarks avgörande ryck kom i slutet av första halvleken. När 45 minuter gått ledde Danmark med hela 30-17 och matchen var avgjord.

Serbien - Chile 30-16
Danmark - Rumänien 39-23

Sluttabell gruppspelet
Danmark
Rumänien

Serbien
Chile

I huvudrundan, som spelas i Fredrikshamn, Danmark slås grupp E ihop med Tyskland, Polen och Japan från Grupp F. Island och Chile spelar placeringsmatcher i President's Cup i Fredrikshamn, Danmark.

Dagens matcher


Huvudrunda grupp II, Trondheim, Norge

Angola
Frankrike
Norge
Slovenien
Sydkorea
Österrike

15:30 Sydkorea - Slovenien
Eftersom Sydkorea, tillsammans med tre andra lag i grupp II (Frankrike, Angola och Norge) redan är kvalificerade till OS i Paris 2024 kommer Slovenien att göra allt de kan för att få maximala poäng i huvudrundan för att säkerställa minst tredjeplatsen för att ha chans till OS-biljett. Slovenien har imponerat hittills i VM och nu när deras lagkapten Ana Gros är tillbaka är de favoriter att vinna den här matchen. Sydkorea har inte gått lika bra som de hoppats på och har idag chans på revansch. Lagen har inte mötts sedan två vänskapsmatcher 2016 där Sydkorea vann båda.

18.00 Frankrike - Österrike
Frankrike har inte riktigt fått spelet att stämma hittills i turneringen, men har visat en kämpaglöd som imponerat och har i och med det med sig maximala fyra poäng in i huvudrundan. Även Österrike har visat upp en imponerande kämpaglöd och kommer göra allt för försöka vinna mot Frankrike, även de på jakt efter tredjeplatsen och en plats i de olympiska kvalturneringarna.

20:30 Norge - Angola
Norge har imponerat i alla sina tre matcher hittills i VM, både i anfall och försvar. Den här matchen är en drabbning mellan två regerande kontinentala mästare, vilket innebär att publiken kommer få se det allra bästa Europa och Afrika har att erbjuda. Angola går som det första laget i VM, sedan det började spelas med 32 lag, in i en huvudrunda utan en enda seger i gruppspelet. Angola har aldrig lyckats vinna mot Norge i deras senaste 11 möten.

Huvudrunda grupp IV, Fredrikshamn, Danmark

Argentina
Brasilien
Nederländerna
Spanien
Tjeckien
Ukraina

15:30 Ukraina - Tjeckien
För Ukraina är det en historisk prestation att ha nått huvudrundan, detta tack vare en övertygande seger mot Kazakstan i den sista gruppomgången i grupp G. De siktar på att bli bättre än plats 18 vilket hittills är deras sämsta placering i ett mästerskap. Tjeckien får ses som knapp favorit i den här matchen. Detta blir deras första möte någonsin i VM-sammanhang, men de har mötts tre gånger tidigare i EM, där Tjeckien vunnit alla tre matcherna.

18:00 Spanien - Argentina
Spanien inleder huvudrundan med maximala fyra poäng efter tre raka segrar i gruppspelet. Spanien vill verkligen nå kvartsfinalen och bli bland de åtta bästa lagen i mästerskapet. Argentina förlorade sina första två matcher i gruppspelet, men lyckades vinna mot Kongo-Brazaville i den sista omgången och ta sig till huvudrundan för blott andra gången i lagets historia. Lagen har mötts i VM-sammanhang tre gånger tidigare (2009, 2013, 2021) och i alla tre mötena har Spanien varit det vinnande laget. Argentina har gjort som mest 19 mål mot Spanien.

20:30 Nederländerna - Brasilien
Den här matchen benämns som första tungviktsmötet i huvudrundan. Nederländerna har gjort 114 mål på de tre matcherna i gruppspelet och vann alla sina matcher med 13 måls marginal eller mer. Brasilen å sin sida har imponerat med sitt snabba anfallsspel och är även de en stark utmanare till att nå kvartsfinalen. Länderna har mötts endast en gång hittills i VM-sammanhang. Det var 2013 då Brasilien inte bara vann mot Nederländerna utan också blev världsmästare. I den senaste duellen för ett år sedan, i damernas Golden League-turnering, lyckades Nederländerna ta en knapp seger med 27-26.

Övriga huvudrundor

 

Grupp I, Göteborg

Följande lag ingår i huvudrunda grupp I. Matcherna i grupp I inleds torsdag 7 december.

Kamerun
Kroatien
Montenegro
Senegal
Sverige
Ungern

Sverige spelar
7 dec kl. 20.30 mot Kamerun
9 dec kl. 20.30 mot Ungern
11 dec kl. 20.30 mot Montenegro

Säkra din plats på läktaren. Köp din biljett här Länk till annan webbplats.

Grupp III, Herning, Danmark

Följande lag ingår i huvudrunda grupp III. Matcherna i grupp III inleds torsdag 7 december.

Danmark
Japan
Polen
Rumänien
Serbien
Tyskland

President´s Cup


Group II, Fredrikshamn, Danmark

13:00 Kazakstan - Kongo-Brazaville

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-06

Senast uppdaterad: 2023-12-07

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!